1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yeni çay bahçesi kurma furyası Rize'de heyelanları tetikledi
Yeni çay bahçesi kurma furyası Rize'de heyelanları tetikledi

Yeni çay bahçesi kurma furyası Rize'de heyelanları tetikledi

Tarım Bakanlığı Müşaviri Bahattin Bozkurt, Çaykur tamimi nedeniyle yeni ruhsat alma umuduyla çay tarlalarını genişleten üreticilerin standarda uygun olmayan bahçeler kurması sonucu sel ve heyelanların ciddi tehdit olmaya başladığını söyledi.

A+A-

RAMAZAN YILDIRIM
Pazar53 - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Bahattin Bozkurt, Zafer Mahallesinde yeni yapılan çay bahçesinin son yağışlar sonrası heyelana maruz kalarak kayması nedeniyle burada bir ziyaret yaptı.

bozkurt.jpg

Pazar53 kamerasına açıklamada bulunan Bozkurt, Çaykur’un, yeni çay alanlarının yenilenmesi ile ilgili çalışmasını fırsat bilip ruhsat alacağı umuduyla üreticilerin yeni çay bahçeleri kurmaya başladığını söyleyerek, “Çaykur’un çay alanlarının yenilemesi ile ilgili tamimi doğrultusunda bütün çay üreticilerimiz çaylıklara yeniden ruhsat verilecek diye ha babam çok aceleyle tekniğine uygun olmayan bir şekilde çaylıklar tesis etmektedirler. Nasıl tesis etmektedirler; zaten bizim arazımız yüzde 45’in üzerinde tarımsal faaliyetlerin zor olduğu bir eğime sahip. Bu eğimli arazilerde hiçbir tedbir almadan, setleme, teraslama yapmadan sanki tarlaya eker gibi tohum ekilerek çaylıklar tesis edilmektedir. Benim burada Çaykur’dan özellikle istirhamım, bu gibi çaylıklara ruhsat verilmemesidir. 60-70’li yıllarda ilk çay tesis edilirken devlet kontrolünde yapılmaktaydı ve devlet yetkilileri gelip tesis edilen çaylıkların uygun olup olmadığına karar veriliyor ve daha sonra onlara ruhsat çıkarılıyordu. Şimdi bu tip çaylıklar yapıldıkça heyelan ve sel ihtimali yükselmekte; bizim topraklarımızın zaten kil oranı yüksek, tabanı sert olduğu için bu yağmurlarda hemen kayıp gitmektedir. Düşünebiliyor musunuz, 1 santim toprağın 100 yılda geldiğini düşünürsek, Cenabı Allah’ın bize bahşetmiş olduğu bu toprakları kendi ellerimizle sellere teslim edip denize göndermekteyiz.” dedi.

bozkurt2.jpg

Bozkurt, çalışmalarla ilgili alınacak tedbirler noktasında da açıklamalarda bulunarak, “En iyi çeşitler belirlenip, fidelerle çay tesis edilmesi ve mutlak suretle teraslamanın yapılması gerekiyor. Her çay terasının kenarına mutlaka akasya fidanı dikmemiz lazım. Rize yöremizdeki sellerin nedenlerine baktığımızda; yanlış tarımsal uygulamalar, mevcut orman bitki örtüsünün yok edilmesi ve yanlış yapılaşmadan kaynaklandığını görmekteyiz. Kesilen o akasyalar hem hayvan yemi olarak kullanılıyor hem de toprağı en iyi şekilde tutan orman bitkisi görevi görüyordu. Yeni yapılan çaylıkların aralarına mutlaka akasya fidanının dikilmesinde fayda var. Kaybolan bizim değerlerimizdir.” diye konuştu. (Kaynak: www.pazar53.com)

video1.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum