1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. ABD'nin İncirlik Korkusu
ABD'nin İncirlik Korkusu

ABD'nin İncirlik Korkusu

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun kabul ettiği Ermeni kararına karşı Türkiye’nin İncirlik kozu, Washington yönetimini telaşlandırdı.

A+A-

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, “Tepkinin daha çok açıklamalarla sınırlı kalmasını, eyleme dökülmemesini umuyoruz” dedi

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabul etmesinin ardından, Ankara bir yandan tasarının Genel Kurul gündemine alınmaması için çaba harcarken, diğer yandan da ABD'ye karşı alınabilecek önlemleri tartışıyor. Türkiye'nin ABD'ye karşı en önemli kozu ise İncirlik Üssü. Türkiye'nin bu kartı Washington'daki politikacıları telaşlandırdı.

Washington telaşlandı

Bush yönetimi, önceki gün Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylanan Ermeni tasarısıyla ilgili Türkiye'den, somut bir tepki göstermemesini istedi. Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns “Derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz, umarız bizim için önemli ve değerli bir müttefikimiz olan Türkiye, bu konuyla ilgili her hangi bir somut tepki göstermez ve tepkileri açıklamalarla sınırlı kalır” dedi. Burns, bir gazetecinin İncirlik Üssü'nün kullanımı ile ilgili sorusunu da, İncirlik Üssü'nün iki ülke arasındaki diğer işbirliği alanlarına ilişkin ABD'yi tehdit eder bir tutum içinde olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

'Tehdidi olmamıştır'

“Uzun yıllardan beri Türkler'le iyi şekilde çalışıyoruz, Türkiye, ABD için stratejik önem taşır. Irak konusunda bizimle işbirliği içindeler, oradaki askerlerimiz ihtiyaçlarını topluca, Türkiye'den İncirlik Üssü'nden karşılamaktayız. Türkiye ile birlikte etkili bir şekilde çalışabilmeliyiz. Türkiye'nin her hangi bir şekilde bize İncirlik veya diğer birlikte çalıştığımız bölgelerle ilgili tehdidi olmamıştır.”

Wilson: Üzgünüm

Tasarının kabul edilmesi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'u da “üzdü.” Wilson dün yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush, Dışişleri Bakanı Condollezza Rice, Amerikan yönetimindeki diğer yetkililer ve kendisinin, tasarıya “kesin olarak karşı çıktıklarını” vurguladı. Wilson, “Dışişleri Komitesi'nin bu tasarıyı Temsilciler Meclisi genel kurulunda oylanmak üzere geçirme kararı beni derinden üzmüştür” dedi.

İncirlik neden önemli

ABD Savunma Bakanlığı'nın Avrupa ve NATO işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Dan Fata'nın geçen aylarda İşte Dışilişkiler Komitesi'ne sunduğu Bush Yönetimi'nin “uykularını kaçıran” İncirlik verileri şöyle:

* Türkiye, Ocak-Şubat 2007'de 22 USAF uçağının İncirlik'e konuşlanmasına izin verdi. Amerikan Hava Kuvvetleri için hayati eğitim faaliyetleri yapıldı.

* Irak'taki ABD güçlerine ulaşan hava kargolarının yüzde 70'i Türkiye hava sahasından gidiyor.

* Irak'ta savaşan Amerikan Ordusu'nun yaktının 3'te 1'i Türkiye'den gidiyor.

* Daha önce Almanya'dan 9-10 uçakla getirdiğimiz malzemeleri İncirlik sayesinde 6 uçakla Irak'a ulaştırabiliyoruz. Bu yılda 160 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.

* KC-135 kargo uçakları, İncirlik'ten 3 bin 800 sorti yaptı ve Irak'taki ABD güçlerine 40 milyon galon yakıt götürdü.

* Üs, Lübnan, Bosna, Kosova, Makedonya'da da çok önemli katkılar yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum