1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Çamlıhemşin'deki Öküz Yatağı, esrarını koruyor
Çamlıhemşin'deki Öküz Yatağı, esrarını koruyor

Çamlıhemşin'deki Öküz Yatağı, esrarını koruyor

Kaçkar Dağı’nın Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalan 2 bin 900 rakım yükseklikteki Öküz Yatağı ilginç bir doğa olayına ev sahipliği yapıyor.

A+A-

YALÇIN ŞAHİN
Öküz Yatağı’nda binlerce yıldır doğaya bırakılan boğalar bir şekilde bir araya gelerek yılın yaklaşık 3 ayı bir arada yaşıyor. Yılın bu aylarında Öküz Yatağı’nda toplanan sahipli ve sahipsiz boğalar arasında günler süren dövüşler oluyor. Dövüşler neticesinde galip gelen boğa o yıl yatağın kontrolünü ele alıyor. Lider boğanın belirlenmesinin ardından boğalar arasında bir daha güreş olmuyor.

Sayıları yıllara göre değişiklik gösteren çok sayıda boğa geceleri yabani hayvanların saldırılarından korunmak için boynuzları dışarıda kalacak şekilde yan yana dizilerek bir çember oluşturup oturuyorlar. Yabani hayvanlarla mücadele edemeyecek güçteki zayıf boğalar ise bu çemberin içine alınarak korunuyor. Yaklaşık 3 ay bu yatakta doğal şartlarda kendi imkanları ile yaşayan boğalar daha ağır ve güçlü bir şekilde ahırlarına dönüyor.

Boğa sahipleri, binlerce yıldır süre geldiği düşünülen ilginç gelenekle ilgili yaptıkları değerlendirmede, Öküz Yatağı’na gelen boğaların sayısının her geçen yıl azaldığına dikkat çekerek 4-5 yıl önce 300 olan boğa sayısının 90’a düştüğünü belirtti.

Bu yıl lider boğanın belirlenmesi için süren güreşlerde ağır şekilde yaralanmalarda oluyor. Kimi boğaların boynuzları kırılırken kimisi de bol miktarda kan kaybediyor. Boğalar arasındaki bu ilginç sistemin sırrı ise halen esrarını koruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum