1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Başbakan'a Avrupa İHM'den tazminat şoku
Başbakan'a Avrupa İHM'den tazminat şoku

Başbakan'a Avrupa İHM'den tazminat şoku

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Erdoğan’ın Rize gezisinde korumaları tarafından dövülen Necati Yılmaz’a, 12 bin avro tazminat ödenmesine hükmetti.

A+A-

Erdoğan’ın korumaları tarafından dövülen Necati Yılmaz'ın AİHM'de açtığı "kötü ve insanlık dışı muamele" davası bugün sonuçlandı.

Başbakan Erdoğan’ın 7 Nisan 2007’de, Rize gezisi kapsamında Trabzon'da gerçekleştirdiği "sahil yolu açılışı" töreni sırasında, Başbakan’a ‘küfür ettiği’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve karakola götürülürken yolda dövülen Necati Yılmaz’ın aldığı sağlık raporu mahkeme tarafından dikkate alınmamış ve "yeterli şahit olmadığı" gerekçesiyle Başbakan Erdoğan’ın korumalarına yönelik suçlamalar reddedilmişti.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, 2007 yılında 44 yaşında olan, Trabzon’a bağlı Araklı’da oturan Necati Yılmaz, Strasbourg Mahkemesi’ne başvurarak, kötü muamele gördüğünü ifade ederek AKP hükümetine karşı dava açtı.

Dayak sonrası görme ve işitme kaybı meydana geldi
AİHM, Yılmaz’ın, sağ yanağına aldığı darbeler nedeniyle sağ kulağında işitme sorunu olduğunu, gözlerinde ise yüzde 80 oranında görme kaybı yaşandığını kaydetti.

AİHM; davacıyı döven korumaların kimliklerinin ortaya çıkarılmamış ve olayla ilgili etkin soruşturma yapılmamış olmasının kamunun hukuk devletine olan güvenini sarsıcı yönde olduğunu, sonuç vermeyen soruşturmanın hiçbir caydırıcı işlev görmediğini, bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muameleyle ilgili maddesinin, maddi boyutuyla olduğu kadar "usulden" de ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, “Kötü muamele ve işkenceyi” yasaklayan üçüncü maddesini ihlal ettiğine karar vererek, 12 bin avro tazminat ödenmesine hükmetti. Ayrıca AİHM, o tarihlerde Başbakan Erdoğan’ın korumalarına yönelik açılan davanın, beş seneden fazla bir süreden beri devam etmesini de ihlal olduğunu açıkladı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız