1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. YEŞİL YOL TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
YEŞİL YOL TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

YEŞİL YOL TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası’nda gerçekleştirilen Yeşil Yol toplantısında sonuç bildirgesi açıklandı...

A+A-

Tartışmalı ‘Yeşil Yol’ projesini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi Turizm Master Planında gelinen noktanın gözden geçirilmesi için projenin uygulayıcıları Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. 

Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası’nda gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi DOKAP Başkanı Ekrem Yüce tarafından okundu. Sonuç bildirgesinde projenin devamında çevresel hassasiyetlere daha fazla önem verileceğine vurgu yapıldı.

Yüce sonuç bildirgesi ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Yeşil Yol Projesinin uygulama amacı bölge insanımızın gelir düzeyini ve yaşam standardını yükseltmek ve refahını artırmaktır. Yeşil Yol özelde Karadeniz insanına hizmet ederken genelde ise Karadeniz Bölgesi'nin dünyayı hayran bırakan yeşiline, tüm dünya insanlarının ulaşmasını kolaylaştıracak önemli bir projedir. Bu proje Karadeniz Bölgesi'nin 8 ilinin geleceğine olumlu damga vurarak bölgenin makus talihinin yenilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir fırsattır. Bu proje Doğu Karadeniz’in bir vizyon projesidir. Bu proje ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu doğal zenginlik kaynakları değerlendirilecek. Bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanacak. Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik düzeyi farklılıkları giderilecek. Bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri korunacak. Göçün engellenmesi sağlanacak. Ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunacak. Turizm merkezlerinde doğaya saygılı sosyal yaşam alanlarının oluşmasına ve ekonomik büyüklüğün artmasına katkı sağlayacak, bölgeye gelecek olan turist sayısı yaklaşık 1 milyon 275 bine çıkarılacak ve bölgemizde yaklaşık 75 bin kişilik ek istihdam oluşturulacak. Bölgemizde konaklama kapasitesi yaklaşık 90 bine çıkarılacak. Bölgemizde konaklanan gün sayısı yaklaşık 8 milyona çıkarılacak. Bölgenin ekonomik kalkınmasında ilk aşamada yaklaşık 3 kat büyümeye, ikinci aşamada ise yaklaşık 5 kat büyümeye imkan sağlayacak. Bölgenin doğal güzellikleri hem korunacak hem de kontrollü ve disiplinli bir şekilde kullanılacak. İsviçre’de, Avusturya’da, İtalya’da, Alpler'de arananlar, Doğu Karadeniz’de bulunabilir hale getirilecek. Yeşil Yol Projesi sahil yoluna alternatif bir yol aksı değildir. Bu yol yük ve ulaşım yolu hiç değildir. Bu yol yeni açılan bir yol değil, mevcut yollardan hareketle turizm amaçlı belirlenen bir güzergahtır ve bu yolda bakım onarım ve iyileştirilmesi işlemleri yapılmaktadır. Çok mecbur kalınmadıkça ham yol uygulamaları tercih edilmemektedir. 2 bin 600 kilometrelik ana 4 aks üzerinde turizm merkezlerini birleştiren bu koridorda zorunlu hal görülmedikçe ham yol yapımı tercih edilmemektedir. Sonuç olarak yeşil yolun yapımında uygulanan ana temel kurallar şunlardır. 1-Yol Yapımında doğayı tahrip etmeyen iş makinelerinin seçilmesi yani dozer yerine ekskavatör kullanılması .2-Yol yapılırken çıkan malzemenin seyyar konkasörlerle kırılıp tekrar aynı yolda kullanılması veya uygun depo alanlarına taşınması. 3-Yolun doğaya zarar vermeyecek güzergahta yapılması ve yolun fiziki güvenliğinin oluşturulması 4- Üst kotlarda yol kaplamasında doğaya uyumlu malzemenin seçilmesi. 5- Güzergah boyunca dere geçişlerinde suyu kirleten ve doğal yapısını bozan moloz, cüruf ve çöplerin dere yataklarına ve doğaya kontrolsüz bırakılmaması. 6-Gerekli sanat yapılarının doğa ile uyumlu ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılması"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
16 Yorum