1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Başbakan'ın kara lahana merakı
Başbakan'ın kara lahana merakı

Başbakan'ın kara lahana merakı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'ye her gelişinde özel olarak kara lahana sarması yaptırıp yediği öğrenildi.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi binasında açılışı yapılan Hanımeller Üretim Merkezi'nde Başbakanın en çok sevdiği yemeğin kara lahana sarması olduğunu açıklamasının ardından Başbakanın Rize'ye her gelişinde özel olarak bu yemeği yaptırarak tattığı öğrenildi.

Rize'de yöresel yemek yapan 'Evvelzaman' isimli lokantanın bayan işletmecisi Necibe Ofluoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Rize'ye her gelişinde kendilerine kara lahana sarması yaptırdığını söyledi.

Necibe Ofluoğlu yaptığı açıklamada, "Her gelişinde bir şekilde bizim mekanda olmasa da bize sipariş veriyor. Tüm sarmalarını biz yapıyoruz. Kara lahana bizim bölgemizde yetiştiği gibi hiçbir yerde yetişmiyor. Bizim topraklarımızda yetişen kara lahananın lezzeti ve sarım şekli ilimize özeldir. İklimle alakalı olarak her şeyi çok farklı. Başbakanımız bizim yaptığımız kara lahanayı çok beğendiğini belirterek teşekkürlerini direk olmasa da bize iletti" dedi.

KARA LAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
1 kg kara lahana
500 gr kıyma
3 adet kuru soğan
2 adet domates (ya da 1 yemek kaşığı salça)
1 çay bardağı pirinç
8-9 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı (kıyma yağlıysa tereyağı bir kaşık olabilir)
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Yemeğin Tarifi:
Önce lahanaları iyice yıkayıp yapraklarını saplarından ayırın. Sonra bir tencere su kaynatın ve kaynayan suya üstüste dizdiğiniz lahana yapraklarını ve 8-9 adet lahana sapını koyun. 10 dakika sonra el kevgiriyle lahanaları ters düz edin. 10 dakika sonra ocağı söndürün. Yaprakları ve sapları süzgece alın.
Sıra, sarmanın iç harcını hazırlamaya geldi. Soğanları yemeklik doğrayın ve büyük bir kaseye alalım. sonra domatesleri rendeleyin, maydanozların kalın saplarını ayırıp ince kıyın. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Onları da kaseye koyun. Tuzunu, karabiberini katıp bir kahve fincanı kadar su ekleyerek iyice yoğurun.
Soğuyan lahana yapraklarını büyüklüklerine göre iki ya da 4'e ayırıp ortadaki kalın damarı çıkarın. Damarlı yüzeyi içe gelecek biçimde yaprağı avucunuza alın ve bir tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyun, yanlarını kapatıp sarın. Bu arada lahana saplarını sıvıyağ koyduğunuz tencere zeminine yanyana dizin. Üzerlerine sarmaları sıralayın. Sarma işlemi bitince, tereyağından fındık kadar parçaları üzerine dağıtın. Dolmaların düzeyine kadar su koyup orta ateşte pişmeye bırakın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum