1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Amerika'yı 'Misilleme' korkusu aldı
Amerika'yı 'Misilleme' korkusu aldı

Amerika'yı 'Misilleme' korkusu aldı

Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nı Temsilciler Meclisi'nde kabul eden ABD yönetimi, Türkiye'nin olası bir misilleme atağına karşı temkinli yaklaşıyor.

A+A-

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Ermeni tasarısının kabul edilmesinin ardından, Türkiye'nin ''somut'' bir tepki göstermemesini umduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Burns, Amerikan yönetiminin, kongredeki oylamadan ''derin bir hayal kırıklığı'' yaşadığını ifade etti. Burns, ''Türkiye bizim bütün dünyadaki en değerli ve önemli müttefiklerimizden biri. Misillemede bulunmayacaklarını umuyorum'' dedi.

Burns, ''hayal kırıklığının, daha çok açıklamalarla sınırlı kalmasını ve uzun yıllardır Türklerle çok iyi çalışmalarımıza müdahale edecek somut bir eyleme dökülmemesini umuyoruz. Türkiye ile etkili bir şekilde birlikte çalışmayı sürdürmeye ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Nicholas Burns, Türkiye'nin, İncirlik üssünün kullanımı veya iki ülke arasındaki diğer işbirliği alanlarına ilişkin ABD'yi tehdit eder bir tutum içinde olmadığını söyledi.

Burns, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, bu sabah, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan'ı aramayı planladığını da kaydetti. Burns, ''Elbette Türk liderliğine, bu konudaki derin hayal kırıklığımızı iletmek ve tasarıya karşı olduğumuzu, yönetimin farklı bir sonuç elde edilmesi için çok çok çalıştığını belirtmek istiyoruz'' diye konuştu.

ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, bu meseleyi ele almak için daha iyi yollar bulunduğuna inandığını belirten Burns, Türkiye'nin, Osmanlı arşivlerini açtığını, daha önce Ermeni hükümetiyle bir tarih komisyonunda çalıştığını belirtirken, ''Bizim inancımıza göre, ilerlemek için daha iyi ve daha üretici bir yol var'' dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum