1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. 50 atmaca, Pazar Ciha Kalesinden doğaya salındı
50 atmaca, Pazar Ciha Kalesinden doğaya salındı

50 atmaca, Pazar Ciha Kalesinden doğaya salındı

Pazar Ciha Kalesinde düzenlenen etkinlikte, 50 atmaca halka takılıp doğaya salındı...

A+A-

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünün koordinasyonunda, Pazar Kaymakamlığı, Pazar Belediye Başkanlığı ve Pazar Avcılık ve Atmacacılık Derneğinin ev sahipliğinde; Kemalpaşa, Hopa, Artvin, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ve Rize Atmacacılık Derneklerinin katılımlarıyla organize edilen Geleneksel Atmaca Halkalama ve Salım Programının bu yıl altıncısı yapıldı.

atmaca4-004.jpg

Rize’nin Pazar ilçesi ile Hemşin yolu üzerinde bulunan ve Pazar'a 7 kilometre uzaklıkta yer alan Şentepe köyündeki 14. yüzyıldan kalma tarihi Ciha Kalesinde düzenlenen etkinliğe, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Pazar Kaymakam vekili Ardeşen Kaymakamı Emrah Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta ile atmacacı dernekleri ve atmaca sahipleri katıldı.

atmaca2-005.jpg

Katılımın yoğun olduğu etkinlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta yaptığı konuşmada, “Yöremizde yapılan atmacacılığın kökeni çok eskilere dayanmakta ve günümüzde halen güçlü bir gelenek olarak yaşatılmaktadır. Atmaca kültürü, Rize ve Artvin'de yüzyıllardır devam eden bir gelenek. Bakanlık olarak bu kültürün yaşatılması ve devamı için yasal bir statü kazandırmaya çalışıyoruz. Atmaca yakalamak, bulundurmak ve atmaca ile avlanmak için Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında düzenlenen Avcı Eğitim Kursunun yanı sıra ayrıca 6 ders saatlik Atmacacılık Kursuna katılmak ve başarı belgesi almak gerekiyor. Bu kursu başarıyla bitirenlere Atmacacılık Sertifikası verilmektedir. Rize’de bu yolla 1500 kişiye belge verilmiştir.” dedi.

Halkalama ve Salım Programının bu yıl altıncısını gerçekleştirdiklerini anlatan Usta, Doğu Karadeniz'de atmaca tutkunlarının bu işi aşkla yaptığını ifade etti.

atmaca1-005.jpg

Usta, Doğu Karadeniz'in kuşlar için göç yolu olduğuna dikkat çekerek, "Geçtiğimiz yıl halkalanan atmacalardan birini Ardeşen ilçemizde yakaladık. Afrika'yı dolaşan atmaca, yeniden yuvasına döndü. Halkalanan bu atmacaların da gelecek yıl geri dönmesini bekliyoruz. Atmacalar sonbahar göçünde Orta Avrupa, Orta Rusya ve güney batı Asya ormanlıklarından güneye doğru göç ederler. Bu göçler sırasında iki yoldan ülkemizin doğu ve batı sınırlarına yakın bir yol takip ederler. İlk göç yolları; Alplerden Başlayarak Adriyatik sahilleri, Yunanistan, Doğu Trakya ve İstanbul boğazını takip ederek güneye inerler. İkinci bir göç yolu ise Orta Rusya’dan başlamak üzere Kafkas Dağlarının batı yamaçlarını takip ederek Karadeniz kıyılarından Doğu Karadeniz dağlarını geçerek güneye inerler." diye konuştu.

atmaca3-004.jpg

Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden gelen Ornitolog Dr. Arzu Gürsoy Ergen, etkinlikte salınacak atmacaları tek tek halkalayarak kayıt altına alınmasını sağlarken, halkalanan 50 adet atmaca tulum eşliğinde oynanan horon eşliğinde doğaya salındı. (Fotoğraflar: Mustafa Köse)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum