1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. GİRESUN

  4. Yalancı kelebekle mücadelede yeni dönem
Yalancı kelebekle mücadelede yeni dönem

Yalancı kelebekle mücadelede yeni dönem

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar: "Bu dönemde yapılacak mücadele ile yalancı kelebek zararlısının yumurtaları yok edileceği için ilkbahar ve yaz dönemindeki nimf ve ergin popülasyonu da oldukça azalacaktır"

A+A-

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, sonbaharda yapılacak mücadelede yalancı kelebek olarak adlandırılan Ricania Japonica zararlısının yumurtalarının yok edileceği için ilkbahar ve yaz dönemindeki nimf ve ergin popülasyonunun da oldukça azalacağını söyledi.

Akar, Giresun Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen yalancı kelebekle mücadele yöntemlerine ilişkin bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yalancı kelebeğin son yıllarda Türkiye'de tarımsal ve kentsel alanlarda sorun oluşturmaya başlamış istilacı bir böcek türü olduğunu belirtti.

Bu türün Karadeniz Bölgesi'nde sahil kesiminde hızla yayıldığını vurgulayan Akar, özellikle Rize, Trabzon ve Artvin'de popülasyonu yoğun olan bu zararlının son dönemlerde Giresun'da da artış gösterdiğini aktardı.

Akar, bu zararlının tarım ürünlerinde, park ve bahçelerdeki süs bitkileri ve çalılarda zarara yol açmasının yanı sıra geceleri ışık olan yerlere gelmesi nedeniyle insanlara da rahatsızlık verdiğini ifade etti.

Giresun'da yayılışın diğer iller kadar yoğun olmasa da özellikle sahil kesiminde bu zararlının varlığının bilindiğinin altını çizen Akar, popülasyonun artmaması için alınması gereken bazı tedbirler bulunduğu kaydetti.

Akar, yalancı kelebeğe karşı alınacak tedbirlerin başında kültürel mücadele geldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yalancı kelebeğin yumurta bıraktığı bitki artıklarının budanması ve daha sonra yakılarak imha edilmesi ile popülasyon önemli derecede azaltılabilir. Bu tür, yumurtalarını özellikle otsu ve çok yıllık bitkilerin taze sürgünlerine, yarı odunsu ince dallarına, kabuk altına, doku içerisine toplu halde bırakmaktadır. Yumurta koymak için daha çok kuru ya da kurumaya yüz tutmuş ince sürgün ve dalları tercih ederler. Bu dönemde yapılacak mücadele ile yalancı kelebek zararlısının yumurtaları yok edileceği için ilkbahar ve yaz dönemindeki nimf ve ergin popülasyonu da oldukça azalacaktır. Sonbaharda başlanacak mücadeleye mayıs ayına kadar devam edilmelidir."

Yalancı kelebeğin sebze, meyve, süs bitkileri, çalı formundaki bitkiler ve yabancı otlar gibi pek çok konukçu bitki ile beslendiğine işaret eden Akar, fındık konukçuları arasında görülse de fındık için önemli bir zararlı olmadığını belirtti.

Bilgilendirme toplantısına, Giresun Belediyesi ve İl Özel İdaresi yetkilileri ile merkez köy ve mahalle muhtarları katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum