1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Aralık ayında üretime geçecek
Aralık ayında üretime geçecek

Aralık ayında üretime geçecek

Borçka barajı Aralık’ta elektrik üretimine başlıyor...

A+A-

Vali Cengiz Aydoğdu, beraberinde bir heyetle Borçka barajı ve yollarda incelemelerde bulundu
Yılsonunda devreye girmesi beklenen baraj, Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 7'sini karşılayacak
Çoruh Nehri üzerinde kurulan üçüncü büyük baraj olan Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santrali(HES)'nde kapaklar kapatılarak su tutulmaya başlandı.
Yapımına 1999 yılının Eylül ayında başlanan ve temeli dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan Borçka Barajı ve HES inşaatında artık sona gelindi. Yapım çalışmaları yaklaşık 1 yıldır tamamlanan Borçka Barajı'nda elektrik üretimine geçilebilmesi için Borçka-Artvin yol yapım çalışmalarının tamamlanması bekleniyor. Artvin-Borçka arasındaki yolun yüzde 90'lık kısmı tamamlanan Borçka Barajı'nda su tutma işlemi de Ramazan Bayramı öncesinde başladı.
Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu yanına Artvin'deki kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini alarak Borçka Barajı'nda ve yol çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali ve beraberindekiler öncelikle yapım çalışmaları süren Artvin-Borçka karayolunda incelemelerde bulunurken yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından Borçka Barajı ve HES'in gövdesine gelen Vali Aydoğdu ve beraberindeki heyet, gövdeden su tutma olayına tanık oldu. 23 Ekim günü başlayan su tutma çalışmalarıyla ilgili olarak DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu'dan bilgi alan Vali Cengiz Aydoğdu daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, "Teknik anlamda bir deneme üretimi yapılacak. Şu anda onun hazırlığı yapılıyor. 23 Ekim tarihi itibarıyla Borçka Barajı'nda su tutulmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde deneme üretimine başlayacağız. Bu arada her zaman Artvin'in en büyük problemi Borçka Barajı sahasında kalan yolların tamamlanması, Artvin-Borçka arasındaki yolun tamamlanmasıyla birlikte üretime geçilecek. Yani şu anda beklenen yolların tamamlanması, bunu da bu sene içinde bitiririz diye düşünüyorum. Şayet bu yıl içinde bitirirsek Ocak ayı başı veya Aralık sonu itibarıyla burada hem yeni yoldan Artvin-Borçka arasını ulaşıma açıyoruz, hem de burada tamamlanan Borçka Barajı ve HES, Türkiye'ye elektrik üretilecek şekilde faaliyet geçecektir. Umarım önümüzdeki aylarda devlet töreniyle, sayın başbakanımız tarafından baraj açılışını gerçekleştiririz" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE YEDİSİ KARŞILANACAK
Artvin 26. DSİ Bölge Müdürü Sezai Sucu da, "Borçka Barajı 1999 yılında başlamış, 1 yıl öncesine kadar barajın kendisi bitmiştir. Ama yollardaki gecikmeden dolayı şu anda Borçka Barajı'nda elektrik enerji üretimi gecikmiş durumda, yalnız son aşamaya geldik. 23 Ekim itibarıyla suyu tuttuk. Bu anlamda önceden su tutmaya başlayalım, daha sonra belli bir aşamaya kadar bekleyip, daha sonra inşaatın bitiminden sonra da enerji üretim kademelerine geçeceğiz. Bu anlamda iki tane ünitemiz var. Bu ünitemizin tesisini yapacağız. İlk etapta 23 Ekim itibariyle 140 kodu dediğimiz yaklaşık 268 milyon metreküp suyu depolayacak kısımda biz depolamaya devam ediyoruz. Tahmini 5 metre daha kaldı. Bu hemen hemen Borçka Barajı'ndan devam ettiğimiz zaman ilk viyadükün talveg kodu dediğimiz su seviyesine kadar gelecek kısım oraya geldiğimiz bizim barajımızdaki dip savaklarımız çalışır vaziyete gelecek ve Muratlı Barajı'na suyu vereceğiz. Kasım ayının sonu bizim hedefimizdir. Çok farklı bir şey olmadığı sürece tüm inşaatlarımız bitmiş olacak yollar dahil. Yollarla viyadükleri ve tünelleri aştığımız zaman, su tutmanın devamında enerji üretimi olan hedefimize kilitleneceğiz. 170 kotlarına kadar devam ettikten sonra birinci üniteyi, ikinci üniteyi 10'ar günlük fasıllarla devam ettirip tesis çalışmalarına ıslak test dediğimiz barajın ölçü aletlerini de dikkate aldığımızda, ölçüm aletleriyle baktığımız zaman enerji deneme üretimlerine başlayacağız. Bu anlamda bizim hedefimiz aralık sonu itibariyle Borçka Barajı'nda enerji üretmektir. Borçka Barajının gövdesinin özelliği kil çekirdekli zonlu dolgu barajımızdır. 7 milyon 785 bin metre küplük bir dolgu hacmine sahiptir. Barajın temelden yüksekliği 146, talvegden yüksekliği 86 metredir. Hidroelektrik santralimizin iki adet ünitesi vardır. Kurulu gücü 300 Megavattır. Yıllık üreteceğimiz enerji 1 milyar 39 milyon kilovat saattir. (Bin 39 GWh/yıl). Ümidimiz aksilik yaşanmadan, planladığımız şekilde enerji üretimine aralık ayının sonun da başlamaktır. Çoruh Nehri üzerindeki barajlardan elde edilecek elektrik enerjisi şu andaki Türkiye'deki üretilen enerjinin yüzde 7'ne tekabül etmektedir. Hidroelektrik santralleri açısından değerlendirdiğimiz zaman hemen hemen yüzde 25'e yakın enerji üretimi bu havzadan olacaktır" açıklamasında bulundu.
"ARTVİN TÜRKİYE'NİN İMKANLARI EN BOL İLİ OLACAK"
Öte yandan Vali Aydoğdu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı vergi ödül töreninde yaptığı konuşmanın bir bölümünün kamuoyunca yanlış anlaşıldığını ifade etti. Vali Aydoğdu, "Artvin telaşa kapılmasın, acele etmesin, acele ederek yanlış yapmasın. Çoruh vadisindeki barajların, 7 büyük barajın, Çoruh'u besleyen çayların, ırmakların üzerine yapılacak küçük enerji üretim noktasının tamamlanmasıyla her şey çok farklı olacak, dedim. Benim sözlerim, Artvin'de 15–20 yıl bir şey olmaz gibi, anlaşılmış. Kesinlikle böyle bir şey demedim. Demek istediğim şuydu. Çok süratli davranalım. Asla savsaklamayalım, fakat telaşa kapılıp yanlış yapmayalım. Acele etmeyelim, yanlış adım atmayalım. Temkinli gidelim. Yani bir tabir vardır. Yavaş yavaş acele edelim. Demek istediğim buydu. Yani Artvin'de asla ümitsizliğe yer yok. Artvin Türkiye'nin imkânları en bol olan ili olacak bunu göreceksiniz. Bunu şimdi göremiyorsunuz. Bunu barajlar tek tek bittiği zaman göreceksiniz. Her biriyle müthiş imkânlar açılacak. Hatta Artvin'de ne yapalım, neyi yapmayalım diye tartışılacak" değerlendirmesini yaptı.
Vali Aydoğdu ve beraberindekiler baraj gövdesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız