1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Bankaların yeni aidat oyunu
Bankaların yeni aidat oyunu

Bankaların yeni aidat oyunu

Bankalar kredi kartlarından ‘3 yılda bir aidat’ alınmasına ilişkin düzenleme getirecek yasadan önce harekete geçti...

A+A-

TÜRKİYE'DEKİ kredi kartı tüketicilerinin en fazla şikayet ettiği konuların başında gelen, kredi kartından aidat alınmasına yönelik uygulamadan bankalar geri adım atmıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketici Yasa Tasarısı ile getirilen kredi kartlarından üç yılda bir aidat alınmasına ilişkin düzenlemeye karşı çıkan bankalar, tasarı yasalaşmadan önlemlerini almaya başladı. Yıllık kart aidatı yerine yeni kredi kartı alan müşterilerden üyelik aidatı alıyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile BDDK'ya son dönemde gelen şikayetlere göre, bankaların kredi kartı aidatını, sistem aidatına çevirdikleri belirlendi. Gelen şikayetlere göre, bir bankadan kredi kartı almak isteyen tüketiciye, bir sözleşme imzalatılıyor. Sözleşmede ise, kredi kartı aidatı yerine 'üyelik aidatı alınır' hükmüne yer veriliyor.

BDDK: SÖZLEŞMEYE DİKKAT

Bu düzenleme ile bankalar Tüketici Yasası'nda yapılacak düzenleme ile kredi kartlarından aidat alınması tamamen kaldırılsa dahi, tüketicilerden aidat alma hakkı sağlıyor. Bankaların, üyelik aidatlarına karşı çıkan müşterilere ise 'Bu bir defalığına alınan bir ücrettir. Kredi kartı kullanılmaya başlanınca size iade edilecek' şeklinde savunma getirdikleri öğrenildi. Bankaların tüketicilerden kredi kartı ücreti yerine, sisteme üyelik aidatı aldığına ilişkin şikayetleri değerlendiren BDDK kaynakları ise, sözleşmede yer alması halinde bankaların kredi kartı kullanıcılarından her türlü ücreti alabileceğini bildirdiler. BDDK kaynakları 'Vatandaşlar kredi kartı alırken, sözleşmeleri okumuyorlar. Sözleşmelerde, aidat alınmasına imkan sağlayan hükümlere de yer veriliyor. Dolaysıyla, sözleşmeye imzalayan tüketici, bu hükümlere de onay vermiş oluyor. Bu nedenle, sözleşmede yazılıysa bankalara bir yaptırım uygulanması söz konusu olmuyor' değerlendirmesinde bulundular.

Sözleşme 'broşür' oldu

BANKALARIN son dönemde müşterilerine imzalattırdıkları kredi kartı sözleşmelerine 'kitapçık haline' getirdikleri belirlendi. Kredi kartı yasasında yer alan 'Kredi kartları sözleşmeleri büyük puntolarla yazılır' hükmü çerçevesinde, bankaların sözleşmeleri büyük puntolarla yazmaya başladıkları, büyük puntolarla yazılan sözleşmelerin de küçük kitap haline dönüştüğü belirtildi.

En düşük kart aidatı Halbank'ta

Ziraat Bankası 10

Halkbank 5

Vakıfbank 30

TEB 40

Akbank 35

Şekerbank 30

Garanti Bankası 35

İş Bankası 25

Yapı Kredi Bankası 35

Fortis: 35

Citibank 35

Turkisbank 20

ING Bank 35

Millennium Bank 20

Tekstilbank 35

Finansbank 35

HSBC 35

Eurobank Tekfen 35

Denizbank 35

Anadolubank 15

Kuveyt Türk 10

Türkiye Finans 10

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum