1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Azeri çayını incelediler
Azeri çayını incelediler

Azeri çayını incelediler

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesiz Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Azerbaycan'a teknik gezi düzenlendi

A+A-

RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Çay Eğitim Projesi kapsamında 21-26 Mayıs 2023 tarihlerinde Azerbaycan'a teknik gezi düzenlendi. 

cay8-006.jpg

Teknik gezinin ilk gününde Lenkeran'daki Osaküçe ve Sinovli bölgelerinde yer alan çay plantasyonlarında toprak yapısı, gübreleme, hasat, yeni bahçelerin tesisi ve fidan üretimine yönelik mevcut durum incelemesi yapıldı. Bu kapsamda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, öğretim üyeleri Doç. Dr. Keziban Yazıcı, Doç. Dr. Ali Paşa Hekimoğlu ile Öğr. Gör. Nergiz Dila Şenol Özdoğan, Öğr. Gör. Yasemin Yavuz Abanoz ve ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ayhan Haznedar’ın yer aldığı ekip, Lenkeran Tarım İl Müdürü Hasanov İlgar Feyzioğlu, Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlık Şefi Abdullayev Ferman, Beta Çay Lenkeran Fabrika Müdürü Murat Mutlu ve teknik personelle bir araya geldi.

cay7-008.jpg

Teknik gezinin ikinci gününde Osaküçe ve Sinovli alanlarında yer alan çay bahçelerinin mevcut durumu, iyileştirme çalışmaları ve olası iş birliklerine yönelik toplantı gerçekleştirildi.

cay6-014.jpg

Toplantıya proje ekibi ile birlikte Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlığı Şefi Abdullayev Ferman, Beta Çay Genel Müdürü Celal Uğur, Beta Çay Lenkeran Fabrika Müdürü Murat Mutlu, Beta Çay Ziraat Mühendisi İsmail Öztürk ve Astara Çay İşletme Şefi Vusal Ahmadov katıldı. 
Programın ardından Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlığına ziyaret gerçekleştirildi. Abdullayev Ferman ve Seleksiyon Şube Müdürü Dr. Sabir Ramazanov enstitüye ait çay genotipleri ve örnek bahçeler hakkında ekibe bilgi verdi. 

cay5-016.jpg

Ziyaretin ardından Astara Çay firmasının Astara şehrinin Hirkan bölgesinde yer alan çay plantasyonları ve çay fabrikası ziyaret edilerek değerlendirildi. Teknik gezinin ikinci günü Osaküçe alanında yer alan çay bahçelerinde çırpma budamasının uygulamalı olarak gösterilmesiyle sona erdi.

cay4-025.jpg

Programın üçüncü gününde Osaküçe’de yer alan çay plantasyonlarında hasat ve hasat sonrası işlemlerin değerlendirilmesi amacıyla yerinde inceleme yapıldı.  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı çay plantasyonunda üniversitez adına hatıra çay fidanı dikimi gerçekleştirdi.

cay3-039.jpg

Azerbaycan’a düzenlenen teknik ziyaret kapsamında, Bakü Büyükelçiliği de ziyaret edilerek, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım Müşaviri Hakan Kalender ile Azerbaycan çay sektörünün mevcut durumu ve üniversiteler arası iş birliklerine yönelik değerlendirmeler yapıldı. 

cay2-054.jpg

cay1-065.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum