1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Çay sanayicilerinden ortak hareket
Çay sanayicilerinden ortak hareket

Çay sanayicilerinden ortak hareket

Kaçak çay etkisiyle kuru çayda yaşanan kalite denetimsizliği ve fiyat karmaşasının önüne geçmek için çay sanayicileri ortak hareket etme kararı aldı.

A+A-

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanı Rahmi Üstün, yaptığı açıklamada, sektörle ilgili Rize'de geçen günlerde bir toplantı yaptıklarını hatırlattı.

Bu toplantıda birlikte hareket etme kararı aldıklarını kaydeden Üstün, "Rize'de yapılan toplantıda piyasada fiyatın maliyet artı kar üzerinde oluşmasını sağlamak amacıyla ortak bir konsorsiyum kurulması kararını aldık. Bu konsorsiyum, özellikle büyük marketlerin toptan alıp kendi markalarını vurdukları kuru çayların satışı ve fiyatının tek elden oluşması için çaba gösterecektir" dedi.
Maliyet üzerine belirli bir oranda konacak kar payı ile satışı yapılacak dökme çayın tüketiciye de kaliteli ulaşması gerektiğini anlatan Üstün, şöyle konuştu: "Bunun için konsorsiyumda yer alacak firmalarda kalite standardı aranacaktır. Son yıllarda özellikle kaçak çay girişi nedeniyle zor durumda kalan özel sektörün ilk kez bir araya gelerek böyle bir oluşumu sağlaması kararı sektöre büyük yarar getirecektir diye düşünüyoruz. Konsorsiyum tarafından belirlenen kriterlere göre yapılacak satış nedeniyle, piyasada denetim de kolaylaşacak ve özellikle büyük oranda kaçak çay kullananlarda böylelikle tespit edilmiş olunacaktır. Bu birliktelik ileriki yıllarda, çayda bir holdingleşme şeklini alabilecektir."

Rahmi Üstün, bu yıl hava şartlarının etkisiyle yaş çay yaprağı üretiminde geçen yıla göre yüzde 40 gibi yüksek bir oranda düşüş meydana geldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de yılda 40-50 bin ton çayı çeşitli şekillerde kaçak olarak sokanlar, yaprak rekoltesindeki düşüş nedeniyle hazırlık içindeler. Meydana gelecek açığı kapatmak için kaçak çay girişini 70-80 bin tona çıkarmanın hesabı içindeler" dedi.

Devletin şimdiye kadarki uygulamalarının sorunu çözmediğini anlatan Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: "Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Devlet, gümrük kapıları ile sınırlarında denetimleri sıklaştırarak, kaçak çay girişini mutlaka önlemeli. Aksi takdirde, hem sanayici hem de üretici zarar görecektir. Zaten kuru çay üreten fabrika sayısı bir yılda 160'dan 70'e kadar düştü. Bunların da kapanması Doğu Karadeniz'de önü alınamayacak sıkıntılara yol açar."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum