1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ardanuç yaylaları islah edildi
Ardanuç yaylaları islah edildi

Ardanuç yaylaları islah edildi

Artvin'in Ardanuç ilçesinde mera amenajmanı ve ıslah projesi tamamlanarak hizmete açıldı.

A+A-

Açılışa, İlçe Kaymakamı Mustafa Gündüz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek, İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz ile bazı daire amirleri ile köylüler katıldı.
İlçenin Aydınlı Köyü Yaylasında, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Tarım İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde uygulanan Mera Amenajmanı ve Islah Projesi tamamlanarak Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından hizmete açıldı.
Açılış öncesi bir konuşma yapan Artvin İl Tarım Müdürlüğü Şube Müdürü Elfaz Ermiş, Aydınlı Köyü yaylasında 1 çoban barınağı, 1 ağıl, 4 sıvat, 4 tuzluk ve kaçma kazıklarını tamamlayarak hizmete hazır hale getirdiklerini ifade etti. Ermiş şunları söyledi:“ Artvin'de 4342 sayılı mera kanunu ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda 1999 yılından itibaren Merkez, Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde toplam 115 köyde mera tespit çalışması yaptık. Bu çalışmalarla 68 bin 268 hektar mera alanı tespit ettik. 32 köyde 13 bin 640 hektar alanda tahdit işlemlerini tamamladık. Ayrıca 2 köyümüzde de Mera Yönetim Birliği kurduk.”
Mera Islah ve Amenajman Projelerine 2004 yılında başladıklarını ifade eden Ermiş,” Bu kapsamda 2006 yılına kadar 7 köyde ıslah 71 bin 368 dekar alanda ıslah çalışması yaptık. 2004-2006 yılları arasında ıslah çalışmaları kapsamında 10 çoban barınağı, 10 hayvan ağılı, 40 sıvat, 40 tuzluk, 1 buçuk kilometre yol, 3 kilometre sıvatlar için su tesisi, 3 bin dekar yem bitkisi ekilişi, 3 bin dekar alanda gübreleme yaparak bu iş ve işlemler için toplam 196 bin 908 YTL harcadık.” diye konuştu.
Aydınlı köyü meralarını köylülerin hizmetine açarak hayvan barınaklarında incelemelerde bulunan Vali Cengiz Aydoğdu, ardından beraberindekilerle birlikte yaya olarak 2618 rakımlı Aksu Dağına çıktı ve bölgeyi tepeden inceleme fırsatı buldu.
ARDANUÇ HARMANLI FİDANLIĞINDA İNCELEME…
Daha sonra Vali Aydoğdu, Ardanuç Harmanlı Fidanlığında incelemelerde bulunarak İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz'dan bilgi aldı.
40 dönümlük arazinin 18 dönümünde 28 personelle yılda 500-600 bin arasında fidan ürettiklerini söyleyen Boz:” 1994 yılından bu yana burada başta akasya, meşe, ıhlamur, ceviz, badem, yaban narı, mahlep, kayın, kestane fidanı yetiştirip bu fidanları erozyon kontrol sahalarında ve ağaçlandırma sahalarına dikiyoruz. Ayrıca bu fidanları il ve ilçelerimizin çevre düzenlemesinde de kullanıyoruz.” dedi.
KÖYDES'E SIKI TAKİP…
Vali Aydoğdu, Ardanuç ilçesinde yaptığı mera açılışı ve fidanlık bahçesinde yaptığı incelemelerinden ardında Boyalı Köyüne geçerek burada KÖYDES projeleri kapsamında yürütülen yol betonlama çalışmalarını yerinde inceleyerek ilçe Kaymakamı Mustafa Gündüz'den bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız