1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. ÜRETİCİ YAŞ ÇAY FİYATINI NASIL BULDU?
ÜRETİCİ YAŞ ÇAY FİYATINI NASIL BULDU?

ÜRETİCİ YAŞ ÇAY FİYATINI NASIL BULDU?

Rizeli çay üreticileri geçtiğimiz gün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 1.70 TL’lik çay fiyatı ile ilgili farklı tepkiler ortaya koydu.

A+A-

Çay taban fiyatı ilk kez Rize dışından açıklandı. Çay taban fiyatı geleneksel olarak ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenler ile bakanlar düzeyinde açıklanıyordu. Dün ilk kez Başbakan Ahmet Davutoğlu Rize dışında, AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada çay fiyatını açıkladı.

Davutoğlu, geçtiğimiz yıl 1.38 TL taban fiyat + 12 Kuruş destekleme primi olmak üzere 1.50 TL olan yaş çay fiyatını bu yıl için 12 kuruşluk destekleme primi ile birlikte toplamda 1.70 TL olarak açıkladı. Yaş çay fiyatına yüzde 13 oranında 20 kuruş zam yapılmış oldu.

Açıklanan fiyat kimi üreticiyi memnun ederken kimi üreticiler ise fiyatı yetersiz buldu. Üreticiler tarafından yapılan farklı açıklamalarda bazı üreticiler, “Biz Başbakanımızı ve Cumhurbaşkanımızı seviyoruz. Verdiği tüm fiyata razıyız. Rabbimiz onlardan razı olsun” derken, bazı üreticiler ise , “Bu rakamı bekliyorduk. Belki istediğimiz rakam bu değil ama yinede iyidir. Teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar. 

TEPKİLER DE VARDI
Çay fiyatı için açıklanan 1.70 TL üreticilerin bir bölümünü memnun etse de memnun olmayanlar da vardı. Memnun olmayan üreticiler yaptıkları açıklamada, “Geçmişte 1 kilo yaş çay parası ile 1 kilo zeytin alınıyordu. Bugün 10 kilo çay parası ile 1 kilo zeytin zor alınıyor. Beklentimiz 5 TL. Ancak ülkenin ekonomik durumu buna müsaade etmiyor. Çay fiyatı her geçen yıl artan enflasyon ve diğer ürünlere verilen taban fiyatları karşısında sürekli eriyip bu noktaya kadar gelmiştir. Görünen o ki böylede devam edecek. Çay artık kazandırmadığı için farklı ürünler de yetiştirmeye çalışıyoruz. Verilen ücret çayın karşılığı değil” dediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum