1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Vampir kelebek çaya zarar veriyor mu?
Vampir kelebek çaya zarar veriyor mu?

Vampir kelebek çaya zarar veriyor mu?

Doğu Karadeniz bölgesinde, "vampir kelebek" ya da "yalancı kelebek" olarak bilinen zararlı böcek türünün çaya zarar verip vermediğine ilişkin çalışmaların sürdüğü bildirildi.

A+A-

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, yaptığı yazılı açıklamada, "Yalancı Kelebeğin Tespiti, Yaygınlık Alanlarının Saptanması ve Mücadele İmkanlarının Araştırılması Projesi" çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Yalancı kelebeğin (Ricania Japonica), bölgede özellikle gençleştirme budaması yapılmış bahçelerde üçüncü sürgün çay hasadı döneminde sarı çay akarı ile karıştırıldığını ifade ederek, bu nedenle bu zararlıyla ilgili bir proje yürütüldüğüne dikkati çekti.

Ak, Artvin, Rize ve Trabzon'da üretici ve teknik personele yönelik yalancı kelebeğin yaşayış şekli, biyolojisi ve yapılacak kültürel mücadelelere yönelik bilgileri içeren eğitimler verildiğini belirterek, iki yıllık çalışmada yaklaşık bin üretici ve 250 teknik personele eğitim verildiğini vurguladı.

Bu zararlı ile mücadele için bazı testler yapıldığını aktaran Ak, şöyle devam etti: "2018 yılında doz tarama testlerinde zararlıya karşı etkili bulunan portakal, nane ve biberiye esansiyel yağlarının 6 dozda doz-ölüm denemeleri yürütülmüştür. Karşılaştırma ilacı olarak Azadirachtin etkili maddeli Neem Azal T/S beş farklı dozda kontrol olarak aseton-su karışımı kullanılmıştır. Portakal yağında denenen dozlarda yüzde 70 üzerinde etki sağlanamazken biberiye yağında bu etki yüzde 10'luk dozda sağlanabilmiştir. Nane yağının yüzde 5'lik dozunda yüzde 79 etki sağlanmıştır ancak denenen üç esansiyel yağda da yüzde 70 ve üzeri etki sağlanan dozların, test bitkisi olarak kullanılan kivi fidanlarına fitotoksik etkileri (bitkide yanmalar) görülmüştür. Karşılaştırma ilacı olarak kullanılan Azadirachtin etkili maddede yüzde 62 etki görülmüştür."

Ak, denenen esansiyel yağların, karşılaştırma ilacının en yüksek dozundan yüksek etki gösterse de bu dozların uygulamaya verilebilmesi ve uygulamanın ekonomik olması açısından davranışsal etki çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirterek, 2019 yılında yapılacak davranışsal etki denemeleri sonucunda uzaklaştırıcı etkilerinden yararlanılmasının planlandığını kaydetti.

Çay ve kivide, sarı yapışkan tuzaklar ve ışık tuzakları kurulduğunu ifade eden Ak, sarı yapışkanların ışık tuzaklarına göre daha etkili olduğunu belirtti.

Ak, budama yöntemi ve bulaşık bitkilerin yakılarak popülasyonun yüzde 90 oranında azaldığını ancak komşu bahçelerde mücadele yapılmamasının, zararlının bakım yapılan bahçeye yeniden bulaşmasına neden olduğunu aktardı.

"Yalancı Kelebeğin Çayda Zarar Durumunun Tespiti" alt proje çalışmalarının da devam ettiğine değinen Ak, şunları kaydetti: "Yalancı kelebeğin çaya zarar verdiği söylemlerine karşı, zararlı ile çay bitkisi arasındaki konukçu-zararlı ilişkisi düzeyi saptanarak çay bitkisinde gerçek anlamda zararı olup olmadığı belirlenmeye çalışılmaktadır. Çalışmadan elde edilen ön sonuçlara göre çay bitkileri üzerine salınan larvalarının ve erginlerinin, sürgün ve yapraklarda emme zararı oluşturmadığı saptanmış olup biyolojik döngüsünü çay bitkisi üzerinde tamamlayamadığı gözlemlenmiştir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum