1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Üretici, Çaykur alım yerini arabasıyla 3 saat kapattı
Üretici, Çaykur alım yerini arabasıyla 3 saat kapattı

Üretici, Çaykur alım yerini arabasıyla 3 saat kapattı

Çaykur, randevu gününde çay satmak için gelip kontenjana takılan üreticiyi çileden çıkardı.

A+A-

2. sürgün dönemindeki ilk randevusunda kontenjana takılan ve çayı alınmayan üretici, aracını alım yerinin girişine park etti.

2. sürgün döneminin başlamasından bugüne kadar kontenjansız alım yapan Çaykur, henüz hafta devretmeden aldığı ani bir kararla bugün kontenjan uygulamasına geçti. Bu durumdan habersiz üretici Mustafa Maraş, kendisine verilen randevu gününde topladığı çayı satmaya geldiğinde kontenjan uygulandığını öğrenince şok oldu.

cay1-001.jpg

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri randevusu olanların kontenjansız şekilde çaylarını satmış olmalarına rağmen, kendisine verilen randevu günü olan Cumartesi günü (bugün) çayını satmak için alımyerine gelen çay üreticisine kontenjan nedeniyle getirdiği çayın tamamını satamayacağı söylendi.

Bunun kendisine yapılan büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden çay üreticisi, alım yeri görevlilerini ikna edemeyince çareyi alım yerinin kapısını aracıyla kapatmakta buldu. Yaklaşık 3 saat boyunca kapısında araç park edilen alımyerinde çay alım işlemi yapılamadı.

cay2-001.jpg

Rize’de 1.sürgünde dekar başı 450 kilo olan kotanın 375’e düşürülmesi ve kontenjan uygulamasıyla özel sektöre mahkum edildiklerini ifade eden yaş çay üreticileri isyan bayrağını açtı ve çaylarını yanma pahasına güneş altında bırakarak çay alımının yapılmasını engelledi.

Bazı özel sektör fabrikalarının 2 ay vadeli çay alım fiyatını 1,35 TL olarak açıkladığı gün uygulamaya konulan kontenjan, üreticiyi düşük fiyatla özel sektöre çay satmaya mahkum etmek şeklinde algılandı.

Çaykent Beldesine bağlı Kokulukaya Mahallesi’nde farklı kontenjan uygulaması yapıldığını ileri süren yaş çay üreticileri, çay alım yerinin önünü kamyonetle kapatarak yaş çay satışının yapılmasını engelledi. Yaş çay üreticileri yaklaşık 3 saat boyunca alım yerine çay giriş ve çıkışına izin vermedi.

RANDEVU GÜNÜNDE KONTENJAN OLUR MU?

Protestoya katılan ve alım evinin arazisini kendisinin bağışladığını ifade eden üreticilerden Mustafa Maraş, bir hafta boyunca yaş çay üreticilerine kontenjan uygulaması yapılmadığını, randevu gününde kendilerine kontenjan uygulaması yapılarak mağdur edildiklerini söyledi.

Vatandaşlarla beraber aldıkları karar gereğince alım evinin önünü kapattıklarını ve tüm çay üreticisine seslerini duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Maraş, kontenjanın kalkmasını istediklerini söyledi.

Bir başka üretici Cevdet Kalkavan ise henüz bir kilogram çay satamadığını vurgulayarak, kontenjan uygulamasının son anda kendilerine bildirildiğini ve mağdur olduklarını söyledi.

Büşra Maraş adlı üretici ise hafta boyunca kontenjanın uygulanmadığını savunarak, hafta sonu çay satan ailelerin mağdur edildiğini bu mağduriyetin giderilmesini istediklerini ifade etti.

Yaklaşık üç saat süren protestonun ardından yaş çay üreticileri alım yerini açarak yeniden çay satışına izin verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum