1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Sezen Aksu’dan Türk çayına destek
Sezen Aksu’dan Türk çayına destek

Sezen Aksu’dan Türk çayına destek

Çayın hayatımızdaki yerini dile getirmek için yazdığı şarkısına yönetmen Ali Bilgin tarafından çekilen klipte Sezen Aksu “gelin siz de el verin, destek verin, eksik olmayın” sözleriyle herkesi çaya destek olmaya çağırıyor.

A+A-

Türk çayının karşı karşıya kaldığı riskleri ortadan kaldırmak ve Türkiye’yi Sürdürülebilir Çay Tarımı’nda örnek bir ülke olarak görmek isteyenler, Eksik Olma platformunda buluşuyor.

sezenaksu.jpg

Tüm çay severleri ve yetkilileri imza atarak destek olmaya davet eden ve Lipton katkılarıyla sunulan platformda Sezen Aksu’nun da imzası bulunuyor. Çayın hayatımızdaki yerini dile getirmek için yazdığı şarkısına yönetmen Ali Bilgin tarafından çekilen klipte Sezen Aksu “gelin siz de el verin, destek verin, eksik olmayın” sözleriyle herkesi çaya destek olmaya çağırıyor.

Ülkemizde ilk kez Cumhuriyet yıllarında ekilen çay tohumlarının ekonomik ömrü bitmek üzere. Türk çayının gelecek nesillere en verimli şekilde aktarılması için sürdürülebilir tarım ile üretilmesi gerekiyor. Sosyal, çevresel ve ekonomik temellere dayanan çalışmaları kapsayan Sürdürülebilir Çay Tarımı, dünyanın saygın çevreci sivil toplum kuruluşu Yağmur Ormanları Birliği tarafından da destekleniyor.

sezen2.jpg

Bu çalışmaların çay severlere ulaştırılması amacıyla hayata geçirilen Eksik Olma platformu, çay dostu herkesi desteğe çağırıyor. Türk çayına hak ettiği değeri vermek isteyenlerin buluştuğu Eksik Olma platformunun çağrısına Sezen Aksu da destek veriyor. Sanatçı, çayın hayatımızdaki yeri için yazdığı Eksik Olma şarkısının klibinin sonunda ““Çay üretimini ülkemizin ayrılmaz bir parçası kılmak için sürdürülebilir çay tarımını hayata geçirmeliyiz.

Bu amaç için gelin siz de el verin, destek verin, eksik olmayın” sözleriyle, herkesi Türk çayına destek olmaya davet ediyor. Sezen Aksu’nun “Eksik Olma” şarkısının yönetmenliği Ali Bilgin imzasını taşıyor.

sezen3.jpg

Yağmur Ormanları Birliği sertifikasına sahip sürdürülebilir çay tarımı yapan toplam 17 ülke arasında Türkiye, 13. Sırada yer alıyor. Türkiye’yi bu sıralamada ilk 10’a yükseltmek hedefleniyor.

Hazırlanan www.eksikolma.org sitesinde, tüm çay severler, imza vererek kampanyaya destek olabiliyor. Eksik Olma platformu, 5 yıldır Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi ile Türk çayına destek olan, ülkemizdeki tek Yağmur Ormanları Birliği sertifikasına sahip markası Lipton’un katkılarıyla sunuluyor.

Sürdürülebilir Çay Tarımı kapsamında 2014 yılında, çay çiftçisi kadınlar, Türk çayının karşı karşıya bulunduğu tehditleri topluma anlatmak için bu konuda birer sözcü olmuştu.

Çay çiftçisi kadınların çağrısına, kamuoyu ve kanaat önderlerinden gelen olumlu geri dönüşler de Eksik Olma platformunun kurulmasında önemli bir motivasyon oldu. Bu olumlu tepkileri bildirenler arasında ünlü sanatçı Sezen Aksu da aktif olarak yer aldı.

Çay çiftçilerinin ve kamuoyunun ortak sesi olan bu platformun çağrısına sesi, müziği ve klibi ile eşlik eden Sezen Aksu, Eksik Olma platformuna ilk imza veren isimler arasında yer alıyor.

sezen1.jpg

Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance) Hakkında

Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir tarım ile üretilen çaylar; bağımsız, doğa dostu bir kuruluş olan Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance) tarafından sertifikalandırılıyor. Yağmur Ormanları Birliği, çevresel etkileri azaltmak, toplumsal ve ekonomik faydaları artırmak üzere, geçimleri toprağa bağlı olan bireyler, topluluklar ve şirketlerle işbirliği yapan, bağımsız bir sivil toplum kuruluşu.

Yaklaşık 25 yıl önce, iyi yönetilen ormanlar için standartlar ve sertifikasyon uygulamasına öncülük etmiş olan kuruluş, sürdürülebilir tarım için de geniş kapsamlı ilkeler oluşturmuş bulunuyor. Yağmur Ormanları Birliği’nin kullandığı standartlar, çevresel/ ekonomik ve sosyal olmak üzere 3 kategoride, daha sonra kendi içlerinde de ayrıntıları olan 10 genel ilkeyi kapsıyor.

video1.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum