1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Bush, çuvalcı komutanı terfi ettirdi!
Bush, çuvalcı komutanı terfi ettirdi!

Bush, çuvalcı komutanı terfi ettirdi!

Türk askerinin başına çuval geçirten komutan ABD Başkanı Bush tarafından büyük bir görevle onurlandırılıyor. Tüm Irak'ın komutanı...

A+A-

Yeni Irak planını gelecek hafta açıklaması beklenen ABD Başkanı George W. Bush’un, Irak ekibini toptan değiştirmeye hazırlandığı belirtiliyor.
Irak’taki ABD kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey’in yerine ise Korgeneral David Petraeus’un getirilmesi bekleniyor. Irak Savaşı’na katılan Petraeus, Temmuz 2003’te Süleymaniye’de meydana gelen ‘çuval olayı’ sırasında Kuzey Irak’tan sorumlu ABD’li komutandı.
ABD’de 7 Kasım 2006 Kongre seçimlerinde, Irak’taki durumun da etkisiyle rakibi Demokrat Parti’ye karşı ağır yenilgi alan ve kongrede çoğunluğu Demokrat Parti’ye kaptıran Cumhuriyetçi Partili Bush, seçimlerin hemen arkasından ABD Savunma Bakanlığı pozisyonunda değişiklik yapmış ve Donald Rumsfeld’in yerine Bob Gates’i atadığını duyurmuştu.
Rumsfeld’in arkasından Bush’un, ABD’nin Irak’taki en üst düzey komutanı olan Orgeneral George Casey’i de görevden almaya hazırlandığı, Casey’nin, Irak’taki kötü gidişatta rolü bulunduğuna inandığı söylentileri bulunuyordu.
Amerikan ABC televizyonu, açıklamadığı kaynaklara dayandırarak Bush’un, Casey’nin yerine Korgeneral David Petraeus’u atayacağını bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bu haberle ilgili yorum yapmadı. Petraeus, Irak’ın 2003 yılı işgali sırasında 101’inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. 101’inci hava indirme tümeni, Kuzey Irak’ta özellikle Musul’da görev yapmıştı.
Demokrat Parti’nin çoğunluğu ve dolayısıyla kontrolünü ele geçirdiği ABD Kongresinde, yeni dönem Kongre üyelerinin yemin edip göreve başladığı gün, Bush’un Irak’ta yeni atamalar yapacağı haberlerinin basına sızması dikkat çekti.
ABD Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı olan Demokrat Partili Nancy Pelosi, Kongrede göreve başlarken yemin töreninde, Amerikan halkının Kongrede güç değişikliğine destek vermesinin, ülkenin gittiği yönü beğenmediği anlamına geldiğini söyledi.
Pelosi, Irak konusunda Bush’un kısa süre içinde halka açıklama yapacağını hatırlatırken, "Iraklıların kendi sokaklarını savunması ve kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini anlamalarını sağlayacak bir planı dile getirmek Başkan’ın sorumluluğudur. Bu plan bölgeye istikrar getirmeli ve biz de askerlerimizi sorumlu bir şekilde yönlendirebilmeliyiz" dedi.
Amerikan basınındaki haberlere göre Bush, Irak’taki ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ı da diplomat John Bolton’dan boşalan ABD’nin BM Daimi Temsilciliği görevine atayacak. Halilzad’ın yerine ise ABD’nin Pakistan Büyükelçisi Ryan Crocker’ın atanmasının planlandığı belirtiliyor.
Yine ABC televizyonuna göre Bush, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid’i de görevden alıyor ve yerine Amiral William Fallon’ı getirmeyi planlıyor.
Fallon, ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki güçlerinin komutanlığını yürütüyor.
ABD’nin Irak’tan sorumlu üst düzey yetkililerinin değiştirilmesinin, Irak politikasında bir kayma anlamına gelip gelmediği ise henüz açıklık kazanmadı.
Başkan Bush’un yeni Irak planını gelecek hafta içinde bir gün açıklaması öngörülüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Bush’un açıklamasında ana temanın ne olacağı yönünde gazetecilerin sorusuna, "zafer" yanıtını vermekle yetindi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız