1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. AK Parti'den Çankaya'ya 3 ADAY
AK Parti'den Çankaya'ya 3 ADAY

AK Parti'den Çankaya'ya 3 ADAY

AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği taktik ortaya çıktı.

A+A-

Başbakan Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığında 'adaylar' olabileceğinden söz etmesinin ardından AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği taktik ortaya çıktı. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığının yanında AK Parti'den Vecdi Gönül ile Murat Başesğioğlu da aday olacak.

AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yeni bir taktik izleyecek. Cumhurbaşkanlığı için Abdullah Gül'ün yanında AK Parti'den en az iki aday daha yarışa katılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında en çok oy alan aday lehine diğer adaylar çekilecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise cumhurbaşkanı adaylığını salı veya çarşamba günü açıklayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yeni kabineyi önümüzdeki cuma günü Çankaya'ya sunmayı planlıyor.

ÇANKAYA'YA EN AZ 3 ADAY

22 Temmuz seçimleri öncesinde AK Parti'den cumhurbaşkanlığına sadece Abdullah Gül aday olmuştu. 11. Cumhurbaşkanı'nın seçimi sürecinde AK Parti'den Abdullah Gül'ün dışında da adayların cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin verilecek. Abdullah Gül'ün yanında Vecdi Gönül ve Murat Başesğioğlu gibi isimlerde cumhurbaşkanlığına aday olacak. Çankaya için AK Parti'den daha fazla adayın da çıkmasına izin verilecek.

AZ OY ALAN ÇEKİLECEK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. tur oylamasının ardından en çok oy alan aday lehine az oy alan adaylar adaylıktan çekilecek. Seçimlerde Abdullah Gül'ün en çok oy almasına kesin gözüyle bakıldığı için diğer adaylar Gül lehine adaylıktan çekilecek.

ADAYLAR MUHALEFET PARTİLERİ İLE GÖRÜŞECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde muhalefet liderleriyle görüşmeyecek. Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan isimler muhalefet liderleri ile görüşecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Murat Başesğioğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına destek verebileceklerini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise cumhurbaşkanı adaylığını salı veya çarşamba günü düzenleyeceği basın toplantısı ile ilan edecek. Gül'ün adaylığının geçen sefer olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan etmeyeceği, Gül'ün kendisinin açıklayacağı belirtiliyor.

'DAYATMA' İTİRAZI ORTADAN KALDIRILACAK

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere muhalefet liderlerinin AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde tek aday göstererek dayatma yaptığı itirazları ortadan kaldırılacak. AK Parti'den birden fazla aday gösterilerek 'tek aday' dayatması yapılıyor itirazlarına son verilecek.

Oylamada 367 şartı aranacak

20 Ağustos günü saat 15. 00'te TBMM Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylaması yapılacak. Bu turdan sonuç alınamazsa, 2. tur oylama 24 Ağustos 2007 Cuma günü saat 15. 00'te, 3. tur oylama 28 Ağustos 2007 Salı günü saat 15. 00'te ve bunda da seçilememesi halinde 4. oylama 1 Eylül 2007 Cumartesi günü saat 15. 00'te yapılacak. Cumhurbaşkanılğı seçimine geçilmesi için yapılacak yoklamada Genel Kurul'da 367 milletvekil aranacak. Seçimde de ilk iki turda, üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3. tur oylamaya geçilecek ve 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum