1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Terörü D. Karadeniz'e yaymaya çalışıyorlar
Terörü D. Karadeniz'e yaymaya çalışıyorlar

Terörü D. Karadeniz'e yaymaya çalışıyorlar

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından son 1 yılda yapılan toplam 9 saldırıda 3 asker ve 3 polis memuru ile 1 baraj işçisi şehit düştü, 6 kişi yaralandı

A+A-

Doğu Karadeniz Bölgesi son 1 yıl içerisinde meydana gelen 9 terör saldırısı ile sarsıldı. Olaylarda bir işçi, 3 asker ve 3 polis memuru şehit olurken, aralarında bir uzman çavuşun da bulunduğu 7 güvenlik görevlisi ve 6 vatandaş yaralandı.

asker3-001.jpg

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Gümüşhane ve Giresun illeri 2 Ağustos 2015 tarihinde itibaren belirli aralıklarla teröristlerin silahlı/bombalı eylemlerine sahne oldu. Yaklaşık 11 aydır polis ve jandarma ekiplerini tarafından yapılan geniş çaplı operasyonlarda sadece bir terörist etkisiz hale getirildi. Giresun’un Şebinkarahisar ilçesindeki operasyonda bir bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilerek, bir M-16 piyade tüfeği, iki RPG-7 roketatar, dört el bombası, bir Yaesu el telsizi ile içerisinde patlayıcı madde düzeneği ve örgütsel doküman bulunan iki sırt çantası ele geçirildi.

asker1-001.jpg

İlk temas Giresun sınırındaki Üçtaş köyünde
2 Ağustos 2015 tarihinde Giresun’un Doğankent sınırında yer alan Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Üçtaş köyü yakınlarında bölgede devriye gezen güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında çatışma çıkmıştı. Gece karanlığı ve sarp arazi yapısından yararlanarak kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatılmış, ancak sonuç alınamamıştı.

asker2-001.jpg

Güce’de Jandarma Karakolu ve düğün merasimi hedef alındı
Bu olaydan yaklaşık 2 ay sonra, Giresun’un Güce ilçesinde 27 Eylül akşam saatlerinde yine bir grup terörist tarafından yapılan saldırıda 4 kişi yaralanmıştı.
Güce'nin Merkez Mahallesi'nde bulunan jandarma karakolunu hedef alan teröristler, Gürcü Dağı tarafından karakolu çapraz ateşe tutmuş, bu esnada nöbetçi askerler saldırıya karşılık vermişti. Ayrıca karakol yakınında bulunan bir okulun bahçesinde düğün merasimini de hedef alan teröristlerin açtıkları ateş sonucu Efe Uyar, Zeliha Yılmaz, Fatma Demir ve Sultan Turan isimli vatandaşlar yaralanmıştı.

Tirebolu Arslancık’ta jandarma trafik ekibine saldırı
Bir hafta sonra 2 Ekim 2015 tarihinde meydana gelen bir başka olayda da, Giresun'u Gümüşhane'ye bağlayan karayolu üzerinde devriye görevi yapan jandarma timine gündüz saat 15.30 sıralarında Tirebolu ilçesinin Aslancık köyü mevkisinde terör örgütü mensupları tarafından saldırı düzenlenmişti. Açılan ilk ateşte bir uzman çavuş yaralanarak Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.

Yaşmaklı barajı'na saldırı
7 ay bölgede saklandığı tahmin edilen terörist grubu 1 Mayıs 2016’da Doğankent ilçesi Kavraz Deresi üzerinde bulunan Yaşmaklı Barajı'nda ortaya çıktı. Teröristler tarafından yerleştirilen bomba düzeneği baraj çalışanları tarafından fark edildi. Patlama ihtimaline karşı bölgeden uzaklaşmak isteyen görevlilere teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Saldırıda yaralanan elektrik ustası Adil Bülbül, Giresun Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

4 Mayıs 2016’da baraj cebri borusuna saldırı
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içerisinde yer alan Üçtaş köyündeki Akköy-II Hidroelektrik Santraline teröristlerce saldırı düzenlendi. Teröristlerce patlatılan Akköy II HES’e su taşıyan Cebri Boru hattındaki boruları kontrol eden sistem odasına patlayıcı maddelerle düzenlenen saldırıda, otomatik sistem sayesinde baraj kapaklarının kapanması nedeniyle çevrede olumsuz etki doğuracak bir sonuç oluşmadı. Su sızmalarına karşı oluşacak olumsuzlukları önlemek için tedbir amaçlı olarak bazı ev ve iş yerleri ile Üçtaş köyünde bulunan yatılı bölge okulu boşaltıldı.

