1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Sürmene, bıçağından sonra kılıcı ile öne çıkıyor!
Sürmene, bıçağından sonra kılıcı ile öne çıkıyor!

Sürmene, bıçağından sonra kılıcı ile öne çıkıyor!

Sürmeneli bıçak ustaları şimdilerde yaptıkları kılıçlarla dikkat çekiyor. Cüneyt Arkın'ın filmlerinden esinlenerek hobi olarak yapmaya başladığı kılıçlar bugünlerde tarihi dizilerde kullanılıyor

A+A-

Türkiye’de son dönemlerde artan tarihi filmler Sürmeneli bıçak ustalarını bıçak imalatının yanı sıra kılıç yapmaya da yönlendirdi. 

Türkiye'de son yıllarda tarihi olay ve kişileri ele alan film ve TV dizilerindeki sayının artması bıçak ustalarını da etkiledi. Tarihi uzun geçmişe sahip olan ve üretildiği ilçeden adını alan Sürmene bıçağını üreten ustalar kılıç yapımına başladı. 20 yıldır bıçak ustası olan Rasim Özyiğit, hobi olarak başladığı kılıçlarına dizi setlerinin yanı sıra Suudi Arabistan başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından talep geldiğini söylerken, Malkoçoğlu filminin oyuncusu Cüneyt Arkın’a kılıç göndermeyi istiyor. 

klc3-001.jpg

Dövme bıçak ve kılıç ustası Rasim Özyiğit, mesleğe ilkokul çağlarında başladığını belirterek “Okul tatillerinde ve karne aralarında ustalarımızın yanına giderek hem harçlığımızı çıkardık hem de bıçak yapmayı öğrendik. Bu şekilde çalışarak döverek, dövülerek Rasim Usta olduk” dedi. 

klc2-001.jpg

Usta olduktan sonra kılıç yapmaya başladığını kaydeden Özyiğit, “20 yıl önce çakı ve bıçak yapıyorduk. İşimizi severek aşkla ile yaptığımız için emeğin karşılığınızı alıyoruz. Rasim Usta olduktan sonra kendimizi bıçak, çakı yaparken geliştirdik. Bir süre sonra kılıç yapmaya başladık. Önceden daha çok bıçak yapıyorduk şimdi günümüzde artan Osmanlı ve tarihi filmleri kılıca ilgiyi arttırdı. Buna ilgi artınca biz de kılıç yapmaya yöneldik. Bu bizim için ayrı bir zevk çünkü tarihin yaşatılmasında bizimde bir katkımız oluyor. Yoğun bir şekilde talep alıyoruz. Film setlerinden talepler geliyor. İş adamları koleksiyon için kılıç istiyor. Kılıçlarımızın tamamen gerçek ama bazıları ofislerinde süs amaçlı da kullanıyor. Kılıcı alan odun ve ağaç bile kesiyor” şeklinde konuştu. 

klc1-001.jpg

Ünlü film ve sinema sanatçısı Cüneyt Arkın’a hediye bir kılıç göndermek istediğini dile getiren Özyiğit, “Bakanlarımızdan Cumhurbaşkanımıza kadar yaptığımız kılıçlar hediye edildi. Bundan onur duyuyoruz. Fatih Sultan Mehmed Han'ın ve Hazreti Ali Efendimizin kılıcını yapıyoruz. Ayrıca Cüneyt Arkın'ın filmlerindeki kılıçlardan esinlenerek de kılıç yapıyoruz. Biz onun Malkoçoğlu filmleri ile büyüdük. Kendisine hediye bir kılıç göndermek isterim" diye konuştu. 
Özyiğit, Suudi Arabistan başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından talep geldiğini ancak kılıçlara ve bıçaklara Araplar'ın yoğun bir ilgisi olduğunu sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız