Bölge Hastanesi için çalışma
Uzman doktor olmadığı için poliklinik hizmeti verilemeyen Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi personel sıkıntısını aşmaya çalışıyor.
Ömer ŞAN - Doğu Karadeniz Bölgesinin tek ve en donanımlı hastanesi konumundaki Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi, personel sıkıntısını aşmaya çalışıyor. Yeni ve modern donanımlı binasında sadece 6 pratisyen hekimle hizmet vermeye çalışan hastanede uzman doktor olmadığı için poliklinik hizmeti de verilemiyor.
Hastanenin içerisinde bulunduğu personel sıkıntısına ilişkin haberimiz oldukça geniş yankı buldu. Bölgenin en önemli hastanelerinden olan ve Samsun-Sarp arasındaki bölgeye hizmet veren Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin bu durumunu siyasi iktidara ve yerel temsilcilerine yükleyen bazı siyasi parti temsilcileri, AKP’li yöneticilerin ve Milletvekillerinin ‘sağlıkta devrim yaptık’ açıklamalarına göndermede bulunarak çeşitli eleştirilerde bulunmuşlardı.
Haberimizin yayınlanmasının ardından Kasım ayında ataması yapılan 2 uzman doktordan biri olan dahiliye uzmanı Dr. Tayfur Toptaş göreve başlarken; hastane kadrosunda yer alan genel cerrahın raporlu olduğu öğrenildi. Hastanenin norm kadrosunda yer alan nükleer tıp, çocuk hastalıkları ve doğum uzmanı doktorlarının ataması için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.
Söz konusu durumu ile ilgili görüşlerini aldığımız Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç, hastanede poliklinik hizmeti verilemediğini ve uzman doktor sıkıntısı yaşandığına işaret ederek; “Hastanemizin kadrosunda bulunan genel cerrah arkadaşımız askerde. Son mecburi hizmet yasasından bir dâhiliye ve bir de genel cerrahi uzmanı ataması yapıldı. Fakat çeşitli mazeretlerle göreve başlamadılar. Hastanemizde uzman doktor sıkıntısı yaşanıyor. Atamaları yapılanlar çeşitli mazeretler öne sürüp ya istifa ediyor, ya da rapor alıp göreve başlamıyor. Maalesef doktorlarımız büyük şehirlerde ya da kent merkezlerinde görev yapmak istiyor. Bu konuda valiliğimizle birlikte yürüttüğümüz bir dizi çalışmayla bu sıkıntımızı en kısa zamanda çözeceğiz.”dedi.
Öte yandan, hastanenin eksiklikleri konusunda elinden geldiği çabayı göstermeye çalıştığını ifade eden Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, bürokratik engellerin yanında bölgesel engellerle de karşılaştıklarını kaydetti. Belediye Başkanı Özbalaban, Fındıklı’nın ‘zorunlu hizmet’ kapsamına alınmasına karşın atması yapılan doktorların çeşitli mazeretlerle bölgeye gelmek istemediklerini ifade ederek; “Elbette ki burası bölgemizin en önemli hastanelerinden biri. Personel ve uzman doktor sıkıntısını aşmak için büyük çaba gösteriyoruz. Doğu ve Güneydoğudaki sistemi buraya getirerek, Rize’deki ilçeler arasında Fındıklı’nın mecburi hizmet yeri olmasını sağladık. Fındıklı Belediye Başkanı olarak gerek müsteşarlarla gerek Sağlık Bakanıyla Guatr hastanesine doktor kazandırılması yönünde tartışmalarda bulundum. Neticesinde doktor atamaları gerçekleşiyor ama gelen doktorlar askerlik, eş durumu, izin ve rapor alarak bir şekilde ilçemize gelmiyorlar veya gelince de ayrılıyorlar. Gelen doktorları burada zorla tutma olanağımız yok. Bunlar karşısında biz yine de üst düzey bürokratların kapısını çalarak, peşlerinden mesai gözetmeksizin koşturduk, gerektiğinde yalvardık da. Ama netice itibariyle gelen doktorlar burada durmuyor. İlçemizden ayrılmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun önüne geçmek ve bu sorunu bir an önce çözmek için çalışmalarımızı yine de aralıksız olarak sürdürüyoruz.” Diye konuştu.
Bilindiği gibi önceki yıl Başbakan Erdoğan tarafından yeni binasının açılışı yapılan ve 50 yatak, 2 modern donanımlı ameliyathanesi bulunan hastanede kadro sayısı 5 olmasına karşın hiç uzman doktorun bulunmayışı çeşitli tepkilere neden olmuştu. Hastanede görev yapan 6 pratisyen doktordan biri Başhekimlik görevini vekâleten yürütürken, diğer doktorlar ise dönüşümlü olarak sadece acil serviste görev yapıyorlardı. Poliklinik hizmeti verilemeyen hastanenin müdürlüğü de vekâleten idare edilirken; yurttaşlar sağlık hizmeti alamadıkları için komşu il ve ilçelere gitmek zorunda kalıyorlar.
HABERE YORUM KAT