Karakol komutanı çatışma sonucu şehit düştü
6 Mayıs 2015 tarihinde Giresun’un Çaldağ beldesinde jandarma karakoluna teröristler tarafından ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesinin ardından çıkan çatışmada Karakol Komutanı Kıdemli Başçavuş Zafer Çalışkan yaralandı. Giresun Devlet Hastanesi’ne kaldırılan başçavuş Çalışkan yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

Giresun’da Güce İlçe Jandarma Karakolu'na taciz ateşi
16 Mayıs tarihinde Giresun’un Güce ilçesinde gece saat 01.30 sularında bölücü terör örgütü mensupları tarafından jandarma karakoluna taciz ateşi açıldı. Askerlerin anında karşılık vermesiyle teröristlerin gece karanlığından faydalanarak kaçmıştı.

Mayın patladı, 1 işçi yaralandı
Giresun-Gümüşhane sınırında bulunan Yaşmaklı Barajı’nda teröristlerin araziye tuzakladıkları mayının patlaması sonucu barajda görevli bir özel güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Olay, 26 Mayıs 2016 saat 14.00 sıralarında Giresun-Gümüşhane sınırındaki Yaşmaklı Barajı sahasında meydana gelmiş, 2 Mayıs tarihinde Giresun-Gümüşhane illeri sınırında bulunan Yaşmaklı Barajı’nda terör örgütü mensupları tarafından açılan ateş sonucu zarar gören barajda tadilat çalışmalarının yapıldığı esnada araziye döşenen mayının patlaması sonrası işe bir süre önce başladığı öğrenilen Abdurrahman Bekirefendioğlu isimli güvenlik görevlisi ayağından yaralanmıştı.

Uzun namlulu silahlarla saldırı: 2 şehit
5 Haziran 2016’da Gümüşhane şehir merkezi ile Torul ilçesi arasındaki Harmancık Tüneli mevkiinde karayolunda seyir halinde bulunan jandarma aracına uzun namlulu makineli tüfeklerle saldırı düzenlenmiş, ağır yaralanan 21 yaşındaki Jandarma Er Salih Bulut ve 41 yaşındaki Uzman Çavuş Özgür Tok şehit olmuştu.

Güvenlik güçleri operasyonda 6 depo ve sığınağı imha etti
4 Temmuz tahinde ise, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Üçtaş köyü kırsalında terör örgütü mensupları ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmış, operasyonda teröristlere ait 6 depo ve sığınak tespit edilerek imha edilmişti. Önceki gün Yaşmaklı Barajı civarında bir vatandaşın parasını ve yiyeceklerini gasp eden teröristlere operasyon düzenleyen güvenlik güçleri, Alaca yaylası mevkiinde sıcak temas sağladı. Çatışmanın ardından sabahın ilk ışıklarında yapılan arazi taramasında teröristlere ait 6 depo ve sığınak tespit edilirken, buralar güvenlik güçleri tarafından imha edildi.

Önce silahla saldırdılar, sonra mayın tuzakladılar 
Giresun’un Dereli ilçesine 12 Temmuz akşamı polis aracına teröristler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 1 polis memuru yaralanmıştı. Saldırı sonrası bölgede özel harekat polisleri arama tarama faaliyeti başlatmış, görev esnasına 1 özel harekat polisi teröristlerce döşendiği tahmin edilen mayına basarakş, bir özel harekat polisi ise mayının patlaması nedeniyle etrafa saçılan şarapneller nedeniyle yaralanmıştı. Olayın ardından yaralanan polis memurları Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alınmıştı.

Maçka ilçesinde saldırı: 3 şehit, 5 yaralı 
Giresun ve Gümüşhane'de eylemlerini yoğunlaştıran örgüt, Trabzon'da uzun bir aradan sonra çirkin yüzünü gösterdi. Maçka ilçesinde dün sabah polis kontrol noktasına düzenlenen terör saldırısı ilçede teröristlerin ilk eylemi değildi. 
21 Ağustos 2005'te, terör örgütü mensuplarının bir marketten alışveriş yaptığı ihbarını alan İlçe Emniyet Amirliği'ne bağlı ekipler ile terör örgütü mensupları arasında çatışma çıkmıştı. Çatışmada, bir komiser yardımcısı yaralanmış, güvenlik güçleri, 3 kişi oldukları belirtilen teröristleri takibe alarak aynı gece ilçe merkezinde gerçekleştirilen operasyonda kaçan teröristlerden biri ölü, diğeri yaralı ele geçirilmişti. Kaçan 3. terör örgütü mensubu ise olaydan 3 gün sonra pikabına bindiği bir köylü vatandaşın yardımı ile yakalanmıştı. Olaydan 11 yıl sonra ilçede dün sabah saatlerinde yok kontrolü yapan polis ekiplerine teröristler tarafından ateş açıldı. Saldırıda 3 polis memuru şehit düşerken, 4 polis memuru ve bir vatandaş yaralandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız