1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayder'de alabalık sağımı başladı
Ayder'de alabalık sağımı başladı

Ayder'de alabalık sağımı başladı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda alabalık sağımı yapan Mustafa Memoğlu, "Bu iş inekten süt sağmaya benzemez!" dedi.

A+A-

ÖMER FARUK ZENGİNAL
Ayder Yaylası’ndaki Ayder Doğa Alabalık Tesisleri’nde yaklaşık 15 yıldır alabalık üreticiliği yapan Mustafa Memoğlu, her yıl Kasım ayından Şubat ayı sonuna kadar alabalık sağımı yaptıklarını söyledi.

Bir dişi alabalıktan yaklaşık 2 bin 500 yumurta aldıklarını ancak bu yumurtalardan ortalama bin tanesinin döllenebildiğini ifade eden Memoğlu, "Alabalık sağımı normal süt sağımına benzemez, oldukça hassas olunmalı. Herkes koyun, keçi ve inek sağar, ancak alabalık sağamaz. Zorlu, bir o kadar da zevkli olan balık yetiştiriciliğinde dört gözle üretim zamanını bekleriz. Üretim zamanı geldiğinde bir ay önceden balıkları erkek ve dişi olarak farklı havuzlara bırakıyoruz. Havuzlara koyduğumuz damızlık balıkları her hafta kontrol ederek, uygun zamanın gelip gelmediğini gözlemliyoruz. Uygun hale gelen balıkları güneş ışığından uzak yere alarak öyle sağıyoruz. Sağımda önce üç dişi alabalık yumurtaları bir kabın içine sağdıktan sonra üzerlerine iki erkek alabalık spermi sağarız. Bulunan kaba bir miktar daha su ilave ederiz. Ardından bol oksijenli suyu kabın içine doldurup boşaltıyoruz. Bu işlemi birkaç defa tekrarlarız. Yumurtaları yıkama işleminden sonra kuluçka tepsilerine bırakıp, yumurtaları tekrar karıştırarak spermlerin su içinde tüm yumurtalara ulaşmasını sağlarız" dedi.
25728
Yumurtaların 15–20 dakika süreyle bekletildikten sonra temiz su ile yıkanarak sperm atıklarının döllenmemiş yumurtalardan tamamen temizlendiğini anlatan Memoğlu, "Döllenmeyen yumurtalar özel aletlerle bulundukları ortamdan 2-3 günde bir arındırılır. Daha sonra döllenen yumurtaları hazırladığımız küçük havuzun içine bırakıp, 25 günlük kuluçka dönemini beklemeye başlarız" diye konuştu.
25729
Memoğlu, tesislerinde yılda ortalama olarak 1 Milyon 500 bin civarında yumurta sağımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
25730

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum