1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. TEKEL İşçisine İyi Haber!
TEKEL İşçisine İyi Haber!

TEKEL İşçisine İyi Haber!

Danıştay, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4-C'ye geçiş için verilen 1 aylık süreye itirazı kabul etti.

A+A-

Danıştay, 4-C'ye geçiş için verilen 1 aylık süreye itirazı kabul etti. Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel ise, "Çadırların durumuyla ilgili açıklama yarın yapılacak" dedi.

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/C'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

TEK GIDA-İŞ Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar"ın 2. maddesi (1/a) bendinde yer alan "30 günlük süre içinde" ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "30 gün içerisinde" ibaresinin iptali ile davacı sendika üyeleri açısından, 31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart 2010'da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilen TEKEL işçilerine 4/c'ye geçiş için tanınan 30 günlük süre yarın doluyordu. Daire kararının gerekçesinde, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel ise, "Çadırların durumuyla ilgili açıklama yarın yapılacak" dedi.

Başbakan'dan açıklama

TEKEL işçilerinin 4-C'ye geçmesi konusunda sürenin dolmasının ardından bir sonuç elde edilmemesi halinde "hükümetin nasıl bir adım atacağının" sorulması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "Şimdi bizim atacağımız adım, yasalara ve hukuka uygun olan adım olacaktır. Bunun dışında bir adım asla olmaz. Şu ana kadar biz, daha önce de söylediğim gibi sabrettik ve elimizden gelen her şeyi yaptık... Dün akşam itibarıyla 4/C'ye başvuranların sayısı 3 bin 200'e ulaştı. Salı akşamı tabloyu görüp ondan sonra yasalara ters, hukuka ters herhangi bir duruma ülkemizde artık daha fazla tahammül edemeyiz. Çünkü bu istismar edeliyor. Bu suistimal ediliyor. Bunun istismarına, suistimaline fırsat veremeyiz" demişti.

İşçiler ise müdahale ihtimaline hazırlıklı. Tek-Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, "Böyle bir müdahale yapılması durumunda biz çadırlarımızı yeniden kuracağımızı da söyledik. Bu sefer daha düzgün daha anlamlı çadırlar kurarız. Biz burada hukukumuzu korumak için buradayız" demişti.

İşçiler de aynı görüşte, başka çadırda ya da başka bir sokakta eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız