1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Anzer Balı'nda bal sağımı gerçekleştirildi
Anzer Balı'nda bal sağımı gerçekleştirildi

Anzer Balı'nda bal sağımı gerçekleştirildi

Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı’nın üreticiler tarafından bal sağımı gerçekleştirildi.

A+A-

Ali Maşalacı-Hasan Fehmi Demir
RİZE (İHA) - Haziran ayının başında, kovanlarını gözden geçiren arıcılar bahar mevsiminde peteklerin tüm bakımlarını gerçekleştirmişti. Arıcılar, düşük rakımdaki hazırlıklarını tamamladıktan sonra peteklerini Anzer Yaylası’na çıkardı.

bal4-008.jpg

40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türünden 2 bin 300 rakımda Anzer Balı üretimini gerçekleştiren arıcılar son olarak bal sağımını da tamamladı. Bu yıl kilosu 2 bin TL olarak açıklanan ve imparator balı olarak adlandırılan dünyaca ünlü Anzer balının sağımı gerçekleştirilirken, ürünler kalite kontrolleri yapılmak üzere yola çıkacak.

bal3-009.jpg

Sağımların tamamlanmasının ardından balların kontrolden geçirilerek coğrafi işaretli şekilde satışa sunulacağını belirten Anzer Balı üreticisi Muzaffer Deniz, "Anzer Yaylasında yaklaşık 2,5 aylık bir üretim aşaması vardır. Yayladaki kovanlarımızda havanın durumuna göre bal üretimini arılarımız yapmaktadır. Verimli bir sezon geçirdik ve bal sağımlarımızı yaptık. İnşallah yayladaki bütün kovanlarımızın sağma işlemi tamamlandıktan sonra üreticilerimiz ballarını Rize'deki kooperatifimize getirecekler oradan da Tarım ve Orman Bakanlığı denetimine girip ballarımızdan alınan numuneleri Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesinde hakiki Anzer Balı olup olmadığı analiz edilecek. Alınan numuneler üniversitedeki testlerden geçtikten sonra bize yazıyla 'Hakiki Anzer Balıdır' denilecek. Tekrardan Tarım ve Orman Bakanlığımızın denetiminde Rize Arıcılar Birliğinde ballarımızın dolum işlemlerini tamamlamış olacağız. Dolumlar yapıldıktan sonra ballarımız coğrafi işaretli olarak tüketicilerimize satışa sunulacak" dedi.

bal2-010.jpg

bal1-016.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum