1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Suyunuzu boşa harcamayın
Suyunuzu boşa harcamayın

Suyunuzu boşa harcamayın

TEMA Vakfı evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi amacıyla “Suyunu Boşa Harcama” adıyla bir kampanya başlattı.

A+A-

TEMA Vakfı evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla “Suyunu Boşa Harcama” Kampanyası başlattı.
Petrolsüz milyonlarca yıl yaşadık ama susuz birkaç gün dayanabilir miyiz?
Bilim adamları, küresel ısınmanın son 50 yılda insan eliyle arttığını ve asırlarca süreceğini resmen ilan etti. Buna göre Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli yaşayacak ülkeler arasında ve bu etkilerin en önemlilerinden biri de kuraklık. İçinde bulunduğumuz dönemde ülkemizde yaşanan kuraklık, halkın bu konudaki duyarlılığını arttırdı. Bu duyarlılığı harekete geçirmeyi hedefleyen kampanya ile evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağını kamuoyuna anlatılması amaçlanıyor.
4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir
“Suyunu Boşa Harcama” Kampanyası’nı Rize’de başlatan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, bireylerin su tasarrufuna katılmasının önemine değinerek dört kişilik bir ailenin alacağı basit önlemlerle yılda 140 ton suyu kurtarabileceğini ifade etti.

Kampanyayı özellikle öğrenciler üzerinde yoğunlaştıracaklarını, TV’lerde yayınlanacak bilgilendirme filmi, gazete ilanları ve el broşürleri ile destekleneceğini de belirten Özer, burada oluşacak kamuoyu bilincini Doğu Karadeniz sularının korunmasına yönlendireceklerini söyledi. Doğu Karadeniz’in su zengini bir bölge olduğunu ancak yanlış ve aşırı dozda kullanılan gübreler, kırsal ve kentsel kanalizasyon şebekelerinin yetersizliği nedeniyle su kalitesinin bozulduğunu, bunlara yapılmak istenen onlarca hidroelektrik santralin (HES) eklendiğini belirterek; “Doğu Karadeniz geleceğin en stratejik ürünü su potansiyelini kaybetmektedir” dedi. Bölgedeki su kirliliği ve kalitesini gündeme getirecekleri bir panelin hazırlıkları içinde olduklarını da bildiren Özer; “Lütfen suyumuzu kurtarmak için, hep birlikte harekete geçelim” çağrısında bulundu.
Yapılan açıklamada uyulacak 10 basit yolla tasarrufa katkı sağlanacağı da vurgulandı.
İşte evde suyumuzu kurtarmanın 10 basit yolu:
1. Musluğu Açık Bırakmayın
Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
2. Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın
4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
3. Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın
Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
4. Daha Kısa Duş Alın
5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.
5. Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin
Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.
6. Sifona Plastik Bir Şişe Yerleştirin
1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
7. Duş Başlığınız Değiştirin
Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.
8.Muslukları Tamir Ettirin
Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.
9.Su Kaçaklarını Engelleyin
Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.
10. Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın
Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız