1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bölgede sertifikalı organik balcılar
Bölgede sertifikalı organik balcılar

Bölgede sertifikalı organik balcılar

Rize'nin Ardeşen ilçesinde bir grup bal üreticisi Kaçkar Dağları'nın eteklerinde organik bal üretimi yapıyor.

A+A-

Dünya çiçek florasının yüzde 80'ine sahip Fırtına Vadisi Kaçkar Dağları'nda üretim yapan üreticiler, bölgede ilk ve tek organik bal üretim sertifikası ünvanına sahipler.

Ardeşen'in Sırt Yayla Dere Mezra mevkisinde bal üretimi yapan Nurettin, Rahmi, Hasan ve Metin Önkibar ortak olarak 1999 yılında organik bal üretimi için çalışma başlattıklarını belirtiyor.

2003 yılında da 'Sırt Yayla Dere Balı' marka tescil belgesi alarak organik bal üretimine başladıklarını ve böylece bölgede tek sertifikalı bal üreticileri olduklarını söylüyor.

Ardeşen sahil merkezinden 60 kilometre uzakta Sırt Yaylası'nda tamamen doğal ortamda organik bal üretimi yaptığını ifade eden ortak Nurettin Önkibar, "2003 yılında Sırt Yayla Dere Balı Üretim, Dolum ve Ambalajlama G5300083-00001 numaralı gıda üretim, sicil sertifikalarını Rize bölgesinde 4 ortak olarak aldık. Ürettiğimiz bal 2004 yılından beri her yıl aralıksız olarak organik bal sertifikalandırma kuruluşlarından Alman-İsviçre kuruluşu IMO tarafından sertifikalandırıldı." dedi.

Dünya Çiçek Florası'nın yüzde 80'ine sahip Rize ili Fırtına Vadisi Kaçkar Dağları'ndan 'Sırt Yayla Dere Balı' olarak üretilen balın hiçbir pazarlama sorunu olmadığını söyleyen Önkibar, amaçlarının organik balda kaliteyi daha da yükselterek gerek bölge, gerekse ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini kaydetti.

Önkibar ailesi ortalama 100 kovan ile üretim yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum