1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. 4. sürgün çay alan kabahat işler!
4. sürgün çay alan kabahat işler!

4. sürgün çay alan kabahat işler!

Rize Valisi Kasım Esen, 4. sürgün çay hasadının Türk çay kalitesine ve bahçelere zarar verdiğini, hasat yapanın da satın alanın da suçlu olduğunu söyledi!

A+A-

Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Kasım Esen, çayın normalde yılda üç kez hasat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çay bitkisinin hasadının iklim faktörlerine bağlı olarak değiştiğini de hatırlatan Vali Esen “Genel olarak ilk sürgünün hasadı Nisan ayının son haftasından başlayıp, 15 Ekim tarihine kadar halkımız arasında 1 .sürgün, 2. sürgün, 3. ve 4. sürgün olarak ifade edilen dönemlerde toplanmaktadır. Ancak, 4. sürgün vejetatif gelişmeye bağlı olarak sahil kesimlerde bazı yıllarda toplanmaktadır. 4. sürgün çayını genelde yarıcılar toplamaktadır. Karşılığında ise fabrika sahipleri tarafından üreticiye para olarak değil de kömür, gıda, kuru çay gibi temel ihtiyaç maddeleri olarak ödendiğini duymaktayız” dedi.

Çay hasadının 15 Ekim'de sona ermesi gerekirken hasadın daha sonralara kadar devam etmesinin çay sürgünlerindeki kalieyi düşürdüğünü kaydeden Esen “Çaydaki 'Ekstrat' madde içeriği azalmakta olup, bu oran 1. sürgünde de 38'lerde iken, 2. sürgünde 35, 3. sürgünde 33 olmaktadır. Çay hasadının bitimine doğru bu oran 26'lara kadar düşmektedir. Dolayısıyla kalitede düşüşe sebep olmaktadır. Bu çaylar piyasadaki diğer kaliteli çayları da olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun için çay işleyen fabrikalarımızın ileriki yıllarda zor durumda kalmamaları için, kalitesi düşük bu sürgünleri işlememeleri gerekmektedir” diye konuştu.

“Bitkinin topraktan alacağı bitki besin elementlerinde azalma olmaktadır” diyen Vali Kasım Esen “Bitkinin kendini kışa hazırlaması gerekmektedir. Bütün bunların sonucunda bitkide ve toprakta yorgunluk söz konusu olmaktadır. Çay üreticilerimizin ve çay fabrikası sahibi olan müteşebbislerimizin sürdürülebilir bir çay politikasına uymaları durumunda hem üretici, hem müteşebbisimiz, hem Rize'miz dolayısıyla ülkemiz kazançlı çıkacaktır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının 16 Temmuz 2008 tarih ve 7982 sayılı yazıları ile belirtilen yaş çay hasadının Nisan ayının son haftasında başlaması ve Ekim ayının ortalarında sona erdirileceği talimatına uyulması gerekir. Bu tarihten sonra hasat işlemi yapan ve işleyenler hakkında Kabahatler Kanunu'na göre yasal işlem yapılacaktır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
25 Yorum