1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yaş çay fiyatı: 64+9=73 Ykr
Yaş çay fiyatı: 64+9=73 Ykr

Yaş çay fiyatı: 64+9=73 Ykr

2007 yaş çay taban fiyatıTarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından Çaykur’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

A+A-

Mustafa BAYRAK - Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker sabah saatlerinde geldiği Rize'de Çaykur Genel Müdürlüğü'ne geçerek 2007 yaş çay taban fiyatını açıkladı. Sezonu dün açan Çaykur, bugün bakan nezdinde Rize'den fiyat açıklaması yapmış oldu. Buna göre yaş çay taban fiyatı 64 kuruş olarak belirlenirken destekleme fiyatı da 9 kuruş oldu.
2006 yılında destekleme primi ile 65 Ykr olan yaş çay taban fiyatı böylece 73 kuruşa yükselmiş oldu. Artış oranı ise yüzde 12.3 oldu.

Bakan açıkladı
2007 Yaş çay kampanyası Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker Tarafından Çaykur’da düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Bakan Eker’in yanı sıra Rize Valisi Kasım Esen, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, bazı milletvekilleri ile özel sektör temsilcileri ve kurum çalışanları katıldı. Bakan Mehmet Mehdi Eker taban fiyatı açıklarken yaptığı konuşmada Rize’nin çay ile özdeşleşen bir il olduğunu söyledi. Çay denilince akla Rize’nin geldiği belirten Bakan Eker, “Türkiye’de yaş çayın yüzde 70’i Rize de üretilmektedir. Yılda 1 milyon 200 bin ton yaş çay üretilmekte. Türkiye’de geçmiş yıllarda yüksek enflasyon vardı. Enflasyon ise vatandaşa yansıyordu. Biz enflasyonu yüzde 9’a indirdik. 2003 yılından itibaren ise çaya taban fiyatın yanında destekleme pirimi vermeye başladık. Çaykur zarar etmekteydi ve üretici para alamıyordu. Artık Çaykur zarar eder durumdan çıktı ve kar eden bir kuruluş haline geldi. Geçtiğimiz yıl 57 kuruş taban fiyat ve 8 kuruş da destekleme pirimi verdik. Bu yıl ise enflasyon yüzde 9.65 gerçekleşti. Yaş çaya 64 kuruş taban, 9 kuruş da destekleme veriyoruz. Bu rakam enflasyonun üzerinde 2.65 artı demektir. Dolar olarak ise 55 sent etmekte. Yaş çaya yüzde 12,3 oranında zam yaptık.” Dedi.
Mehdi Eker 1 kilo yaş çayın maliyetinin 52,5 kuruş olduğunu üreticiye 12,5 kuruş kar verdiklerini söyleyerek “Dünya ülkelerine açılmamız için taban fiyatı düşük tutmalıyız ve çayımızı dünya devletlerine pazarlamalıyız. Kaçak çay ile ise mücadelemizi artıracağız. Çay ihtisas gümrüğü tesis edilmeli. Bu konuda çalışmalarımız son noktaya gelmek üzere.” Dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
36 Yorum