1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bakan Yazıcı: Gümrük kaçakçılığında düşüş var
Bakan Yazıcı: Gümrük kaçakçılığında düşüş var

Bakan Yazıcı: Gümrük kaçakçılığında düşüş var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarında alınan tedbirler sonucu kaçakçılığın önemli oranda önlendiğini savundu.

A+A-

Türkiye’ye kaçak yollardan sokulmak istenen tıbbi malzeme, döviz, gıda, silah, araç ve kimyevi maddelerde denetimler sonucu değer bazında büyük düşüş gerçekleştiği öğrenildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarında son yıllarda yapılan önemli yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle birlikte sınırdan ülkeye kaçak eşya girişinin önlenmesinde önemli adımlar atıldığını bildirdi.  Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, gümrüklerden kaçak yollarla ülkeye sokulmak istenen eşyaların ele geçirilmesine yönelik çok önemli başarılar elde ettiğini ifade ederek, ''Ülkemizdeki bütün sınır kapıları modern şekilde hizmet veriyor. Bunun sonucunda da kaçakçılığın önlenmesinde büyük başarılar sağlanıyor'' dedi.

Türkiye'de son yıllarda sınır kapılarında kaçak eşya gruplarına göre yakalama oranlarında değer ve miktar bazında büyük bir başarı elde edildiğini vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi: ''Gümrük kapılarında son yıllarda yapılan önemli yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle birlikte sınırdan ülkeye kaçak eşya girişinin önlenmesinde önemli adımlar atıldı. Gümrük muhafaza ekipleri tarafından bu yılın 7 aylık döneminde 466 milyon 578 bin lira değerinde eşya ülkeye kaçak yollardan geçirilirken yakalandı. Gümrüklerde değer bazında en fazla ticari eşya ele geçirildi. 2010'da 392 milyon 231 bin, 2011'de 557 milyon 140 bin ve 2012 yılının 7 aylık bölümünde de 405 milyon 542 bin liralık ticari eşya ele geçirildi.''  Gümrük kapılarında yapılan çalışmaların özellikle son yıllarda meyvelerini vermeye başladığını belirten Yazıcı, ''Ülkeye kaçak olarak sokulmak istenen akaryakıta yönelik güvenlik önlemlerinin arttırılması sonucunda 2010 yılında 26 milyon 647 bin liralık kaçak akaryakıt yalanırken bu rakam, 2012 yılının 7 aylık döneminde 91 milyon 92 bin liraya yükseldi'' dedi.

SON BİR AYDA 12 MİLYON
LİRALIK UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
Bu arada, gümrük kapılarında elektronik eşyaların ülkeye kaçak olarak sokulmasını önleme açısından da başarılı çalışmalar gerçekleştiren gümrük muhafaza ekipleri, 2010 yılında 29 milyon 78 bin liralık elektronik eşyaya el koydu, bu yılının 7 aylık döneminde yurda kaçak olarak sokulmaya çalışılan elektronik eşyaların değeri ise 92 milyon 688 bin lirayı buldu.

Türkiye'ye kaçak yollardan sokulmak istenen tıbbi malzeme, döviz, gıda, silah, araç ve kimyevi maddelerde denetimler sonucunda değer bazında büyük düşüş gerçekleşti.

Gümrük kapılarında uyuşturucuya da geçit verilmedi. 2010 yılında 43 milyon 803 bin, 2011 yılında 60 milyon 942 bin ve bu yılın 8 aylık döneminde 74 olayda 73 milyon 524 bin lira değerinde uyuşturucu ele geçirildi.

Gümrüklerde bu yıl ele geçirilenler arasında parasal değer bakımından 44 milyon 208 bin lira ile 738 kilo eroin ilk sırada yer aldı. Bunu 4 milyon 952 bin lira ile 236 bin 193 extacy hap, 3 milyon 932 bin lira değerinde 51 kilo 631 gram sentetik esrar, 3 milyon 932 bin lira değerinde 27 kilo 346 gram metamfetamin ve 1 milyon 937 bin lira değerinde 195 kilogram afyon sakızı izledi. Vatandaşların akaryakıt, uyuşturucu ve diğer kaçakçılık olaylarıyla ilgili ''ALO-136'' Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'na yapacakları ihbarlarda ele geçirilen maddenin miktarına göre yasalarda belirlenen ikramiyeden faydalanabilecekleri bildirildi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum