1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. YILIN AHİSİ RİZE'DEN DEMİRCİ USTASI
YILIN AHİSİ RİZE'DEN DEMİRCİ USTASI

YILIN AHİSİ RİZE'DEN DEMİRCİ USTASI

Türkiye genelinde 'Yılın Ahisi' seçilen Rizeli demirci ustası İmdat Gündoğar'a düzenlenen törenle 'Ahilik Kaftanı' giydirildi.

A+A-

Ahilik Haftası Kutlamalarına İsmail Kahraman Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen çeşitli etkinliklerle başlandı.

ahi7.jpg

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muammer Atılgan ile birlikte, Vali Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu, Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Çelik, şehir esnafı, kamu kurum temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

ahi6.jpg

Törenin açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Çelik; " Ahilik haftası ile ticari ve sosyal hayatın düzene girmesini sağlayan Ahilik sisteminin kurucusu Ahi Evran'ı anlamaya ve onun ilkelerini yaşatmaya çalıştıklarını belirtti. Törende, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muammer Atılgan da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

GELECEK NESİLLERE AKTARILABİLECEK BİR GELENEK

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Ahilik haftası çerçevesinde ülkemizde çeşitli organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. Ahilik sadece bir haftaya sığdırılacak bir gelenek olmayıp, gelecek nesillere aktarılabilecek bir geleneğimizdir. Ahiliğin içerisinde birçok uyulması gereken özellikler vardır. Ancak temelde baktığımız zaman Ahiliğin geleneklerimizi ve inanç değerlerimizi kapsayan bir davranış şekli olduğunu görmekteyiz. "dedi.

ahi1.jpg

BEN HAYATI ONUN DÜKKÂNINDA TANIDIM

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Ersin Yazıcı da, "Ben de bir esnaf çocuğuyum. Babam bir oto boya ustasıydı. Dolayısıyla sizlerin duygularınızı çok yakından bilirim. Esnafımızın, ülkemiz ekonomisi ve toplumsal barış açısından üstlendikleri görev elbette ki çok önemli. Bizler, siz değerli esnafımızın yaşadıkları sıkıntıları çözümlemek için gerekli kararlılığı göstermeye daima hazırız. Allah, Devletimize milletimize zeval vermesin. Ben esnaf çocuğuyum ve bugün Rize'nin valisiyim ve bir esnaf çocuğu olarak gurur duyuyorum. Benim babam 40 yıl esnaflık yaptı. Ben hayatı onun dükkânında tanıdım. Belki de hayatın gerçek yüzünü onun o esnaf penceresinden gördüm. Onun için hakikaten esnaflığın ne olduğunu hangi birikimlerde hangi güzel davranışlarda hangi güven ilişkileri ile belirli bir noktaya geldiğini ve insanlarımıza getirdiği hangi güzelliklerin kazandırıldığını yaşamış birisi olarak ayrı bir heyecan duyuyorum. "dedi.

ahi2.jpg

AHİLİĞİN TEMELİNDE İNSAN VAR

Ahilik geleneğinin asırlarca devam etmesini dileyen Vali Yazıcı, " Hepimizin tek gayesi insanoğlunun mutluluğudur. Ahiliğin temelinde insan var. Ahilik teşkilatımız her ne kadar esnafımızın iş yapma, örgütlenme şeklinde dar algılansa da, Ahilik teşkilatı aslında çok doğru bir kültürdür. Sadece bir meslek mensubunun teşkilatlanma ve örgütlenme şeklinin çok ama çok ötesinde bir kültürdür. Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Ahilik, bahsedildiği üzere kardeşlik ve diğer bir manasıyla da cömertlik ve yardımseverlik demektir. Geçmişimizden bugüne kadar gelen bir kültür haline gelmiştir. Bu kültürü devam ettirmek ve yaşatmak da bizlere düşüyor. "dedi.

ahi8.jpg

YILIN ESNAFLARI

Rize'de 'Yılın Ahisi' seçilen demirci ustası İmdat Gündoğar'a düzenlenen törenle 'Ahilik Kaftanı' giydirildi.

ahi10.jpg

Daha sonra, Yılın Ahisi İmdat Gündoğar, Yılın Ustası İsmail Şeker, Yılın Kalfası Sultan Süleyman Arıcı ve Yılın Çırağı Ahmet İnce'ye Vali Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından plaket takdim edildi.

ahi9.jpg

Programda, Rize Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Muammer Atılgan tarafından "Ahilik Haftası" münasebetiyle Rize esnaf ve sanatkârlarına, teşkilatlarına bugüne kadar göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı Vali Ersin Yazıcı'ya Ahilik Kaftanı giydirerek plaket takdim etti. 

ahi5baskanatilgan.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum