1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Başörtüsüne İkinci Onay
Başörtüsüne İkinci Onay

Başörtüsüne İkinci Onay

Brüksel'de devlete ait bir Flaman ilköğretim okulunun başörtülü İslam dersi öğretmenini işten atma girişimi Danıştay'dan döndü.

A+A-

Belçika Danıştayı, okul yönetiminin uyarısına rağmen okul içinde başörtüsünü çıkarmayı reddeden öğretmenin kıyafetinin "işini olumsuz etkilediğine yönelik kanıt bulunmadığına" hükmetti. Danıştay kararında, "Başörtüsünün devlet okullarındaki tarafsızlığa ters düştüğü yönünde yasal düzenleme bulunmadığına" da işaret edildi.

Tarafsızlık ilkesi

Belçika'da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor. Ancak kamu sektöründe, okullarda ve özel sektörde bazı "istisnalar" uygulama konusu oluyor. İşverenler, yapılan işin özelliklerine ve bireysel tercihlerine göre, çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip bulunuyor.

Parlamentolarda da dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel kural bulunmuyor. Halkın seçtiği temsilcilerin tarafsız olmadıkları, inanç ve eğilimlerini açıkça gösterebilecekleri, Belçika'nın laik bir devlet yapısında olmadığı, "tarafsızlık" ilkesini benimsediği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum