1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bin aydan daha kıymetli gece
Bin aydan daha kıymetli gece

Bin aydan daha kıymetli gece

Bu gece İslam dininde bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Mübarek kadir gecesi. Gecenin feyzinden nasıl istifade edilmesi gerekiyor?

A+A-

Pazar Müftüsü Kemalettin Aksoy bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinin Müslümanlar için bir bereketlenme zamanı olduğuna dikkat çekerek, “Kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayının 26’ncı gecesini 27’ye bağlayan bu gece bin aydan daha hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesidir. Yüce Allah Kadir Suresi’nde "Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır" buyurmaktadır. Hem de içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece Cebrail (as) ve bütün melekler yeryüzüne inerler. Tüm Müslümanlar bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmelidir.” Diye konuştu.
Müftü Aksoy akşam da Pazar Merkez Camii’nde gecenin önemine binaen Pazar Müftülüğü tarafından program yapılacağını söyledi.

Kadir Gecesi’nde hangi duayı okumalı?
Kur'ân'da adı geçen tek gece Kadir Gecesi'dir. Bu gecede tecelli edecek rahmetin ve ruhanî olayların anlatılması için ayrıca bir sûre inmiştir. Bu sûre Kadr Sûresi'dir.

Beş âyetli olan bir sûrede üç defa "Leyletü'l-Kadr" ifadesi açıkça geçer. "Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

"O gecede melekler ve Cebrâil Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir esenliktir." Kadir Gecesi'nin asıl özelliği, Kur'ân-ı Kerim'in bu gecede ilk olarak inmeye başlamasıdır.

Bu geceyi duâ, zikir ve ibadetle geçirenler ancak seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olacaktır. Bu gecedeki İlâhî ziyafete ve başta Hz. Cebrâil olmak üzere melekler de inerek şenlendirirler. Kalbleri açık olan mü'minlere öteki âlemden manzaralar sergilenir. Meleklerin arka arkaya inmesiyle yeryüzü mânevî bir yoğunluk yaşar. Dünya âdetâ onlara dar gelmeye başlar. Mü'minlerin etrafını kuşatarak onlara bağış ve rahmet müjdesi getirirler. Tan yeri ağarıncaya kadar devam eden bu feyizli anlar nurlu gönüllere engin bir huzur dalgası estirir.

Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" meâlindeki hadis buna işaret eder. Bu hadislerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya etmişlerdir.

Kadir Gecesi'nin getireceği büyük kazanç hakkında rivâyet edilen hadisler en güzel bir teşvik özelliğini taşır: "Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi'nde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." Kadir Gecesi hangi duanın okunacağını Hz. Aişe annemizin sorusu üzerine öğreniyoruz. Bir gün Peygamberimize soruyor: "Kadir Gecesi'ne ulaşırsam nasıl dua edeyim?"

Peygamberimiz şu duayı okumasını söyledi "Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbü'l- afve fa'fü annî (Allah'ım! Sen affedicisin, kerem sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet.)"

Kadir Gecesi neden bin aydan hayırlıdır?

"Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süredir. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Peygamberimiz, Sahabilere İsrailoğulları'ndan dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladılar. Cebrail Aleyhisselâm geldi, "Yâ Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresi'ni okudu ve, "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu. Bilindiği gibi "İnnâ enzelnâhü" olarak da bilinen Kadir Suresi'nde, "Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır" buyuruluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum