1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bak'ın geleneksel dönme dolap heyecanı
Bak'ın geleneksel dönme dolap heyecanı

Bak'ın geleneksel dönme dolap heyecanı

Rize’nin Ardeşen ilçesinde, 6 kişinin kol kuvvetiyle döndürdüğü tahtadan dönme dolap geleneği 164 yıldır yaşatılıyor. Osman Aşkın Bak da yöre halkıyla aynı heyecana ortak olup dönme dolaba bindi.

A+A-

RAMAZAN YILDIRIM
Rize’nin Ardeşen ilçesi Akdere köy meydanında toplanan gencinden yaşlısına yüzlerce kişi hem bayramlaşıyor hem de horon oynayıp, ahşap dönme dolaba biniyor.

dolap1-001.jpg

Akdere köyü meydanında her yıl Kurban Bayramı'nda kurulan tahta dönme dolap geleneği bu yıl da sürdü. Bir haftada kurulan ve 6 kişi tarafından elle döndürülebilen dönme dolaba aynı anda 4 kişi binebiliyor.

olap2.jpg

Her bayramda, köy meydanında toplanan gencinden yaşlısına yüzlerce kişi hem bayramlaşıyor hem de horon oynayıp, dönme dolaba biniyor. Hızlı çevrilen dönme dolaba binen bazı kişiler ise korkup iniyor. Dönme dolaba binmek isteyenlerden toplanan bahşişler, köyde okuyan öğrencilerin ihtiyaçları için harcanıyor. Bu yıl köye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü'nden 2 araştırmacı da ahşap dönme dolap geleneğini kayıt altına aldı.

dolap3.jpg

Bayramda bölgedeki etkinliklere katılan eski Gençlik ve Spor Bakanı, Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin’le birlikte Akdere köyündeki dönme dolaba binerek geleneği yaşattı.

diolap.jpg

“Bu köyün gençleri çok şanslı” diyen Bak, “Çok güzel bir gelenek. 164 yıldır aralıksız yaşatılıyor olması da ayrı bir güzellik. Bu geleneği yaşatanları, emek verenleri tebrik ediyorum” dedi.

vid1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum