Bölge Hastanesi kime emanet?
Hiç uzman doktorun bulunmadığı Doğu Karadeniz Bölgesinin tek guatr araştırma ve tedavi merkezindeki pratisyen doktorlar sadece acil serviste görev yapıyor!
Ömer ŞAN - Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli ve tek Guatr Hastanesi personel yetersizliği yüzünden gerekli hizmeti veremiyor. Siyasilerin kadrolaşma çalışmaları nedeniyle bölgede doktorların görev yapmak istemediğini ileri süren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bölgenin sağlık hizmetlerinden yoksun bırakıldığına işaret ediyor.
Yaklaşık 20 yıl önce Devlet Hastanesi olarak açılarak 1998’de yapılan düzenleme sonrasında bölgede tek olma özelliği ile önemli bir konumda bulunan Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi, personelsizlik nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Hiç uzman doktorun bulunmadığı hastanede görev yapan pratisyen doktorlar sadece acil servis hizmeti vermeye çalışıyor. Eski binasındaki yetersizlikler yüzünden, bölge halkından toplanan yardım ve bağışlarla yeni ve modern donanımlı bir binaya kavuşturulan Guatr Hastanesi, önceki yıl Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı törenle yeniden düzenlenerek hizmete açılmıştı. Hastanenin açılışı nedeniyle 3 uzman doktorun atandığı daha sonra bu doktorların hastaneden ayrıldığı kaydedilirken; daha önce hastanede görev yapan diğer bir uzman doktorun da yaz aylarında askerlik görevi nedeniyle hastaneden ayrıldığı öğrenildi. Bu yılın Kasım ayında ataması yapılan 2 uzman doktordan birisinin göreve hiç başlamadığı, diğerinin ise rapor alarak hastaneden ayrıldığı ve eş durumunu ileri sürerek hastaneye gelmek istemediği kaydedildi.
Bu güne kadar hiç dahiliye uzmanının gelmediği ifade edilen hastanede, genel cerrahi, kadın doğum, çocuk hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlığı olmak üzere 5 uzman kadrosu bulunuyor. Aynı zamanda bölgenin en donanımlı hastaneleri arasında yer alan, 50 yataklı ve 2 ayrı ‘pendont donanımlı’ ameliyathanesi bulunan hastanede görev yapan 6 pratisyen doktordan biri vekaleten Başhekimlik görevini yürütürken, diğer doktorlar ise dönüşümlü olarak ‘Acil Servis’ hizmetlerini yürütmeye çalışıyor. Poliklinik hizmetinin verilemediği hastanede yurttaşlar Acil Servis önünde sıraya girerek muayene olmaya çalışıyor.
Hastanenin bu durumda olmasının en önemli sorumlularının iktidar partisinin idarecileri olduğunu ileri süren demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, doktorların siyasi baskı altında olduğunu iddia ettiler. Hastane müdürünün de başka bir ilçeye tayin edildiğini, bu görevi geçici olarak vekaleten yürüttüğünü kaydeden sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, hastane çevresinde yapılmak istenen çevre düzenleme çalışmalarının ise Belediye Başkanlığı tarafından engellendiğini kaydettiler.
Siyasilerin, hastanenin kuruluş amacına yönelik hizmet vermesinde katkılarının aksine baltalayıcı çalışmalar içerisine girdikleri ileri sürülürken; CHP Fındıklı ilçe Başkanı Oktay Büyüklü, AKP’lilerin partizanca tutumları ile bölgeye gelecek bir çok hizmeti engellediklerini kaydetti. Büyüklü açıklamasında, bölgenin tek ve tam donanımlı hastanesi konumundaki Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin yöre halkının katılımlarıyla bu hale getirildiğini ifade ederek, “AKP iktidarı her alanda olduğu gibi sağlık alanında da siyasi kadrolaşmanın hesaplarını yapıyor. Genelde olduğu gibi yerel yöneticilerde de asıl amaç hizmet değil, iktidarın nimetlerinden yararlanmak ve yandaşlarına çıkar sağlamaktır. Daha önceleri yetersiz olanaklarla daha etkili hizmet vermeye çalışan hastane, ne yazık ki AKP iktidarı döneminde daha da geriye gitmiş ve personel yetersizliği ile yöre ve bölge halkı adeta sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılmıştır. Öyle ki, Doğu Karadeniz Bölgesinin tek Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi olan hastanede uzman doktor bulunmadığı gibi, rutin poliklinik hizmetleri de verilememektedir. Sağlıkta devrim yaptıklarını söyleyen başta AKP Rize Milletvekilleri olmak üzere bütün iktidar yöneticilerinin yaptığı budur. Var olan hizmetler daha da geriye itilmiştir.”dedi.
Fındıklı’nın bölgedeki hizmetlerden özellikle mahrum bırakılmaya çalışıldığına işaret eden Anavatan Partisi ilçe Başkanı Şenasi Yıldız, Başbakan’ın hastane açılışını yaptığı sırada göstermelik olarak hastaneye 3 uzman doktorun gönderildiğini ve kısa bir süre sonra da hastaneden ayrıldıklarını ifade ederek, “Özellikle AKP iktidarı dönemindeki kadrolaşma ve siyasi baskılar, kamu alanında çalışanların hizmet şevkini de kırmaktadır. Tehdit ve sürgünlerle çalışanların yıldırıldığını, ihale takipçiliği ve rant elde etme çalışmalarıyla siyasetin her geçen gün daha da kirletildiğini görüyoruz. Fındıklı özellikle aydın duruşu nedeniyle bu iktidar döneminde bir çok hizmetten mahrum bırakıldı. Vatandaş, esnaf, üretici ve çalışanlar daha da kötü günler yaşarken, sağlık alanındaki bu gerileme de insanımızı canından bezdirmektedir. Personel yokluğu yüzünden hastanede muayene olamayan yöre halkı çevre il ve ilçelere gitmektedir. Uzman doktorsuz bir Araştırma ve Tedavi Merkezi ne işe yarayacaktır. Siyasilerin bir an önce bu tutumlarından vazgeçmeleri ve hizmete yönelmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Hastanedeki en önemli sorunun poliklinik hizmeti verilememesi olduğunu ve bu nedenle yöre halkının sağlık hizmetlerinden yoksun bırakıldığını dile getiren DYP ilçe Başkanı Orhan Ergüven ise, AKP iktidarı döneminde yaşanan bütün olumsuzlukların ülkeyi olduğu gibi bölgeyi de geriye götürdüğünü söyleyerek; “Vatandaşın sağlığı bu dönemde olduğu kadar hiç bir dönemde bu kadar hiçe sayılmadı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemize hizmet veren bu hastanede yıllar önce ameliyatlar yapılıp, bütün bölge insanına hizmet verilirken; böylesine önemli bir merkez özellikle de AKP iktidarı döneminde doktorsuz bırakılmıştır. Önceki yetersiz binası ve kısıtlı imkanları ile bölgeye hizmet veren araştırma ve tedavi merkezi bugün sadece 6 pratisyen hekim tarafından büyük bir özveri ile sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Siyasi baskı ve kadrolaşma çalışmaları ne yazık ki sağlık alanında da önemli sıkıntılar oluşturmuştur. Sağlıkta devrim yaptık diyenler, sağlığı tamamen yok ettiler.”dedi.
HABERE YORUM KAT