21 Mayıs 2012 Pazartesi
Rize21 °C

Abdullah UZUN / köşe yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tomaslı suyu serüveni

28 Ocak 2012 Cumartesi 17:09

Belediye de görev yaptığım dönemde Tomaslı bölgesinde bulunan kaynak suyunun ilçemize getirilmesi ile ilgili o dönemde Belediye Başkanlığı yapan Naci Atabey bir dizi girişimde bulunmuş ve proje aşamasından çıkılıp yapılma aşamasına gelinememişti.
Ben ise o dönemde bir yandan belediyede çalışırken, diğer yandan da gazetecilik yapıyordum. Rize eski Valisi Enver Salihoğlu ile birlikte bu alanda inceleme yapılmıştı. Bu incelemeye ben de katılmıştım. Ardından bu kez Hikmet Hatırnaz Belediye başkan seçilince proje tekrar ele alındı. İlçemize uzaklığı asgari 19 km uzaklıkta bulunan ve ne ulaşımı ne de çalışma şartlarının uygun olmadığı bu Tomaslı kaynak suyunun ilk olarak belediyemizce kullanılma ruhsatı alındı. Ardından yapılan proje çalışmaları tamamlandı. İhalesi yapılmak üzere İller Bankası ile temasa geçildi. O dönemde, bugün yapılan masrafın iki katı fiyatla yapılacağı anlaşılınca ihale ile yapılması düşüncesinden vazgeçildi. Belediye bu kez suyun Pazar’a nakli işini kendi imkânlarıyla getirmeyi planladı. Bunun için dağların arasından yol açılmasından tutun da arazilerin yarılıp boru döşenmesine kadar büyük engeller ortaya çıktı. Tüm bu olumsuzluklardan sonra her türlü risk de göz önüne alınarak dönemin Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz tarafından ilçemize getirilmesine karar verildi.
Aslında çok büyük bir sorumluluk alınarak böyle bir çalışmaya başlandı. Bu iş için dışarıdan sadece belediyede mevcut olmayan bir ekipman ve işte çalışacak iki veya üç deneyimli usta bulundu. Belediye personeli özellikle Fen işlerinde çalışan elemanlar mesai saati gözetmeden aşılmaz denilen yalçın kayaları bir bir aşarak öncelikle bu yere yol yaptılar. İşlenmeyen yolda çakıllama yapıp yolu kar kış demeden açık hale getirip işe başladılar.

Gidenler ve görenler bilir. Bu yere taşınan borular öyle sanıldığı gibi insan gücü ile taşınabilecek ağırlıkta değildir. Buna rağmen borular su kaynağının bulunduğu alana nakledildi. Ardından su kuyuları ve su kanalları kazılmaya başlandı. O bölgenin köylüleri önce meseleyi anlayamadığından aralarından karşı çıkanlar oldu. Çevreciler de aynı. Mesele anlaşılınca olgunluk gösteren köy halkına bir Pazarlı ve meclis üyesi olarak teşekkür ediyorum. Yine de fazla zorluk çıkarmadılar. Bu hayırlı işte onların da katkısı oldu. Bir de unutulmaması gerekir ki; aslında Belediye bu bölgeye çok önemli bir yatırım yaparak derelerin Hes’ciler tarafından kuşatılmasını da önlemiş oldu. Özellikle köy muhtarını kutluyorum. Bugün tamamlanan suyun Hikmet Hatırnaz zamanında 11 kilometrelik kısmına boru döşenerek toplam eski parayla 5,5 trilyon para harcaması yapıldı. Ardından bu göreve yeni seçilen Dr. Ahmet Basa öncelikle dönemine kadar yapılan tüm çalışmaları gözden geçirip ikmal edilmesi gereken yerleri ikmal ettirdikten sonra bu işi devam ettirerek kalan 8 kilometre kısma muhtelif çapta boruları döşeyerek ve karşılığında 3 trilyon harcama yaparak suyun çok şükür Pazar depolarına taşınmasını gerçekleştirdi.
 
Bu kez sağlıklı suya kavuşmamız için bir yandan mevcut depoların bakımı yapılırken, diğer yandan arıtma tesisinin kurulması gerekiyordu. Başkan Dr. Ahmet Basa İller Bankası ile yapmış olduğu anlaşma sonucu su kaynağının aşağısında kayalık alanın kamulaştırılması yapıldı. Kayalar kırılarak arıtma tesisinin yapımına başlandı. Bu iş için de 2,5 trilyon para harcama yapılacak. Çalışmalar son hızla devam ediyor. Şu an Pazar ilçesinin büyük bir kesiminde Tomaslı’dan gelen su kullanılıyor. Kısa bir süre sonra tüm ilçe uzun yıllar artık su sıkıntısı çekmeyecek şekilde temiz, sağlıklı ve hijyenik suya kavuşacaktır. Bu güzel hizmetin sonunda ise her ay altmış milyara yakın elektrik kurumuna ödenen elektrik bedeli de ödenmeyeceği gibi tüketim vergisinden alınan paydan da belediyemiz istifade edecektir.

Devlette devamlılık vardır. Birisi gelir başlar gider. Diğeri gelir tamamlar. O yüzden böyle güzel Projenin başlangıcından günümüze kadar yapımında birçok belediye başkanı ve belediye personeli bu işte görev aldı. Eski ve yeni belediye meclis üyeleri tam destek verdiler. Tüm sıkıntılara rağmen bu işi başarı ile tamamladılar. Pazar halkı bu işe politik bakmamalıdır. Nihayetinde politikacılar elbette yaptıklarını anlatacaklardır. Bu onların hakkıdır. Pazar halkı ise hiçbir ayrım gözetmeden hizmet anlamında baktığı takdirde ve bu işi sadece bir veya birkaç kişiye mal etmeden iyi niyet göstergesi sergilemiş olacağını düşünüyorum. “Bunu falancı yaptı” diyerek birçok kişiyi töhmet altına bırakmadan yapanlardan Allah razı olsun demenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Ben bu yazıyı başkanın görevli olarak Ankara ve İstanbul’a gittiğinde yerinde görev aldığımda Fen İşleri elemanımızla beraber yerinde yaptığımız tespitler sonucu kaleme aldım. Ve sizleri bilgilendirmeyi uygun gördüm. Sağlıklı günler diliyorum.

Okuyucu Yorumları
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Toplam 11 yorum.
  • kasım engın30 Ocak 2012 Pazartesi 21:44su

    evet pazarın tomaslı su projesı hıkmet hatırnaz dönemınde cesaretle hemde muhalefette olmasına rağmen gerçekleştı.yüzde 80 nı bıten bu projeyı hala bıtıremedınız.hemde iktıdarsınız bu sıze becerıksızlık olarak yeter.kaldıkı akan su evlerde kullanılmıyor.çünkü batak akıyor. bırde buz gıbı ıkı kat eletrık parası ödıyoruz.hani bir arıtma takamadınız.hıkmet aynı zamanda hamıdıyeyı pazara kattı ardeşenlılere rağmen yıne muhalefette iken bunları yaptı bır tokı bölgesını mahalle yapamadınız.ve bu meyanda sahıl köuünde pozisyonunu değiştırmış oldunuz onlarda koca köpru köyüne bakarak red verecekler kaymakam bütün işlerı berkemal yaparya el attığı işlerın netıcesı ortada. şimdi sıra sahıl köyde bekleyıp görelım.

  • uzmancı30 Ocak 2012 Pazartesi 10:24güzel haber

    Abdullah bey başkan 2 gün gitti.Sen yerine baktın.Hemen çalışmaları yayına verdin.Acaba başkan bunları biliyormu? tecrübeli bir belediyeci olarak seni yanında bulundurmamasına hayret ediyorum.Birde orada çalışanlarla da samimisin.Seni belediyede severler vede sayarlar.Senin dışında ne dan maceracılara yer veriyorlar anlamıyorum.Yoksa sen görev almak istemedinmi.Saygılarımla Apo....

  • orhan saymaz30 Ocak 2012 Pazartesi 09:22pazrlı

    sn aptullah bey çok teşekkürler bukonuyu elealdığıniçin bu zorluğu herkes bilmeliidi varol abiyi unutmamaklazım ençok sıkıntıçekenlerden biri o teşekkürler

  • pazarlı30 Ocak 2012 Pazartesi 09:07küs

    iyi iki hattımız var ama her pazar su akmıyo EN ÇOK SU PAZAR GÜNÜ LAZIM İNNADINAMI SUYU KESİYORLAR bazende su yerine çamurlu su akıyı acaba iyimi oldu

  • FKM30 Ocak 2012 Pazartesi 08:50HİJYEN

    BİDE TEMİZ AKSADA İÇSEK YAĞMURLU GÜNLERDE ÇAMUR AKIYO..

  • İlyas KÜÇK29 Ocak 2012 Pazar 20:52Yorum

    Emeği geçenlere ve size teşekkür ediyorum.Ben pazarlı değilim ama pazarda akrabalarım var.Bu suyun hikayesisni biliyorum .Pazara lazmdı hemde çok lazımdı.Samsundan tüm pazarlı hemşerilerime saygı ve selamlar

  • süleyman29 Ocak 2012 Pazar 15:25tşkürler

    Yazara ve suyun gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum

  • PAZARLI YURTTAŞ29 Ocak 2012 Pazar 14:37TARAFSIZ

    Abdullah Beye doğruları yansıtarak kaleme aldığı yazısından dolayı tebrik ederim.Doğruya doğru demeli,her alana politik bakılmamalı, herkesin hakkını vermeli.Hele bu Pazar'a yapılan bir hizmetse. Tomaslı su projesinin yapılmasında ve tamamlanmasında başta Hikmet HATIRNAZ olmak üzre, Ahmet BASA'ya ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.Başta Hikmet HATIRNAZ dememin nedeni projenin mimarı oluşundandır.Ancak; seçim döneminde ve seçim sonrasında talihsiz açıklamalar yapılmış,bu da hiç hoş olmamıştır.Nedir derseniz bir kısmını söyleyeyim.Tomaslı su projesinin yanlış proje olduğu,havzada su olmadığı,deponun içinde kurbağalar yüzdüğü dillendirilmişti.Sık sık belediyenin borcu olduğu vurgulanmıştı.Oysa ki çalışan bütün belediyelerin borcu olabileceği gerçeği göz ardı edilmişti.Ama şimdi o yanlış denilen proje devam ettirilmiş ve bitirilmiştir.Hepinize saygılar sunarım.

  • AVNİ İSLAM29 Ocak 2012 Pazar 13:12TOMASLİ SUYU TAMAM

    SIRA FAKÜLTEDE HA GAYRET ALLAH YARDIMCINIZDIR DURMAK YOK DEVAM EN UFAK FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ

  • kamil29 Ocak 2012 Pazar 13:04sağol abdullah bey

    Yine güzel bir konu ve güzel bir bilgilendirme yazısı yazdın.Sağol muhterem kardeşim.Taraf tutmadan hakkı hakkına veren yazılar yazıyorsun.Seni seviyoruz abi.işte bu yüzden yazıların okunuyor.Saygı ve sevgilerimi uzaklardan yolluyorum.

  • Metin Babuç29 Ocak 2012 Pazar 12:50Eskişehir den

    Mağlüm Belediye Başkanları hizmet vaadi ile göreve gelirler. yani vaadettiklerinin tamamını muhtelif nedenlerle tamamlamayabilir ondan görevi devralan devam ettirir ve bitirir. Devlette devamlılık ilkesi nedeniyle. Tomaslı suyu serüveninde öncelikle Hikmet Hatırnaza sonradanda Ahmet Basa ya teşekkür etmek lazım. Zaten kamuoyu da duruma vakıf oluyor.

  • MANŞETTEN DÜŞMEYENLER

    ANALİZ
    ÜYE İŞLEMLERİ