1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bayat ekmekler böyle değerlendi
Bayat ekmekler böyle değerlendi

Bayat ekmekler böyle değerlendi

Türk mutfağının zenginliği ve Türk kadınlarının marifeti sayesinde, bayatlayan ekmekler hünerli ellerde hayat buluyor.

A+A-

Türkiye'de ekmek israfı hem vicdanları sızlatıyor hem de ciddi bir ekonomik kayba neden oluyor.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de üretilen her 10 ekmekten biri israf ediliyor. Her gün üretilen 120 milyon ekmeğin, 12 milyonu çöpe atılıyor.

Oysa Türkiye'nin birçok yöresinde bayat ekmekler kullanılarak birbirinden lezzetli ve farklı yemekler ya da tatlılar yapmak mümkün.

38713

Tirit'ten Papara'ya, Yalancı Paça'dan Ekmek karıştırmasına Türk Mutfağı'nın önemli lezzetleri arasına giren ve bayat ekmek kullanılarak yapılan 30'u aşkın yemek ya da tatlı tarifi bulunuyor.

38714

Tereyağı ve zeytinyağında kavrulan soğanların üzerine tuz, biraz su ve tulum peyniri dökülerek oluşturulan karışımın kuşbaşı şeklinde doğranan bayat ekmekle buluşmasıyla yapılan Papara, Trakya'nın yöresel lezzetinden biri.

38715

Kastamonu yöresine ait Tirit ise bayat ekmeğin haşlanmış kemikli et suyuyla ıslatılmasıyla özellikle küçük çocuklar için çok yararlı bir besin haline geliyor.

38716

Malatya'nın yöresel yemeklerinden "Sıkma" ya da eski adıyla "Kandırık Böreği" de bayat ekmeklerin israfını önemli ölçüde engelliyor.

38717

Bayat ekmeklerden yemekler dışında tatlı yapılarak da yararlanılabiliyor. Hem yapımı kolay hem de misafire bile sunulabilecek lezzetteki bayat ekmek tatlıları, özellikle yaz aylarında dondurma ile servis edilebilecek tatlar sunuyor.

38718

Ekmeklerle ayrıca pizzalar, köftelerde kullanılmak üzere galeta unu ya da çorbalar için kıtırlar yapmak da mümkün.

38719

38720

38721

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız