1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Bir zamanlar Rize'de ÇAY vardı!
Bir zamanlar Rize'de ÇAY vardı!

Bir zamanlar Rize'de ÇAY vardı!

Çay Bayramları, Çay Demleme Günleri ve Çay Festivalleri şimdi tarih oldu, hoş bir seda olarak kaldı. İşte geçmişten çaya dair birkaç kare:

A+A-

Fatih Sultan KAR
Bir yanı, başından kar eksilmeyen Kaçkarlara, bir yanı hırçınlığı dinmeyen Karadeniz'in deli mavisine bakan Rize'nin halkı her daim telaşlı, aceleci, atak, çalışkan ve esprilidir. Yörenin havası, toprağı, suyudur onları böyle yapan.

Erkekleri ne kadar denizciyse kadınları o kadar toprağa bağlıdır. Ve Rize'nin yamaçları 'siyah beyaz fotoğrafları bile yeşile çalar' deyimine uygun şekilde her zaman yeşildir. Rize'de çaydan önce yeşilin adı 'mısır'dır. Bundan başka Rize mandalinası ve portakalı etrafa nam salmıştır.

Çay, 1930'lu yılların sonunda Rize'ye gelir ve Rizelinin hayatını değiştirir. Doğuştan gurbetçi olan halk, bir kurtuluş ümidi olarak sarılır çaya. Adına bayramlar, çay demleme günleri ve festivaller tertiplenirdi. 1950'li yıllarda Rize'de “Çay Demleme Töreni” düzenlenir ve toplanan ilk çaylardan demlenen çay konuklar Rize ilinin yöneticileri, davetliler ve üreticilerle birlikte içilirdi.

Dağ, taş gizemli yeşil yaprağın büyüsüyle kaplanınca iklim değişir. Zamanla toprağın aile içerisinde kardeşler arasında çok küçük parçalara bölününce ve ekonomik değeri düşünce geçimi karşılayamaz olur, Rizeliye yine gurbet yolları gözükür. Çay tarımı arkada kalanlarca yürütülür. Çay bayramları, Çay Demleme Günleri, Çay Festivalleri tarih olur ve hoş seda olarak kalır…

ÇAY DEMLEME TÖRENİ: Yurt Çaycılığı Bayramı törenleri 15 Nisan 1951 tarihli Rize Gazetesinde yer almıştı.


RİZE'DE ÇAYIN BAYRAMI VAR: Ziraat Çay Bahçesi'nde kutlanan çay bayramlarından birinde -  20 Haziran 1944. Kazım Kartal (1), Zihni Derin (2), Murat Zırh (3), Hilmi Somay (4).


ÇAYIN YÜKÜNÜ KİM ÇEKER? : Rize'de çayı; kadınlar toplayıp satar, erkekler işler. Dolayısıyla kadınlar erkeklere değil, erkekler kadınlarına el verir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
9 Yorum