1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Besicilerin zorlu kış şartlarıyla mücadelesi
Besicilerin zorlu kış şartlarıyla mücadelesi

Besicilerin zorlu kış şartlarıyla mücadelesi

Kış mevsiminin çetin geçtiği Artvin’in Borçka ilçesi yüksek kesimlerinde bulunan köylerinde yaşayan besiciler, hayvanlarını doyurabilmek için yoğun bir mesai harcıyor.

A+A-

Kar yağışı ve soğuk havayla birlikte kış mevsimi Artvinli hayvan besicilerini zora soktu. Artvin’in Borçka ilçesinde Ocak ayında etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

bes4.jpg

Kar kalınlığının bir metreyi bulduğu ilçede besiciler, hayvanlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için soğuk hava, tipi ve kar yağışıyla mücadele ediyor. İlçeye bağlı Atanoğlu köyünde küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan aileler, güne erken saatlerde başlayarak ahırların yolunu tutuyor.

bes3.jpg

Her gün 10 kilometre hayvanlarıyla yürüyor
Besicilik yapan Yasin Çelik, kar yağışının ardından havaların açmasıyla 100 küçükbaş hayvanını karla kaplı yollarda günlük 10 kilometre yürüterek otlatıyor. Havanın açmasıyla her gün hayvanları karın az olduğu bölgeye götürdüklerini ifade Çelik, “Hayvanları her gün dere kenarına götürüyoruz. Oralarda çalı ve dikenleri açıp karınlarını doyuruyorlar. Keçi hayvanın gezmeyi sevdiğinden, yaz kış genelde dışarıda otluyorlar. Bazen çok kar yağında içeride beslemek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

bes1.jpg

10 yıldrı besicilik yapan ve babası İsrafil Çelik’e yardım eden genç besici Yasin Çelik ise “Babamın mesleği bu bende ona yardım ediyorum. Küçükbaş hayvan bakımı kışın zor ama yazın kolay, yaylalara filan çıkıyoruz köyde de otlaklar var oralardan otlatıyoruz. Birde doğum zamanında zorlanıyoruz. Fakat yine de üstesinden geliyoruz” dedi.

bes2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum