1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. AYDER'İN TAHTINA GÖZ DİKTİ!
AYDER'İN TAHTINA GÖZ DİKTİ!

AYDER'İN TAHTINA GÖZ DİKTİ!

Rize İyidere'deki tarihi Pleki Mağarası turizme açılıyor. Vali Hacımüftüoğlu, "Mağara; Ayder ve İkizdere Vadisi'nden sonra Rize'nin yeni değeri olacak" dedi.

A+A-

MUSTAFA BAYRAK
Çiftlik ve Köşklü köyü arasında bulunan ve çay tarımının yapılmadığı yıllar öncesinde köylülerin geçim kaynağı olan Pleki Mağarası yapılan yenileme çalışmalarının sona yanaşması üzerine önümüzdeki dönemde turizme açılacak.

Rize valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu 400 yıldır insanların ekmek parası kazanmak için oluşturdukları iktisadı mağarayı önümüzdeki yıl turizme açacaklarını söyledi.

39657

400 yıllık tarihi olan ve insanların ekmek pişirmek için yumuşak kayaları oyarak ekmek pişirme kabı haline getirdiği Pleki Mağarasında son çalışmalar yapıldığını söyleyen Rize valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu “Geçmişte bölge insanının ekmek pişirmek için satın aldığı pleki artık tarihe kavuştu. Yaklaşık 400 yıldır bu bölge insanı bu kayalardan ekmek pişirme kabı yaparak bu mağarayı oluşturdu. Bölge insanının bu mağaranın her köşesinde alın teri vardır. Bu mağara iktisadı çalışma sonucu oluşmuş bir mağaradır. O insanların isimlerini ve alın terlerini yaşatmış olacağız. İçerisinde gölcüklerin oluştuğu mağarada boşaltılma işlemi bitti. Önümüzdeki dönemde çok daha uzaklara doğru uzanan bu mağaranın diğer kısmını boşaltacağız. Bu mağarayı gezerken ciddi bir heyecan duydum. İnsanlar pleki yapabilmek için plekinin ham maddesini oluşturan kaya parçasının izini iyi sürerek mağara içinde çeşitli desenler oluşturmuş oldular. Mağara içinde yeraltına doğru uzanan yollar, merdivenler ve gölcükler oluştu. Her yer alın teri ile dolu. Mağaranın çok ciddi bir ziyaret potansiyeli oluşturacağını düşünüyorum.” dedi. 

39659

Vali Hacımüftüoğlu “400 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlayan ve bu mağaranın oluşumuna alın teri akıtan insanların oluşturduğu bu mağarayı özel idare kaynakları ile bu hale getirdik. Buraya daha fazla kaynak aktarmamız gerek. Çevre düzenlemesi için kamulaştırmalar tamamlandı ve artık gelecek yaz mağarayı turizme açacağız. İnsanlar bu mağarayı ziyarete geldiklerinde yöresel yemekleri de yiyebilecekler. Bu mağarayı dünya turizmine açarak insanların alın terinin ne kadar kıymetli olduğunu göstereceğiz. Ayder ve İkizdere Vadisi'nden sonra tarihi pleki mağarası da Rize’nin bir değeri olmaya başlayacak.” diye konuştu. 

39660

İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat ise yaklaşık 2,5 yıl süren çalışma sonunda mağaranın turizme açılabilir hale geldiğini söyleyerek, “Kamulaştırma sıkıntısı vardı, onu aştık ve artık çevre düzenlemesine geçiyoruz. 100 milyar liraya bazı çalışmalar ve mağara için jeneratör aldık. Kaçkar turizmden aldığımız destek ile gezi yollarını yapacağız. Gelecek yıl eksiksiz olarak tarihi Pleki Mağarası turizmin hizmetine sunulacak” dedi.

39661

İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete ise “Dedelerimiz tarafından yapılan, geçmişin ekmek kapısı olan tarihi pleki mağarası çayın gelmesi ile birlikte tarihe karıştı. Bu mağarayı dünya turizmine açmak için çalışmalarımız var. İyi ki dedelerimiz bunu yaptı. Bölgemizin tanınması için bir turizm kapısı oldu. Bundan sonraki işimiz Pleki Mağarasını teleferik ile sahile bağlamak olacak. Mağarayı ziyarete gelenler çay bahçeleri ile İyidere vadisini havadan izleyecekler” ifadelerini kullandı.

39662

39663

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum