1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayı Datvi, Bursa'ya getirildi
Ayı Datvi, Bursa'ya getirildi

Ayı Datvi, Bursa'ya getirildi

Belgeselci Cemal Gülas'tan alınan 8 aylık ayı yavrusu Datvi, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ayı Barınağı'na götürüldü.

A+A-

Rize'de fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas tarafından 5 aydır bakılan ve büyüdüğü gerekçesiyle Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından alınmasına karar verilen 8 aylık ayı yavrusu Datvi, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki yeni yuvasına getirildi. Datvi, ilk etapta diğer arkadaşlarından ayrı olarak özel bölümde doğal hayata adapte edilecek ve ilkbaharda ise 110 dönümlük ormanlık alana salınacak.

Çamlıhemşin ilçesi Boğaziçi köyünde fotoğraf sanatçısından alınan Datvi isimli küçük ayı, uzun süren yolculuğunun ardından Karacabey Ayı Barınağı'na getirildi. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, "Datvi'ye sevgi gösterisinde bulunulmuş olması, onu doğadan koparan en önemli faktördür" dedi.
Minik Datvi'ye "iyilik olsun" diye sevgi gösterisinde bulunulmuş olmasının aslında en büyük kötülük olduğunu öne süren Prof. Dr. Aytuğ, "Bu aşamada Datvi'nin işi çok zor. Anormal davranışlar başlamış, sürekli elini ısırıyor, stresten dolayı bu çok büyük dezavantaj. Üstelik bakıcısının bacaklarına sarılıp, ondan yiyecek beklemesi, doğaya ya da yarı doğal ortama alışması sürecini uzatan, bu süreci son derece sancılı kılan bir şey. Datvi'ye çok yoğun sevgi gösterip, onu Kangal ile oynatarak aslında ona en büyük kötülüğü yaptılar. Çünkü o noktadan sonra doğadan koparmış oldular. Hayvan ile çok yoğun temas etmeleri açık. Bakıcısı "Hayır Datvi" dediğinde minik yavru, herşeyi bırakıyor. Bu bir köpek eğitiminde bile çok sancılı bir süreçtir. Datvi'nin doğal hayata alışması belki 7-8 ay sürecek. Sürekli Avrupa'daki uzmanlarla iletişim halindeyiz. Umarım bu süreci 3-4 ay içinde başarırız" diye konuştu.

Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği Ayı Taksonomik Grubu Türkiye Temsilcisi de olan Prof. Dr. Aytuğ, "Datvi ile ilgili onun doğal hayata alışması için bir şey yapılması konusunda pek çok mail aldım. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden de alma isteğiyle ilgili yardım talep edilince Datvi'yi almak için Rize'nin Boğaziçi Köyü'ne gittik. Evin bahçesinde çok enteresan bir şekilde, "Dikkat vahşi hayvan var" yazısı bulunuyordu. Genç bir adam, ayısı ve köpeğiyle yürüyordu. Çok sevimli bir şekilde köpekle oynayan Datvi'nin eve gitmesi gerekiyordu. Minik ayı eve gitmeyince sahibi, Kangal'ın tasmasını çıkartıp ona taktı ve eve doğru yönlendirdi" diye konuştu.
Datvi'nin doğal hayata alışması için Avrupa'daki uzmanlarla sürekli yazışmalar yaptıklarını kaydeden Aytuğ, "Datvi'yi Karacabey'de içerisinde 60 ayının bulunduğu 110 dönümlük ayı barınağına getirdik. Barınaktaki ayılara 4 ayrı yerden yiyecek veriyoruz. Onlara, Renen Ayı Parkı doğal ayı diyeti veriyoruz. Barınak içindeki ormanda tepeler ve 4 ayrı gölet var. Üstelik Karacabey Ayı Barınağı, dünya literatürünce de kabul edilen çok iyi bir ayı barınağıdır" diye konuştu.
Ayılara ilişkin rant iddialarıyla alakalı da Aytuğ, "Benim ayı ve vahşi hayvanlara yönelik pek çok çalışmam var. Asıl onlar ayıyı belgesel çekiminde kullandılar. Belgesel için gerçekte doğada yaşayan bir hayvanı çekerseniz doğrudur. Ama bu farklı bir kullanım şekli, bir rant asla sağlanamaz. Üstelik köylülerin de pek çok yetkili merciye ayının alınması için şikayetleri bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
İlk gününü çevresi elektrik telleriyle örtülü doğal alanın bir bölümünde yalnız geçiren Datvi'nin sürekli sağa sola koşturması ve insanları araması dikkat çekti. Barınaktaki diğer ayılar ise keyifli bir şekilde günlerini geçirip ziyaretçilerin ilgi odağı olurken, evcilleştirilen Datvi'nin önümüzdeki süreçte doğal hayata ve vahşi yaşama alıştırılacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum