1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Başbakan'dan EVET teşekkürü
Başbakan'dan EVET teşekkürü

Başbakan'dan EVET teşekkürü

Başbakan Erdoğan, referandumdan çıkan sonucu böyle değerlendirdi...

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum sonuçları sonrası ilk açıklamayı Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda yaptı. Referandum sonuçlarını değerlendiren Başbakan Erdoğan, ''Evet diyen de hayır diyen de kazanmıştır. Kaybeden darbeci anlayış olmuştur'' dedi.

MİLLETİMİZ PAKETİ OYLADI

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Değerli kardeşlerim, öncelikle milletimizin Ramazan Bayramını bir kez daha kutluyorum ve en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. Türkiye demokrasi bayramının altında yüzünün akıyla çıkmıştır. Halk oylamasında yüzde 50'in üzerinde evet oyu çıkmıştır. Anayasamızın 26. maddesinde yapılan düzenleme yaklaşık yüzde 58 oranında kabul edilmiştir. Türkiye çapında katılım yaklaşık yüzde 77-78 aralığında olmuştur. Bu oran bir önceki referandumda yüzde 67'ydi. Milletimiz anayasa paketini onaylamıştır.

31490

MİLLET İRADESİ SAYGINDIR
Aldığımız güvenlik tedbirleriyle ciddi bir olay gerçekleşmedi ve halkımız hür iradelerini ortaya koymuştur. Bu demokratik olgunluk tüm dünyaya iyi bir mesaj vermiştir. Halk oylamasında görev yapan tüm kamu çalışanlarına şahsım teşkilatım ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum...

Tarihi eşiği milletçe aştık. Adaletin çıtasını el birliğiyle yükseltmiş bulunuyoruz. Başımız dik olarak diyoruz ki halk oylamasında milletimizin iradesi tecelli etmiştir. Milletimizin iradesi hangi yönde olursa olsun saygındır.

EVET DİYEN DE HAYIR DİYEN DE KAZANMIŞTIR
Evet diyenin de, hayır diyenin de sandığa gitmeyenin de tercihlerine saygı duyulmalıdır. Demokrasi halkın iradesini kabullenmekle, bu iradeyi yönetime yansıtmakla anlam kazanır. Halk oylamasında iradesini ortaya koyan vatandaşlarımız demokrasiye güç vermişlerdir. 12 Eylül günü kazanan demokrasimiz olmuştur. Değişimin demokrasi içerisinde geliştiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Her türlü sorunun çözüm yerinin demokrasi olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Milli iradenin gücü bugün kat be kat artmıştır.

DARBECİ ANLAYIŞ KAYBETMİŞTİR
Bugün Evet diyenlerde kazanmıştır Hayır diyenler de kazanmıştır. Çünkü ileri demokrasi herkes içindir. Hak ve özgürlükler herkes içindir, hukukun üstünlüğü herkes içindir. İsteseler de istemeseler de her vesayetçi anlayış kaybetmiştir. Bugün bu akşam kaybeden darbeci anlayış olmuştur. Değişime ve değişimin getireceklerine direnen anlayış kaybetmiştir. 

DEMOKRATİKLEŞMEYE DESTEK
12 Eylül günü Türk demokrasi tarihine bir dönüm noktası olarak geçmiştir. 12 Eylül itibariyle darbe hevesçilerinin hevesi kursaklarında kalacaktır. Türkiye'de artık değişime engel olanlar hiç bir şeyin yanlarına kar kalmayacağını daha iyi anlayacaklardır. Türkiye'de artık çetelerden medet umanlar hayal kırıklığı yaşayacaktır. Bugün çıkan evet kararı milletimizin demokrasi özleminin bir neticesidir. Ak Parti olarak milletimizin demokratikleşmeye verdiği bir destek olarak görüyoruz. 

AK PARTİ PROJESİ DEĞİL
Bu anayasa değişikliği bir AK Parti projesi değildir. Çıkan sonuç herhangi bir partiye verilmiş bir destek değildir. Muhalefet partisinin bir milletvekili bu bir güven oylamasıdır diyordu acaba bundan sonra ne diyecek merak ediyorum. Türkiye aydınlıktan karanlığa girmiştir diye bir açıklama yapıyor. Tam aksine ülke karanlıktan aydınlığa çıkıyor. Bugün ortaya konan irade farklı görüşteki insanların inandıkları doğrulara verdikleri destektir. Particilik yapmadan, inandığı doğrulara destek veren, vicdanının sesini dinleyerek bu değişikliğe evet diyen her bir vatandaşımı gönülden kutluyorum.

TEK TEK TEŞEKKÜR ETTİ
Bu değişikliğe destek veren CHP'li, MHP'li, BDP'li kardeşlerimi tehditlere aldırmadan sandığa giden kardeşlerimi kutluyorum. Başından itibaren evet diyerek desteğini veren Saadet Partili kardeşlerimi, BBP'li kardeşlerimi, Hak-Par'lı kardeşlerimi, Bağımsız Ülkücüleri, Kürt Aydınları, Devrimci İşçi Sosyalist Partili arkadaşlarımı kutluyorum. Başından beri evet diyen Ak Parti'li kardeşlerimi kutluyorum. Genç Siviller'i kutluyorum. Kampanya süresince büyük fedakarlıkla alın teri döken MYK ve MKYK ve tüm milletvekili arkadaşlarım, teşkilatımın kadın ve gençlik kolları il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, tüm sandık yöneticilerini özellikle hassasiyetle davranarak görev yaptıkları için kutluyorum. Evet mitingleriyle büyük bir coşkuyla yüreklerini ortaya koyan 32-52 derece arasında bizi yanlız bırakmayan tüm vatandaşlarımı buradan kutluyorum.

OKYANUS ÖTESİ MESAJI
Oy kullanmak için yurt dışından gelen kardeşlerimi kutluyorum. Dünyanın dört bir yanından Okayanus Ötesi'nden bu meyanda destek veren kardeşlerimi kutluyorum. Ne yapayım, buradan okyanus ötesine mesaj verenlere benim de buradan bir cevap vermem gerek. Sanat camiası içerisindeki tüm temsilcilere ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sokak adını değiştirmeye varan baskı yaptılar. Herkese şükranlarımı sunuyorum. 

Sandığa gidip evet ya da hayır diyerek iradelerini ortaya koyan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. 

MÜJDELER OLSUN
Bugüne kadar hakkını arama konusunda yeterli yol olmadığına inanlara müjdeler olsun. Anayasa Mahkemesi'ni Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi imkanını Türkiye'ye getirdik. YAŞ'ın ve HSYK'nın ihraç cezalarına karşı yargıya başvurma hakkını getirdik. Kamudan hizmet alırken ihmal edildiğine inan vatandaşlarımıza müjdeler olsun. 

Artık üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü olacak. Yargıyı ideolojik bataktan kast sisteminden kurtaracak, küçük bir gurubun denetimindeki anlayıcı değiştirecek süreci başlattık. 


TBMM'NİN NESİ VAR
Bizden önce 40 yaşından önce göreve gelen üye 25 yıl görev yapıyor. Şimdi ne zaman gelirse gelsin, şimdi 40 yaşında gelirse 52 yaşında emekli olacak. HSYK'da hiç yokuz. Sadece Adalet Bakanı ve Müsteşar da var.  

Yargıtaydan, Danıştay'dan kimleri gönderirsek onlar gelecekler diyorlar. Ama artık katılımcı demokrasi diyoruz. Yargıtay'dan ve Danıştay'dan iki kişi olacak, yeter. Tabi bunlara karşı çıkıyorlar. Biz ne diyoruz netice... Batı'da federal konseyi göreceksiniz. 

Anayasa Mahkemesi'nde TBMM'nin nesi var ya...  Meclis seçim yapmayacak ya tercih edecek. Bunu bile hazmedemediler. AK Parti kendini sağlama almak istiyorlar. Böyle bir şey yok. Dürüst olalım. Bugün biz varız yarın siz olacaksınız. Ama biz yarınların temelini sağlam atalım dedik. Biz çok çektik gelecek nesiller çekmesin istiyoruz derdimiz bu. Diyorum ki darbelere karşı çıkıp demokrasiye güç katanlara müjdeler olsun. Darbecilerin dokunulmazlıklarını kaldırdık.

FİŞLEME DÖNEMİ SONRA ERDİ
Fişleme dönemini sona erdirdik. Benim vatandaşım artık sabah çok daha faqrklı çok daha güzel çok daha aydınlık bir güne uyanacak. Gerçekleştirdiğimiz bu değişim çok önemli ama yeterli görmüyoruz. Bu değişikliğin tüm sorunları çözecek de değil ama iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz. 73 milyon vatandaşımızın ortak taleplerini hayata geçirmek için çalışacağız. 13 Eylül günü yeni anayasa çalışması için yeni bir milat olacaktır. 

BURHAN BEY ÇALIŞMAYA BAŞLA
Yarından itibaren Burhan Bey çalışmaya başla. Yeni anayasa çalışması için nasıl bir yol izleyeceğimizi, nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi kararlaştıracağız. Önümüzdeki süreçte de yoğun bir çalışma sürecine girerek en geniş anlamda uzlaşı arayarak süreci devam ettireceğiz. Biz anayasa yapacağız iddiasında değiliz olmayacağız da. Biz çalışmamızı yapar hazırlarız ve 2011 yılındaki genel seçiminden sonra bunu Meclis Başkanı'yla paylaşırız. Biz uzlaşarak hazırlamaya hazırız. 

Bizim derdimiz bağcı dövmek değil üzüm yemek. Devlet sorumluluğu üstlenmek sıradan bir olay değil. Bu sorumluluğu unutmadan demokrasimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Biz sadece milletimiz sevindiği sürece sevineceğiz.

KRALLAR DEĞİL KURALLAR EGEMEN OLSUN
Sonuçları yarın analiz edeceğiz. Milletimizin analizini daha iyi analiz edeceğiz. Halkımız demiştir ki artık özgürlükler, üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü. Artık milli irade egemen olsun. Artık vesayetçi anlayışlar yok olsun. Bugün toplumun adalet talebi kazanmıştır. Hak ve hakkaniyet kazanmıştır. Ara rejimlerde örülmüş duvarlar bundan böyle milletimizin üstüne düşmeyecek. Türkiye'nin bütün yolları adalete, hukuka demokrasiye çıksın. Ve istiyoruz ki kralların değil kuralların egemen olduğu bir Türkiye inşaa edelim. Kimse kimseye üstünlük kurmaya çalışmasın. Herkes kendini millet önünde sorumluluğunun farkına varsın. Milletvekili oturduğu koltuktan güç almasın. 

ÖZÜR DİLEDİ
Maksadı aşan beyanlar oldu ama artık tüm bunları geride bırakmak gerek. Şahsıma, partime yönelik ağır ithamlar sebebiyle ben hakkımı helal ediyorum. Eğer gerçekten, ben de birilerini incittiysem ben özür diliyorum. Arık geçmişe takılıp kalmadan ileriye bakmak istiyorum. Ülkemiz için hep birlikte çalışmak durumundayız. Tüm milletvekillerini Türkiye'nin menfaati için işbirliği yapmaya davet ediyorum. 

YENİ BİR ŞAFAK SÖKTÜ
12 Eylül 2010 ile tarihi milat başlamıştır. Artık dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olma yolundaki Türkiye'nin huzuru için yeni bir sayfa açıldı yeni bir şafak söktü. aşkla heyecanla bu yola girdik ve koşmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin tıkanan yollarını açmak için daha fazla imkana sahibiz. Türkiye'nin enerjisini yüreklerimizde daha fazla hissediyoruz. Demokrasimiz buradan sadece daha ileri gidecektir. 

3. BAYRAM KUTLAMASI
Burada iki bayramı kutladık ama üçüncü bayramın kutlaması var. buradan inşallah basket milli takımımızın final maçına katılacağız. Cumhurbaşkanımız ve diğer arkadaşlarımızla onları izleyeceğiz. Ve temenni ediyorum ki 12 dev adam şu ana kadar görevlerini hakkıyla yaptılar ama bu akşam bunu bir de taçlandırırlarsa o da üçüncü bayramımız olacak. sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız