1. HABERLER

  2. YÖREDEN SPOR

  3. TRABZONSPOR

  4. Şenol Güneş: Play-off hedefi zorlaştı
Şenol Güneş: Play-off hedefi zorlaştı

Şenol Güneş: Play-off hedefi zorlaştı

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, alınan kötü sonuçlardan sonra kendileri adına Play-off hedefinin zorlaştığını söyledi.

A+A-

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, Şampiyonlar Ligi'nde elenmenin kendilerinde burukluk yarattığını belirterek, ''Lige baktığımızda 21 puanla ligdeki konumu iyi olmayan bir Trabzonspor var. Daha çok bizi yaralayan bölüm lig yarışması. Her ikisine baktığımızda Şampiyonlar Ligi'ne ilk defa katılan bir takım olarak elenmenin üzüntüsünü yaşadık. Çünkü son anda elenmek bize biraz ağır geldi. O döneme kadar iyi yarışmıştık. UEFA Ligi'ne katılmak da ilk defa katılan bir takım olarak başarısızlık olarak addedilemez'' dedi.

 
Lig için 21 puanın başarısızlık hanesine yazılabileceğini dile getiren Güneş, ''Şampiyonlar Ligi'ne iyi başlamamız bizi daha hızlı bir yarış içine soktu. Beklentiler arttı. Biz de kendimizi çok zorladık. Yıprandık. Dramatik olarak da ayrıldık. Ligde sezon başından beri hiçbir maçı düşündüğümüz anlamda oynayamadık. Ligde durumumuzun çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Çok puan kaybettik. Geçen yıla göre 15 puan kaybettik. Bize yakışmayan bir durumdur'' diye konuştu.
 
Bu yıl için kendi dışlarında gelişen hadiselerin gelinen noktada katkıları olduğunu anlatan Güneş, ''Ama bunları sadece mazeret olarak değil, planlamanın dışına çıkan olaylar olarak gündeme getirebiliriz. Yeni bir takım kurduk. Geçen yılın başarılı takımını dağıtıp yeni bir takım kurmak durumunda kaldık. Gelenler gidenler oldu. Türkiye şike ile çalkalandı. O konuda en çok saldırıya uğrayan takımlardan bir tanesi de biz olduk. Belki de mağdurların başında biziz. Biz sadece futbol oynadık. Futbol sonucunda 82 puan aldık. 82 puanla iki takım kafa kafaya geldi. O günlerde Fenerbahçe'yi şampiyon ilan edenler, Trabzonspor'un da hak ettiğini söylediler. Ama Şampiyonlar Ligi'ne katıldıktan sonra (niye katıldın) dediler. Özellikle Fenerbahçelilerin bunu söylemesini doğru bulmuyorum. Çünkü bizim dışımızda gelişen olaylar. Zaten şike olayını biz çıkarmadık. Polis ve savcılar çıkardı. Bize saldırıların doğru olmadığını tekrarlayalım'' şeklinde konuştu.
Güneş, 3 günde bir maç oynamak durumunda kaldıklarını ifade ederek, ''Şampiyonlar Ligi yaşadık. Play–off sistemine geçiş oldu. Hiçbir hafta boşluğumuz olmadı'' dedi.
 
PLAY-OFF HEDEFİ
Play-off hedefinin zorlaştığını vurgulayan Güneş, ''31 puanla iki takım önde. Üstümüzde çok takım var. İşin zorlaşması ulaşamayacağız anlamına gelmez. Evet, işimiz zorlaştı ama hiçbir zaman hedef şaşmadı. Zor da olsa hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum. O güç bizde var. Bugün bizim ve taraftar için test günü. Zor durumu birlikte aşacağımızı düşünüyorum. Suçlama değil, destek olma günü. Tabii ki eleştirilerin de yapılacağı bir dönem yaşayacağız. Ama mevcutları görüp göstermek varken, panik ve telaş içinde yanlış duygularla daha büyük hatalar yapmak hem kendimizi hem de o camiaları zor durumda bırakır'' diye konuştu.
 
Güneş, ''İlkelerimizden, prensiplerimizden vazgeçmeden, doğrularımızı hiçbir zaman kaybetmeden, kurallara bağlı olarak yanlış yola sapmadan yarıştık ve yarışacağız. Bu duygumu herkese söylemeye çalıştım. Hedefe ulaşmadaki anlayışımız ve anayasamız budur. Bu günlere kolay gelmedik. Avrupa'daki bir takım olarak ligdeki konumumuz iyi değil ama bunu aşacak gücümüz var. Sabırla, inatla buna devam edeceğiz. Savaşmaya devam, teslim olmayı asla düşünmüyoruz. Yüksek beklentilerin gerginlik ve başarısızlığı yaratabileceğini düşünüyorum. Bugün itibariyle hedefimiz ve hayallerimiz halen var. Yolumuza devam edeceğiz. Bugün, birlik ve destek olma günü'' dedi.
Oyunlarının daha güzel olacağını düşündüğünü, sonuçların da daha iyi olacağını beklediğini dile getiren Güneş, ''Zaten bundan kötüsünün olacağını düşünmüyorum ve beklemiyorum da. Motivasyon, konsantrasyon ligde tam olarak içime sinmedi. İstediğimiz oyun yapısını oturtamadık. Savunma anlayışımızda zaaflarımız vardı. Bunu Şampiyonlar Ligi'nde oturttuğumuzu düşünüyorum her şeye rağmen. Bu kez hücum anlayışına geçişte ve oyuncu değişikliklerinde istediğimiz oyun anlayışını tam oturtamadık. Oyun içerisinde ilk ve ikinci yarıda dalgalanmalar var. Bunların oturması ve oyuncuların uyumu bir süreç. Onların yeteneklerine inanıyorum, iyi oyuncu olduklarını düşünüyorum ama verimlerinin düşük olduğunu da hem kendileriyle hem sizlerle paylaşıyorum'' diye konuştu.
 
FENERBAHÇE MAÇI
Hafta sonu Fenerbahçe ile bir lig maçı oynayacaklarını anımsatan Güneş, ''3 puanlık bir maç. Bizim ve rakip için de önemli. Saha avantajını kullanmak isteyecek. Biz de kaybettiğimiz puanları, maçı kazanarak telafi etmek istiyoruz. İyi bir rekabetimiz var. Fenerbahçe'nin de iyi bir takım olduğunu düşünüyorum. Geçen sene de 30, bu yıl 31 puan aldı. İstikrarlı gittiğini düşünüyorum. Büyük bir camia olduğunu zaten herkes biliyor. Ama bize haksız saldırılar olduğunu düşünüyorum.
Geçen yıl Fenerbahçe teknik adamının beyanatıyla ilgili toplantı yaptığımda başkanından övgüyle bahsetmiştim. Türk futboluna çok büyük katkılar yaptığını söylemiştim. Tesisler, kurumsallaşma anlamında. Daha sonra olumsuz bir durum ortaya çıktı. Bunu ben yapmadım, bunu Trabzonspor hiç yapmadı. İddianameyi okuduğunuz zaman da kim ve nasıl olduğunu zaten görürsünüz. Biz de mağduruz. O zaman bize saldırıyı anlayamıyorum. Biz bu işte ne yanlışa ortak oluruz ne doğruya yanlış deriz. Doğruyu da yanlışı da söylerim. Bu bir suçlama değildir. Alınganlık göstergesi olmamalı. Fenerbahçe'nin geçmiş tarihine baktığınızda büyüklüğünü görürsünüz. Eğer yanlışı varsa bizimle ilgili değil, ilgili mercilerle halletsinler. Ama kendi maçlarında bize saldırmalarını ne sportmenliğe ne Fair Play duygusuna yakıştırıyorum. Hiç şık değil, etik de değil. Çünkü biz geçen sene sahada futbol oynadık. 82 puanı biz değil de başka biri de alabilirdi. Ama rakiplerinize böyle saldırmak doğru olur mu? Sağduyulu Fenerbahçelilerin de böyle düşüneceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.
 
Oynanacak maçta bu saldırılara bağlı olarak farklı bir atmosfer yaratarak bunu kullanmak isteyenler olabileceğini anlatan Güneş, ''Ama bir eksi puan daha almış olurlar. Yanlışları kimsenin sahiplenmemesi lazım. Şike olayları ilk çıktığı gün de bunu paylaşmıştım, suçlu varsa cezasını suçlular çeksin, suçsuz olan kimseye de haksızlık yapılmasın. Haksızlık varsa aranacak yerler adli mercileridir. Onu bizde aramasınlar. Biz hukukçu değiliz, Trabzonspor futbol takımıyız, kulübüyüz. Bu haftaki maçta farklı atmosferlerle farklı şeylerle bize saldırı yapmaları zaten herkesin gözünün önünde olacaktır ve bizim dışımızda gelişecektir. Saha çıkıp en iyi futbolumuzu oynayacağız. Fenerbahçeli futbolcuların da geçen sene kendi ellerinden gelen gayreti ortaya koyduğunu biliyorum. Aynı gayreti onlar da gösterecektir. Güzel futbolla hak edenin kazanacağı bir maç olmasını diliyorum. Biz kazanmak için oynayacağız. Hem moral hem puan kazanmak için İstanbul'a gideceğiz. Güzel bir maç olmasını diliyorum'' dedi.
 
ZOKORA'NIN CEZA ALMASI
Zokora'nın ceza almasını değerlendiren Güneş, ''Suç varsa cezası olmalı. Zokora'nın pozisyonunda bir sarı kart olması gerektiğini düşünüyorum. Ama hakem takdir hakkını kırmızı kartla kullandı. Dolayısıyla o maçta mağdur olduğumuzu düşünüyorum. Ama hakem ne düşünüyor bilmiyorum, nasıl rapor verdi bilmiyorum. Disiplin kurulu nasıl bir karar verdi bilmiyorum. Kurallar daha önceki oyunculara değişik, bize değişirse onu da bilmiyorum. Adaleti, kuralları herkese göre, keyfine göre kullanırsanız adaletsizlik ortaya çıkar, kaos çıkar ortaya. İnanacağınız doğrular kaybolabilir. Ben burada bize bir maç, 3 maç verilsin demiyorum. Bize 3 maç verilsin, başkasına da 3 maç verilsin diyorum. Yani aynı suça aynı ceza verilmeli. Bunlardaki adaleti sağlayamıyorsanız, siz hiçbir şey yapmıyorsunuz demektir. Aradan yıllar geçer, sizin de başınıza gelir, orada olanlar bunu iyi biliyorlar. Daha önce niyetleri bozuk olanlar yaptığı yanlışları o gün yapmasaydılar bugün başka yerde olmazdılar'' diye konuştu.
 
Güneş, bir gazetecinin, ''Adil bir yarış olduğuna inanıyor musunuz'' sorusuna şu yanıtı verdi, ''Saha içinde oynayan oyuncularla ilgili hiçbir şey söyleyemem. Ama saha dışında etkileme faktörünün olduğunu her zaman söyledim, bugün de söyledik. Ama biz bugün geride kalmışsak adaletsizlikten dolayı değil bizim yanlışlıklarımızdan dolayı kaldığımızı söylüyorum. Onun için sadece adalete bağlayarak söylemiyorum ama adaleti sağlayacak olan yetkililerdir, kanunlar değildir. Kanunları değiştirmek yerine düşüncelerimizi değiştirelim. Kendimizi değiştirelim. Barışın olmadığı yerde adalet de olmaz. Şu anda biz o barışı koyamadık. Şu anda Fenerbahçe'nin bize saldırısının altında yatan neden bana göre budur. İstediği barışı, huzuru bulamadığı için. Çözüm yolu arıyor. Başka kulüp de aynı şeyi yapıyor. Baskıyla bazı şeylerin kazanılabileceği, hukukla, kuralla, kurallara uymayla kazanılmayacağının hissini yaşıyor insanlar. Bu tehditleri ortadan kaldırması gerekenler, yönetenlerdir. Bizim ama şu anki kaybettiğimiz puanları sadece ona bağlamıyorum. Biz kendi içimizde kendi eksiklerimizi çalışarak gidereceğiz. Bize de olduğu gibi Fenerbahçe'ye, Galatasaray'a, Beşiktaş'a da haksızlık olmuştur. Az veya çok olmuştur, takdirini zaten siz medya mensupları yapıyorsunuz'' dedi.
 
Şike ile ilgili 3 Temmuz'dan bu yana yaşanan süreçte kurumların görevlerini layıkıyla yerine getirip getirmediğiyle ilgili bir soru üzerine Güneş, ''O zaman bir araya gelmeyen birimlerimiz var. Bugün hukukçular ile magazinciler daha ön planda futbolu konuşuyor, en çok onlar konuşuyorlar. Bugün futbol adamları, antrenörleri, oyuncuları, yöneticiler, eski Federasyon başkanları, medya mensubu olarak futbola gönül verenler ne kadar etkili? Futbolun şu anki sahipleri zaten o gün de bir araya gelmedi, bugün de. Futbol Federasyonu yeni oluştu, belki onlar bunu sağlar, bir araya getirebilir. 50 kişiyi bir araya getirseniz, en azından bir adım atılıp ne yapılacağı konuşulabilirdi. Hiç yapılmadı'' şeklinde konuştu.
 
''FENERBAHÇE'NİN İYİ BİR TARAFTARI VAR''
''Doğrularla, futbol oynayarak büyürsek bir yere varırız, zaten vardık'' diyen Güneş, ''Fenerbahçe seyircisinin yanlış yapmamasını her zaman isterim. Çünkü hakikaten iyi bir taraftarı var. Kötü günlerinde hedefleri başka yere çekerek bu krizi iyi yönettiler. Haksızlık yapmadılar mı, yaptılar. İddianamedeki suçlar doğruysa konuyu başka tarafa saptırarak hedeflerine ulaştılar. Ligi öyle taşıdılar. Biz de yapmadığımız bir konu altında ezilip duruyoruz. Enteresan bir şey. Adımızın geçmesinden rahatsızım. Ama iddianameyi okuduktan sonra bunu suç unsuru olarak göstermek doğru değil. Diğerlerine baktığımız zaman, daha bariz. Onlar da haksızlığa uğramışsa onlar da haklarını savunacaklar tabi'' dedi.
 
YENİ YASAYI DEĞERLENDİRDİ
Güneş, ''Şike yasası sizi rahatsız etti mi, küme düşme kaldırılsın cümlesi rahatsızlık veriyor mu'' şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı, ''Düşme yasasının gündeme geliş şekli herkesi rahatsız etti. Sadece beni değil. Bunu isteyen de varsa onu da rahatsız etti. Belli ki rahatsız ediyor. Suçu kaldırmak için eğer bu yasa çıkıyorsa zaten başından yanlış. Ama siz planlayarak bir işi yapıp da hedefinize ulaşacaksanız, onun için çıkan bir kanun sizi rahatsız etmemeli. Hukuken miktar, cezanın ağırlığı tartışılabilir ama planlayarak yapılan bir işin cezası ağır değilse o suçlar artar. Şike yasasıyla ilgili konuşuyorum. Düşme veya düşmemeyi bilmiyorum, onu konuşmak lazım.
 
Kanunun ilk çıkışı yanlışsa uygulamasında görülüp tekrar yanlış düzeltilmeliydi. Yapılmadı. Cumhurbaşkanı'nın rahatsız olduğu maddeler var. O da bakıp gözden geçirdi. Mesela seyir yasağı bakımından seyirciye çıkarılan yasak, yöneticilere de uygulanıyor. En azından kanundaki bırakın kimsenin menfaati yok bunda ama böyle bir hukuki yanlışlık var ama o bile düzeltilmiyorsa bu kadar duyarsız şekilde olmaz. Bunu çıkaran hukukçuları merak ediyorum. Hukukçular böyle mi kanun çıkarır onu da bilmiyorum. Nasıl kanun çıkarıyorlar? Ben hukukçuları kötülemek istemiyorum. Bize adalet lazım ve o da hukukçular vasıtasıyla olacak ama hukukçuların bu şekilde hukuku yorumlaması ve uygulaması kanayan yara olur. Adaleti sağlaması gereken kişiler onlar. Kanun çıkarıyorsun enine boyuna düşünmüyorsun. Kes yapıştır yöntemiyle kanun çıkarılmaz. Oraya uyuyor mu uymuyor mu bakmak lazım. Hayata geçince ne olacağını düşünmek lazım. Şu anda da insanların içine sinmediğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.
 
DERBİ MAÇINDA RAKİP TARAFTARIN OLMAMASI
Fenerbahçe maçında bordo-mavili taraftarın olmamasını değerlendiren Güneş, ''Fenerbahçe ile İstanbul'da stadyum yarı yarıya dolu olarak oynadık çok kez hiç bir şey olmadı. Urfa'da Fener taraftarıyla maç oynadık. O tarafı hiç işlenmedi. Fair Play ve dostluk ilişkisinin iyi olduğu maçlar işlenmeyip kavgalar çok fazla işlendiği zaman ayrıştırma daha fazla oluyor. Böyle yasaklarla ülkeyi ileri götüremeyiz. Bu süreçte buna belki ihtiyaç duyuluyor ama hiç adım da atmıyoruz. Taraftarların, oyuncuların ve antrenörlerin bir araya gelebileceği bir yapıyı her birlikte inşa etmemiz lazım. Sokağa da çıkma o zaman. Bir araya gelme, aynı mahalleye gitme mi olacak? Bu duygu bile bölünmeyi artırıyor. Futbol kavgayı pekiştiren bir olaysa kimse bunu sevmez. Devletler arası savaş varken bile futbolun insanları birleştirdiğini söylerken, bunun tam tersini söylüyorsak buna kafa yormamız lazım'' diye konuştu.
 
''TEKNİK AÇIDAN FENERBAHÇE BİZDEN DAHA AVANTAJLI''
Bir gazetecinin, Trabzonspor'un Fenerbahçe maçını teknik açıdan nasıl oynayacağını sorması üzerine Güneş, ''Teknik açıdan Fenerbahçe bizden daha avantajlı. Onların çok büyük sorunu yok. Zaten o süreci iyi geçirdi. En olumsuz dönemlerde süreç bizim aleyhimize işledi. Onlar onu motivasyon olarak iyi kullandılar. Yanlışı doğruya çevirdiler diye düşünüyorum. Kaptanlarının sorununu da hallettiler. Ciddi boyutta eksiklikleri yok. Bizim de şartlar ne olursa olsun sahaya çıkarabileceğimiz iyi bir kadromuz olduğunu düşünüyorum. Her iki takım için de kolay maç olmayacak. Onların avantajı, saha ve seyircileri. Bunu iyi kullanıyorlar. Biz de orada kazanarak kendi adımıza son dönemde bir ilki sağlamak istiyoruz. İki takımın da artı ve eksileri var. Zokora'nın olmaması yokluk olarak görülebilir. Tecrübesiyle böyle maçları kaldıracak bir yapısı vardı. Alanzinho'nun parmağında büyük darbe var, Giray'ın burnunda kırık var. Glowacki'nin kasığında ağrısı var. Oynayıp oynamayacaklarına bakacağız. Ama bunların oynasın veya oynamasın sahaya çıkacak kadromuzun Fenerbahçe ile yarışacak bir kadro olduğunu düşünüyorum'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum