1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. BİR DERİN ATAMA
BİR DERİN ATAMA

BİR DERİN ATAMA

Kilit davaya yine o hakim atandı...

A+A-

McDonald's'ın bombalanması olayında Yasin Hayal'i tahliye ederek tartışma yaratan hâkim Şevki Uluçam, iki jandarmanın Hrant Dink suikastıyla ilgili olarak yargılandığı mahkemeye atandı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hrant Dink suikastıyla ilgili bilgi sahibi olmalarına rağmen üstlerine konuyu aktarmadıkları iddiasıyla yargılanan ve önceki duruşmada aslında komutanlarının konuyu bildiğini anlatan iki jandarmanın yargılandığı mahkemeye ilginç bir atama yaptı.
Azmettirici Yasin Hayal'in, McDonald's'a bomba attığı gerekçesiyle yargılandığı davada tartışma yaratan tahliye kararına imza atan heyetin başkanı Şevki Uluçam, jandarmaların yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne atandı.
Dink'in öldürülmesine yönelik olarak Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davada jandarma astsubay Okan Şimşek ile jandarma uzman çavuş Veysel Şahin yargılanıyor.

İfadeler değişti
Soruşturma sırasında Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'nin cinayetin işleneceğini jandarmaya önceden bildirdiği iddialarını yalanlayan iki sanık, İğci'den cinayetten sonra bilgi aldıklarını ve bu bilgilerin dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz imzasıyla Jandarma Genel Komutanlığı'na bildirildiğini anlattı.
Soruşturmanın ardından Trabzon'daki jandarma görevlileri arasından sadece kendileri hakkında dava açılması iki sanığın ifadelerini değiştirmesine de neden oldu.

Öz'ü suçladılar
Şimşek, İğci'nin, Hayal'in Dink'i öldürmeyi planladığını kendisine anlattığını, bu bilgileri Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ile Öz'e aktardığını, ancak herhangi bir girişimde bulunulmadığını kaydetti.
Şimşek, suikastın ardından Öz'ün talimatıyla İğci'yi kimseye bir şey anlatmaması için uyardıklarını belirtti.
Şimşek ayrıca, İğci suikasttan sonra bilgi vermiş gibi form düzenlenerek Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderildiğini, ancak bu bilgilerin doğruyu yansıtmadığını söyledi.
Şahin de aynı yönde ifade verdi. Şahin, önceki ifadesini Öz'ün talimatıyla, baskı altında verdiğini savundu. Mahkeme bunun üzerine Öz ve Yıldız başta olmak üzere adı geçen diğer jandarma görevlilerinin de tanık olarak dinlenmesine hükmetti.
Suikastın aydınlanması açısından büyük öneme sahip davanın tanıkların dinleneceği duruşmasından kısa süre önce 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne atama yapıldı.
Ekim 2004'te McDonald's'a bomba atarak altı kişinin yaralanmasına neden olan Hayal'in tahliyesine karar veren heyetin başkanı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Uluçam'ın HYSK tarafından 18 Mart'ta Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne atandığı öğrenildi.

Tartışılan tahliye
Hayal hakkındaki tahliye kararı sadece 10 ay tutuklu kalması nedeniyle tartışma konusu olmuştu. Hayal'in davasına bakan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin olağan heyeti Başkan Dursun Kaya Güleç, üyeler Muzaffer Say ve Şevki Uluçam'dan oluşuyordu. Yargılamanın büyük bölümünde mahkeme üyesi olmasına rağmen heyette görev yapmayan Uluçam'ın yerine Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevli İzzet Kabal ile Leyla Kundakçı görev yaptı.
Hayal'in tahliye edildiği 13 Eylül 2005'te Güleç ve Say'ın “izinli” olması nedeniyle Uluçam'ın başkanlık ettiği heyete, ticaret mahkemesi üyesi Abdullah Doğanay ile icra hâkimi Sıddık Ercan Uğurdan girmişti.
Uluçam, Doğanay ve Uğurdan, teamüle göre, nöbetçi heyetlerin genellikle tahliye gibi kritik kararlara imza atmamasına, duruşma savcısının tutukluluk halinin devamını istemesine rağmen Hayal'in tahliyesine oybirliğiyle karar vermişti.
Davasını karara bağlayan heyette de tahliye kararını veren hiçbir isim yer almamıştı.
Güleç, üyeler Say ve Kabal'dan oluşan heyet, Nisan 2006'da Hayal'i 6 yıl 8 ay hapse mahkûm etmiş, indirim yapılarak belirlenen ceza da eleştirilere neden olmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum