1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. 2. Dağlıca Baskını Böyle Önlendi
2. Dağlıca Baskını Böyle Önlendi

2. Dağlıca Baskını Böyle Önlendi

13 askerin şehit olduğu Dağlıca'ya yeniden saldırmak isteyen teröristler Heron'lar tarafından tespit edildi, F–16 savaş uçakları tarafından vuruldu.

A+A-

Türkiye'yi yasa boğan 13 askerin şehit olduğu Dağlıca'ya yeniden saldırmak isteyen teröristler Heron'lar tarafından tespit edildi, F–16 savaş uçakları tarafından vuruldu.

Katırlarla ağır silah taşıyan teröristler Heronlar tarafından tespit edildi. F-16’lar 15 dakikada işi bitirdi. 13 terörist saklandıkları barakada öldürüldü İkinci Dağlıca faciasının Heronlar sayesinde önlendiği ortaya çıktı. Dağlıca baskını için oluşturulan ekibin imha edildiği öğrenildi. Terör örgütüne ağır zayiat verdiren operasyonun düğmesine 7 PKK’lı teröristin 9 katırla ağır silah taşıdıklarının Heronlar tarafından tespit edilmesi üzerine basıldı. Takibe alınan terörist grubun kamufle edilmiş bir barakaya girdikleri belirlendi. Uzun süre yapılan izlemede barakada 9 teröristin daha bulunduğu tespit edildi. Terörist sayısının 16 olduğunun kesinleştirilmesinin ardından Heron’ların verdiği koordinatlar F–16 pilotlarına iletildi. Üsten kalkan F- 16’ların 15 dakikada operasyonu gerçekleştirdiği belirtildi. 13 teröristin öldürüldüğü Heronlar tarafından belirlendi. Kaçan 3 kişinin de Heronlar tarafından takip altına alındığı öğrenildi. Bu teröristlerin saklandığı alanlar topçu atışlarıyla vuruldu.

İHMALLER GÜNDEME GELDİ

Başarılı operasyon Dağlıca, Aktütün ve Hantepe baskınlarındaki ihmalleri akıllara getirdi. Kamuoyunda büyük infial yaratan ve 35 askerin şehit düştüğü her üç baskından önce kalabalık terörist grupların hazırlıkları Heronlar tarafından saniye saniye görüntülenmiş ancak hava operasyonu emri çıkmamıştı. Ancak ikinci Dağlıca baskını Heronların öncülüğünde yürütülen başarılı bir operasyonla zayiat verilmeden önlenmiş oldu.

PREDETORLAR KUŞ UÇURTMUYOR

Türkiye’nin ABD ile yaptığı anlık istihbarat anlaşmasının da etkili bir şekilde işletildiği öğrenildi. Anlaşma kapsamında ABD’nin Silahlı İnsansız Hava Aracı Predatörleri Kandil’e yönlendirdiği belirtildi. Türkiye’ye ait Heronların da Kandil bölgesini taradığı aktarılırken, teröristlerin saklandıkları mağaralardan çıktıklarında operasyonların başladığı kaydedildi.

TÜNEL DELİCİ MAKİNELERİ VAR

Bu arada terör örgütü PKK’nın da operasyonlara karşı önlem aldığı ifade edildi. Kandil’deki önemli mühimmatların ve militanların bomba isabet etmeyecek mağaralara saklandığı belirtiliyor. PKK’nın elinde bulunan tünel açma makineleriyle kayalık alanlarda derin mağaralar açtığı bildirilirken Türkiye’nin ilk defa çok uzun sürecek hava operasyonlarıyla mağaralardaki lojistik imkânları yok edeceği ifade ediliyor. Aylarca sürmesi beklenen hava harekâtında, Heron ve Predatör tespitleriyle dışarı çıkacak PKK’lıların anında imha edileceği belirtiliyor.

MAĞARADA 60 GÜNLÜK YİYECEK VAR

PKK’nın mağaralarda 60 güne kadar yetecek yiyecek ve suya sahip olduğu bilgisini veren kaynaklar, uzun hava harekatıyla dışarı çıkma fırsatı bulamayacak teröristlerin bu sayede yiyecek ve su imkanlarının da tükeneceğine dikkat çekiyor. Kandil’in hem Türkiye’nin hem de ABD’nin imkânlarıyla sürekli izlendiğine işaret eden kaynaklar, mağaralara sıkışan terör örgütü PKK’nın hareket dahi edemediğini belirtiyor.

HAVA GÜCÜ ETKİN KULLANILMALI

Dost atışı riski nedeniyle hava harekatının kısıtlanmaması için kara birliklerinin Kandil’e kısa vadede gönderilmemesi gerektiğine vurgu yapan güvenlik uzmanları da, operasyonların sabırla uzun vadeye yayılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, hava gücünün etkin olarak kullanılmasının ardından Bordo Bereliler öncülüğünde Kandil’e operasyonların başlatılması gerektiğini vurguluyor.

DAHA ÖNCE SEYREDİLMİŞTİ

Heronlar uzun süredir Türkiye’nin gündeminde. Teröristlere görüntülenmelerine rağmen müdahale edilmediğiyle ilgili onlarca haber basına yansıdı. Gediktepe baskınından 15 gün önce teröristler sınır girişinden itibaren Heronlar tarafından tespit edildi. Üstelik 100 kişilik PKK’lı grubun belirlenmesi üzerine bölgeye gelen helikopter de ateş etmeden geri döndü. Şemdinli Gediktepe baskınında 11 asker şehit düşmüştü. Hantepe saldırısının Heron tarafından çekilen görüntülerinin de saniye saniye 30 ayrı birime gönderildiği ortaya çıkmıştı.Bu saldırıda 7 asker şehit olmuş, 8 asker yaralanmıştı.

3. HAVA HAREKATINDA 105 HEDEF İMHA EDİLDİ

Hakkari Çukurca’daki kanlı pusunun ardından başlayan operasyonlar aralıksız sürüyor. Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik 3. harekâtta 105 hedef vuruldu. F-16'ların bombalarıyla 20, topçu atışlarıyla 85 hedef imha edildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Irak’ın kuzeyinde Kandil Dağı, Sinath - Haftanin, Hakurk ve Gara bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 20 hedef grubuna Türk savaş uçakları sabah ve akşam operasyon düzenledi. 20 hedef etkili şekilde vuruldu. Uçakların görevlerini başarıyla tamamlayarak üslerine döndüğünü dile getirilen açıklamada, “Hava harekâtı ile koordineli olarak Zap, Avaşin - Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen 85 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır. Hedefler üzerinde sağlanan hasar ve zayiatın değerlendirilmesi, keşif uçuşu dahil çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre sürdürülmektedir" denildi.

İÇİŞLERİNDEN 'BTÖ' TANIMI

İçişleri Bakanlığı da iki gündür süren çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın PKK için Bölücü Terör Örgütü'nün kısaltması olan 'BTÖ' ifadesini kullanması dikkat çekti. Operasyonda 4 teröristin öldürüldüğü, terör kampından kaçan 1 teröristin de teslim olduğu bildirildi. Siirt'in Eruh ilçesi Bilgili Üs bölgesine, önceki gün bir grup terör örgütü üyesi tarafından uzun namlulu silah ve roket mermileriyle yapılan saldırıda 1 astsubay ve 1 erin şehit olduğu, 3 askerin yaralandığı anlatılan açıklamada, saldırı sonrası başlatılan operasyon sonucunda 19 Ağustos günü 1 kadın terör örgütü üyesinin silah ve teçhizatıyla birlikte ölü olarak ele geçirildiği belirtildi.

Terör örgütü üyelerinin Pervari ilçe Emniyet Amirliği ve bitişiğindeki Pervari Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığı'na, aynı gün roket ve uzun namlulu silahlarla saldırı gerçekleştirdiği ve 3 sivil vatandaşın yaralandığı anlatılan açıklamada, olay sonrası yapılan operasyon sonucu, 2 teröristin silahlarıyla birlikte ölü ele geçirildiği kaydedildi. Pervari'de teröristlere yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla 11 kişi de gözaltına alındı. Bölücü terör örgütü kamplarından ayrılıp kaçan 1 terör örgütü üyesinin ise Silopi jandarmasına teslim olduğu kaydedildi.

BARINAKLARA VE DEPOLARA NOKTA ATIŞI

Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütüne yönelik hava harekâtının yeni görüntülerini dağıttı. Kayıtlarda, Avaşin-Basyan bölgesi malzeme deposu mağara, terörist barınağı; Hakurk bölgesi terörist barınağı; Kandil bölgesi malzeme deposu ile Zap bölgesi köprü ve terörist barınağının nokta atışı ile bombalandığı görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız