1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Trabzon'da neler oluyor?
Trabzon'da neler oluyor?

Trabzon'da neler oluyor?

Trabzon cinnet mi geçiriyor? Suç oranı gerçekten de yazılıp çizildiği gibi mi? Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'dan çarpıcı tespitler:

A+A-

Çözümde görev almayan problemin parçası oluyor
*Zanlı Trabzonlu diye kampanya var. Bugüne kadar yüzlerce öğretmen, devlet adamı, asker öldürüldü. Bunları hep Trabzonlular mı öldürdü?
*Maalesef insanlar herşeyi bilmiş olmalarına rağmen bildikleri kötülükleri bizimle paylaşmakta tereddüt gösteriyorlar.
*Önümüzdeki haftalarda da çok daha ciddi kontrol ağı oluşturuyoruz. İnternet kafeleri tam denetim altına alacağız.”
*Mevcut nüfusunun yüzde 17’ye yakın kesiminin belirlenmiş ciddi bozukluğu belirleniyor. Bunların yüze 7’si adli vaka.
“Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Pazar53’e önemli açıklamalarda bulundu...”
Pazar53- Sayın Altay teknoloji insan öldürüyor. Milenyum gerçeği mi, toplumsal sapma mı var? Trabzon’daki internet kullanımı üzerinde ne gibi denetimler yapacaksınız?
Reşat Altay- İnternet kafelerin örgütlü suçlardaki etkinliği artık iyice ortaya çıktı. Teknoloji suç için kullanılınca bunun insanlığa hiçbir faydası olmaz. Trabzon’da 275 internet cafe var. Bunların tamamını denetledik. 477 suç tespit ettik, ayrı ayrı 177 kez belediye ceza için yazı yazdık. İşlem yapılmasını istedik. Belediyenin ne işlem yaptığı hakkında bilgim yok. Buralara kimlerin gidebileceği, kimlerin buralara gidebileceği noktasında çalışmalar yapıyoruz. Başbakanımız da bu meyanda düşüncelerini ifade ettiler. Önümüzdeki haftalarda da çok daha ciddi kontrol ağı oluşturuyoruz. İnternet kafeleri tam denetim altına alacağız.”
Pazar53- Bu tür ideolojik suçları niye bize yönlendiriyorlar? Trabzon’u seçen insanlar mı sözkonusu?
Reşat Altay- “Son dönemde toplumda şiddet kullanma eğiliminin giderek arttığı, toplumun ruh sağlığının bozuk olduğu yönünde ciddi tespitler var. Mevcut nüfusunun yüzde 17’ye yakın kesiminin belirlenmiş ciddi bozukluğu sözkonusu, bunların yüze 7’sinin adli vaka olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Bu çerçeveden bakınca Trabzon’daki sosyal bozuklukların bir sonucu olarak kişiliksiz, sorumsuz, duyarsız bir varlıktan söz edebiliriz. Bu varlığın içinde yer alan çeşitli insanlar, internet kafeler de dahil olmak üzere çeşitli araçları kullanmak suretiyle her türlü hadiseden kolayca etkilenebilmektedirler.
Pazar53- Ve bu veriler suça dönüşüyor...
Reşat Altay- Evet... Özellikle toplum güvenliği, toplum huzuru, toplum değerleri açısından önem arzeden olumsuz düşünce ve uygulamaların bu tür insanlar üzerindeki etkilenmesi sonucu bu insanlar kolaylıkla suç işleme temayülüne giriyor. Bu aşamada bu tür insanları kullanmaya çalışanlar, kişi ve grupların işini kolaylaştırmaktadır. Trabzon’da da bu yaşam biçimi, bu anlayışın ortaya çıkardığı bir sıkıntı mevcut. Bu sıkıntının aşılması noktasında tabii ki kamu yönetimi, yerel yönetimler, siyasiler, sivil toplum örgütleri, müşterek bir anlayış içinde topyekün ciddi çabalar sarfetmelidirler diye düşünüyoruz. Olayın suç ve suçun önlenmesi boyutunda da emniyet teşkilatı olarak bu meseleyle ilgili öncelik arz eden konuları tespit etmek suretiyle bu durumdan doğan rahatsızlığı en aza indirmenin çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu nedenle işe toplumdan başladık. Sokak ve mahalle toplantıları düzenleyerek insanlarımızın bizimle işbirliği içinde olmasını, kendi emniyetleri ve huzurları için bize yardımcı olmalarını istedik.
Pazar53- Peki oldular mı?
Reşat Altay- Toplumun her kesimiyle yoğun iletişim gayretindeyiz. Ancak maalesef insanlar herşeyi bilmiş olmalarına rağmen bildikleri kötülüklerle ilgili duygu düşünce ve tespitlerini devletin ilgili kurumları veya bu konuyu çözebilecek insanlarla paylaşmakta tereddüt gösteriyorlar.
Pazar53- Kurum ve camia olarak son cinayet sizi baltaladı mı?
Reşat Altay- Bilinçsiz yorumlar bizi üzüyor. İnsanlar var olduğu sürece kötüler çıkacaktır. Böylesine bir olayın olması hepimizi üzdü. Son olayda şahsın Trabzonlu olduğunun tespiti ile birlikte tüm güvenlik birimleri büyük bir anlayış birliği içinde çalışmalarını başlattılar. Kısa bir sürede olayla ilgisi olduğu belirlenen tüm şahıslar yakalanarak gözaltına alınmıştır. Bombacı konusunda bizim ihmalimiz yoktur. Trabzon’un da bölge ve şehir olarak sansase edilmesine kökten karşıyız. Cinayeti işleyen Trabzonlu diye Trabzon’a yüklenmek son derece yanlıştır. Haksızlıktır. Bugüne kadar yüzlerce öğretmen, devlet adamı, polis, asker öldürüldü. Bunları hep Trabzonlular mı öldürdü. Trabzonlular hep öldürüyor, hep vurup kırıyor. Bugün yerleştirilmeye çalışılan olgu bu. Yok böyle birşey. İşin sansasyonel, magazin yönünden bakarsak hiçbir sorunu çözemeyiz. Milleti, halkı birleştirmek zorundayız.
Pazar53- Siz şu ana kadar duyarlı ve başarılı bir polis müdürüsünüz. Yerel basın da devamlılıktan yana... Yine de bu gibi olayların özlük durumunuzu etkilemesi düşünülebilir mi?
Reşat Altay- Biz polis olarak görevimizi sonuna kadar yapacağız. Ancak Trabzon’u kimse mimleyemez. Bizim geldiğimiz dönemde Trabzon en az suç işlenen şehirlerden biri oldu. Şehirdeki tüm suç oranlarında ciddi azalmalar tespit edildi. Bununla da bitmiyor. Ben, buradaki sorunların tamamını çözmeden gitmeyi istemiyorum. Trabzon tamam deyinceye kadar buradan ayrılmayı düşünmüyorum!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum