1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. 520 metre yerin dibine indiler
520 metre yerin dibine indiler

520 metre yerin dibine indiler

Rize'de 25 basın mensubu Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş.'nin çalışmalarını yerinde görmek amacıyla yerin 520 metre altına inerek, gözlemlerde bulundular.

A+A-

Rize'deki tek maden işleme tesisi olan ve İnmet Minnig Corporation (INMET) adlı Kanada firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında basına tanıtıldı. İşletmeyi gezen yaklaşık 25 muhabir, maden ocağını yakından görmek için yerin 520 metre altına asansörle inerek, gözlemlerde bulundu.

Çayeli ilçesine bağlı Madenli beldesinde bulunan işletmeyi gezen basın mensuplarına, bakır ve çinko madenlerinin yer altındaki maden ocaklarından çıkartılarak işlenip satışa hazır hale getirilmesine kadar geçtiği aşamalar hakkında detaylı bilgi verildi.

Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü John W. Sanders, 1994 yılında faaliyete başlayan Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş.'de, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait yüzde 45'lik hisseyi satın aldıktan sonra işletmenin tamamının INMET'e ait olduğunu söyledi. İşletmenin sürekli gelişen, dünya standartlarında çalışan, güçlü iş ahlakına sahip ve madencilik sektöründe teknik altyapı bakımından önde gelen kuruluşlardan birisi olduğunu ifade eden Sanders, Çayeli Bakır İşletmeleri'nin bölge ve Türk ekonomisine önemli katkılar sağladığını kaydetti.

İşletmenin durumu hakkında bilgi veren kurumun baş mühendisi Hakkı Boz da 1994 yılında başlayan işletmede yılda ortalama 1 milyon ton ham cevher çıkartıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: ''Bugüne kadar toplam 10.6 milyon ton ham cevher çıkartıldı, 11 milyon ton daha rezervi olduğunun tahmin ediliyor. Çıkartılan cevherden 1.6 milyon ton bakır konsantresi ile 900 bin ton çinko konsantresi üretildi. Günlük 3 bin 500 ton cevher işleme kapasitesine sahibiz. Yaptığımız araştırmalarda da ilave rezerv bulma ihtimali çok yüksek.''

İşletmenin İnsan Kaynakları Müdürü Zehra Marangoz ise Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş.'nin Türkiye'nin en büyük yer altı metal madeni olduğunu belirtti.

Madenden çinko ve bakır cevherlerinin çıkartıldığını ifade eden Marangoz, ''Yer altından çıkartılan ham cevher zenginleştirme fabrikasında işlenerek piyasaya sunulur. İhracatımızın yüzde 56'sı Avrupa, yüzde 23'ü Asya, yüzde 21'i ise Karadeniz ülkelerine ihraç edilir. Çayeli Bakır İşletmesi'nin bu yıl devlete ve yöreye olan tahmini ekonomik katkısının 84 milyon dolar olacağı öngörülmektedir'' dedi. Marangoz, kurumlarında 485 kişi ile her ay ortalama 100 civarında taşeron firmaların işçisinin çalıştığını kaydetti.

Kurumun Eğitim Sağlık ve Çevre Müdürü Naci Selim Emin ise fabrikada yapılan üretim sonucunda meydana gelen atıkların bir bölümünün yapılan çalışma sonucunda borularla Karadeniz'in oksijensiz bölümü olan 270 metre derinliğine gönderildiğini kaydetti.

Fabrika yetkilileri, bir gazetecinin Çayeli Bakır İşletmeleri'nde altın da çıkartıldığı yönünde söylentilerinin gerçek olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, ''İşletmede çıkartılan cevherde tonda 1 gram altın bulunmaktadır. Ancak bunun işletilmesi ekonomik açıdan karlı değildir. Bu nedenle böyle bir üretim yapılmamaktadır'' karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından basın mensupları, yer altındaki maden galerilerine götürülerek maden çıkartılma ve yer altında yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi verildi. Yer altında özellikle uzaktan kumandayla çalışan dev iş makineleri basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Yeraltında yaklaşık 2 saat süren gezintinin ardından çıkarılan maden kütlelerinin işleniş safhaları da gösterildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum