1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. 6,5 trilyonluk dev uyarı sistemi
6,5 trilyonluk dev uyarı sistemi

6,5 trilyonluk dev uyarı sistemi

Rize'de afetlerin önceden tespiti amacıyla, TÜBİTAK desteği, İTÜ ve Netcad işbirliği ile Rize Afet bilgi ve meteoroloji erken uyarı projesi yapılıyor.

A+A-

1.5 yıl önce Rize Valiliği ve Rize Belediyesi’nin kontrolünde başlayan çalışmaların 2008 yılının sonlarına doğru bitirilmesi hedefleniyor. Projenin yaklaşık bedeli ise 6,5 milyon YTL (6,5 trilyon TL). olduğu bildirildi.
Bu projenin önemi birkaç gün evvel İkizdere de daha önceleri Rize’nin başka bölgelerinde yaşanan heyelan ve sel baskınlarında kendini net bir şekilde gösterdiğini söyleyen Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çolakoğlu; “Yağışlar sonrası mal ve can kaybının önlenmesi için yapılan çalışmalar sonrası Rize’de 10 adet ölçüm istasyonu yeri tespit edilecek. Bu istasyonlara yerleştirilecek olan meteoroloji ölçüm cihazlarıyla; heyelanlar, bunu etkileyen yağışlar, toprağın ve havanın nem oranı önceden tespit edilecek ve gerekli önlemler alınacak. Bunun yanı sıra toprağın veriminin de tespit edildiği proje kapsamında tarım için elverişli yerler tespit edilerek rapor edilecek” dedi.

Son sistem cihazlarla yapılan ölçümlerle ilgili projenin Jeoloji ayağı gurup sorumlusu Prof. Dr. Okan Tüysüz ise yaptığı açıklamada; “Rize heyelan açısından çok kritik bir bölge. Burada doğal afet olarak karşılaşılabilecek iki unsur var. Bunlardan biri heyelan ikincisi ise sel baskınlarıdır. Biz Jeoloji ekibi olarak heyelanla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Heyelan; hem bölgenin eğimi hem de toprağın kalınlığı ile ilgili bir durum. Bizler bunları son sistem cihazlarımızla toprak altına sinyaller göndererek tespit ediyoruz ve haritalara işliyoruz. Yapılması gereken iyileştirme çalışmaları ve alınması gereken önlemler için raporlar hazırlıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum