1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. BATUM'DA 3 ÜLKENİN KATILIMIYLA ZİRVE
BATUM'DA 3 ÜLKENİN KATILIMIYLA ZİRVE

BATUM'DA 3 ÜLKENİN KATILIMIYLA ZİRVE

Gürcistan'ın Batum kentinde başlayan Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.

A+A-

Gürcistan'ın Batum kentinde başlayan Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üç ülke arasındaki 7 milyar dolar ticaret hacminin yetersiz olduğunu belirterek en az 20 milyar dolara çıkması gerektiğini söyledi.

İlki 2011 yılında yapılan Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan İş Forumu’nun dördüncüsü bu sabah Gürcistan’ın Batum şehrinde bir otelde başladı. Foruma, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gürcistan Başbakan Yardımcısı-Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikashvili ve Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Shahin Mustafayev, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım katıldı.

batum2.jpg

3 ülkeden yaklaşık 350 iş adamı ve üst düzey yöneticinin de katıldığı forumun açılışını Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili yaptı.

Başbakan Irakli Garibaşvili, ekonomik ilişkilerin üç ülke arasında son zamanlarda ivme kazandığını söyledi. Bu ivmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurgulayan Garibaşvili “Hükümet olarak güven ortamını daha da iyileştirerek ve yatırımları Gürcistan'da artırmayı hedefliyoruz. Bölgemizi önemli bir oyuncu haline getirmek için çalışıyoruz. Gürcistan'da şeffaf, hakkaniyetli ve güvenilir bir ortam var. Gürcistan’da en üst düzeyde yatırımlar korunacaktır” dedi.

İPEKYOLU KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise yaptığı konuşmada, İpekyolu’nun küllerinin altında kaynadığını ve büyük bir potansiyeli harekete geçirmekte olduğunu söyledi. Bakan Zeybekci, İpekyolu’nun Anadolu tarafında tüm bağlantıların Marmaray ile tamamlandığını ve Türkiye'nin hazır olduğunu, diğer ülkelerinde eksikliklerini gidermesi için çalışılması gerektiğini kaydetti.

Zeybekci “3-5 sene içinde İpekyolu tekrar canlanır. Karadeniz ve Hazar üzerinden taşıma artacak. Limanlar daha yoğun çalışacak, Ro-Ro seferleri çoğalarak; enerji, doğalgaz ve ulaşım taşımaları artacaktır. Bu bölge bütün dünyanın can damarı olacaktır. Demiryolu bittikten sonra (Kars-Tiflis-Bakü) taşımacılık sektöründeki sorunları görüşeceğiz. Bazı yollar ve yerler var onların yapılmasını görüşeceğiz. Şu anda aramızdaki işbirliği 7 milyar doları aştı. 20 milyar doları aşsın ancak o zaman bu potansiyellerin hakkını vermiş oluruz" diye konuştu.

batum1.20150306191632.jpg

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M Suat Hacısalihoğlu da Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan İş Forumu'nun bölge açısından çok önem kazandığına işaret etti.

Özellikle Türk KOBİ’lerine gerek Azerbaycan’da gerekse Gürcistan’daki başarılarının önümüzdeki dönemde artacağını belirten Hacısalihoğlu, Azerbaycan'da Türk yatırımlarının 5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Hacısalihoğlu, Gürcistan Hükümeti'nin kendi KOBİ’lerine sunduğu düşük faizli kredi finansmanını Türk yatırımcılara da açtığını, bunun ortak yatırımları bölgede geliştirme potansiyeli içerdiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız